Ministerstvo dopravy hľadá na dokončenie obchvatu aj krízové riešenie

Ministerstvo dopravy hľadá na dokončenie obchvatu aj krízové riešenie

Prešov 21. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

 Možnosti vyhlásiť mimoriadnu situáciu mesto zváži

Slovenská správa ciest odstúpila od zmluvy so združením HANT BA DS & ANTIK, ktoré malo do 7. októbra odovzdať prekládku cesty I/68 Prešov, odbočka Škultétyho – ZVL z dôvodu, že stavba nebola dokončená ani v predĺženom termíne. Informoval o tom dnes v Prešove štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček, ktorý o probléme rokoval s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom a primátorkou Prešova Andreou Turčanovou.

Reklama
Na snímke štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Viktor Stromček
Na snímke štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Viktor Stromček

Ide o obchvat mesta s veľkou okružnou križovatkou a s nadjazdom napojenia na diaľnicu do Košíc, ktorý má zjednodušiť prejazd mestom na spojnici Košice – Poprad. Stromček uviedol, že budú s PSK aj mestom hľadať také riešenia, aby to malo minimálny dosah na komplikovanú situáciu v Prešove. „Pre nás je v prvom rade veľmi dôležité to, aby sme čo najskôr mohli túto stavbu dokončiť. Právnici analyzujú všetky možnosti. Nám ide o to, aby sme všetky škody, ktoré vznikli, riešili,“ uviedol štátny tajomník.

Dnes je stavba dokončená na 44 percent. Za posledné dva mesiace dodávateľ fakturoval práce za 100.000 eur. Z celkovej výšky zákazky 26 miliónov eur firme zatiaľ vyplatili okolo 12 miliónov eur. Za najväčšiu škodu považuje Stromček nesplnenie termínu dokončenia stavby. Z toho vyplýva povinnosť vypísať nové verejné obstarávanie, pričom v roku 2015 sú už iné ceny, ako tomu bolo pred štyrmi rokmi. Stromček nevylučuje, že škody budú v budúcnosti aj predmetom súdnych sporov.

Reklama

Štátny tajomník naznačil, že existuje aj krízový scenár, ak by mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Vtedy by sa stavba mohla dokončiť bez verejného obstarávania. V takomto prípade je možné osloviť všetky relevantné firmy s jedným kritériom, ktorým je cena. „Je to rokovacie konanie bez zverejnenia. Ale jedine v prípade, že to bude aj z hľadiska mesta aj regiónu nevyhnutné pokračovať týmto spôsobom. Výhoda tohto riešenia je, že by sme mohli potom začať stavbu realizovať hneď po ukončení zimy a do nasledujúcej zimy by aj tento stav bol odstránený a stavba by bola zrealizovaná,“ prezradil možný scenár Stromček. Stavebné práce na dokončenie odhadol na deväť mesiacov. Či by to stavbu predražilo, považuje za hypotetickú otázku.

„Mimoriadna situácia je v celom Prešove, čo sa týka dopravy. Netreba zdôrazňovať len túto časť, ale práve kolaps na tejto stavbe nám spôsobuje upchatie, hlavne v ranných a popoludňajších špičkách, takmer dvoch tretín mesta. A to ešte nehovoríme, keď sa uvoľní cesta zo Šarišského Štiavnika, ktorá sa teraz opravuje, potom ten kolaps už bude nezadržateľný,“ konštatovala Turčanová.

Možnosti vyhlásiť mimoriadnu situáciu mesto zváži. Primátorka, ktorá nedávno vyzvala kompetentných, aby tento stav začali vážne riešiť, vyjadrila spokojnosť nad tým, že jej výzva nešla do prázdna. „Myslím si, že svitá pre Prešov na lepšie časy, a to je pozitívna správa,“ zdôraznila.

„Najdrahšia cesta je tá, ktorá nie je postavená. Už každý deň je kritický a každý deň je navyše. Keď nie je dokončená odbočka a kruhový objazd na Košice, má to negatívny dosah aj na upchávanie ďalších komunikácií,“ povedal Chudík. Rovnako potvrdil, že kritický stav tu je a miestna aj krajská samospráva musí urobiť všetko pre to, aby spolu so štátom dokončili stavbu čo najskôr.

Stromček povedal, že situácia v Prešove sa v budúcnosti zlepší. Do konca roka sa bude jazdiť do Prešova po diaľnici D1 od Popradu, zároveň v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na D1 – južný obchvat mesta a do konca roka bude právoplatné stavebné povolenie na prvú etapu R4 – severného obchvatu mesta. „Mesto Prešov bude, čo sa týka infraštruktúry a dopravnej kondície, ďaleko v lepšom stave, keď toto všetko bude dokončené,“ uviedol štátny tajomník.

Reklama

Podľa zmluvy so Slovenskou správou ciest z roku 2012 malo tento dôležitý dopravný uzol postaviť združenie HANT BA DS & ANTIK do 36 mesiacov od prevzatia staveniska. Pôvodný termín bol jún tohto roku, no ten sa po problémoch s archeologickým prieskumom a vlaňajšími povodňami upravil na október 2015. Investičné náklady stavby sú podľa zmluvy viac ako 32 miliónov eur. Financovaná je z Operačného programu Doprava a Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali