Mimoparlamentní odborníci vidia pozitívum v tom, že sa o zdravotníctve diskutuje

Mimoparlamentní odborníci vidia pozitívum v tom, že sa o zdravotníctve diskutuje

Bratislava 5. januára 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Mimoparlamentní odborníci považujú za pozitívnu zmenu, že sa o slovenskom zdravotníctve diskutuje. A to nielen o jeho problémoch, ale napríklad aj o dezinformáciách, ktoré sa šíria, a z toho vyplývajúcich nebezpečenstvách. Expert koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Oskar Dvořák a expert KDH Ján Hencel v bilancii fungovania systému slovenského zdravotníctva v roku 2019 pre TASR zhodne uviedli, že naopak, jedným z najväčších sklamaní bolo neprijatie reformy slovenských nemocníc

Na snímke Oskar Dvořák

“Za najpozitívnejšie považujem to, že medzi ľuďmi, ale aj zdravotníkmi sa začína čoraz viac rozprávať a uvedomovať si nebezpečenstvo dezinformácií na naše zdravie. Vidieť to môžeme na téme očkovania, ktorého potrebnosť a užitočnosť sa postupne dostáva do centra našej pozornosti, kde si aj zaslúži byť,” povedal expert na zdravotníctvo za mimoparlamentné PS-Spolu Oskar Dvořák. Verí, že nová vláda si boj proti nepravdám stanoví ako jednu z priorít.

Reklama

Podľa Dvořáka sa definitívnym odmietnutím reformy nemocníc ukázalo to, že súčasná vláda nenechá realizovať v zdravotníctve “skutočné zmeny”. Za najväčšie sklamanie považuje práve to, že ani v minulom roku sa nepodarilo naštartovať žiadnu veľkú zmenu. Odchodom ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) v decembri 2019 sa podľa jeho slov potvrdilo, že Slovensko v súčasnosti potrebuje viac ako odborníkov ľudí, ktorí majú silný mandát na ráznu zmenu, ktorú zdravotníctvo “zúfalo” potrebuje.

Za najpozitívnejšiu zmenu v slovenskom zdravotníctve považuje expert na zdravotníctvo za mimoparlamentné KDH Ján Hencel verejnú odbornú diskusiu o problémoch slovenského zdravotníctva. “Myslíme si že to je správna cesta, aby došlo k tomu, že človek, či už zdravý, alebo chorý, alebo aj zdravotník boli na prvom mieste systému zdravotníctva. Ak to tak naozaj bude, systém začne fungovať lepšie,” tvrdí.

Reklama

Za najväčšiu “udalosť” minulého roka v rezorte zdravotníctva považuje zverejnenie nahrávky rozhovoru medzi bývalým premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a Jaroslavom Haščákom o zdravotníctve. Najväčším problémom z pohľadu Hencela bola aplikácia politického boja vnútri vládnej koalície proti navrhovaným odborným riešeniam predkladaným vedením rezortu zdravotníctva, konkrétne neprijatie reformy nemocníc, čiže stratifikácie, či novely zákona o povinnom očkovaní detí. Za najväčšie sklamanie považuje práve neprijatie stratifikácie a zlý rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2020.

Za najväčšiu výzvu považuje Hencel realizáciu a reálne zavedenie podpory zdravia, vyriešenie fungovania hlavných systémov poskytovania zdravotnej starostlivosti, teda ambulantnej, z nej najmä primárnej zdravotnej starostlivosti, doriešenie stratifikácie a riešenie starostlivosti o pacientov s chronickými chorobami. “Určite bude nevyhnutné riešiť problematiku krížového vlastníctva a výstavbu národnej štátnej nemocnice. Ďalšie pokračovanie diskusie na kľúčové témy slovenského zdravotníctva a ich riešenia,” dodal.

Dvořák zasa mieni, že najväčšou výzvou pre systém bude riešenie demografickej krízy. “Bude si vyžadovať naozaj veľké a rázne zmeny. Máme prestarnutých zdravotníkov, ktorých je už teraz nedostatok a pre ich vek sa môže tento stav ešte viac zhoršovať, ak vláda nezasiahne. Okrem zdravotníkov nám starne aj celá populácia, s čím sú spojené chronické choroby ako cukrovka, bolesti chrbta a hlavy, vysoký krvný tlak, astma a neurodegeneratívne ochorenia. Aj keď sa dožívame dlhšie, dôležitejšie je, aby sme žili viac v zdraví ako chorobe,” doplnil.

Okrem toho musí vláda podľa jeho slov prestať ignorovať problémy duševného zdravia a sociálnej starostlivosti. Slovenské zdravotníctvo malo podľa slov Dvořáka jeden z najhorších zdravotných výsledkov. “Rovnako ako nevie táto vláda už 12 rokov pohnúť s národnou nemocnicou na Rázsochách, tak chradne aj naše zdravie. Sme jednou z krajín, ktorá má najväčší počet úmrtí, ktorým sme mohli predísť. Čo je však horšie, po odchode na dôchodok sa Slovenky a Slováci dožívajú najmenej zdravých rokov života. Hoci okolité krajiny dávajú do zdravotníctva podobné množstvo zdrojov ako my, ich občania sú zdravší,” uzavrel.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali