Mikuláša Varehu uznali za vinného z krátenia dane v prípade z roku 1999

Mikuláša Varehu uznali za vinného z krátenia dane v prípade z roku 1999

Bratislava 27. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Podnikateľa Mikuláša Varehu senát Najvyššieho súdu (NS) SR uznal za vinného z krátenia dane v kauze fiktívneho vývozu 446 vysokotlakových čerpadiel do Ruskej federácie

Na snímke Mikuláš Vareha

NS SR čo sa týka Varehu potvrdil minuloročný júnový rozsudok Krajského súdu v Košiciach, keď tento ho síce odsúdil, ale upustil od súhrnného trestu, lebo vtedy si ešte odpykával 11-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho právoplatne odsúdil vo februári 2014 NS SR v kauze lykožrútov. Senát NS SR potvrdil aj časť rozsudku KS v Košiciach, čo sa týka spoluobžalovaného Stanislava Lechmana. Toho odsúdili v júni 2019 na jednoročný trest s dvojročným odkladom. NS SR však zrušil oslobodzujúci rozsudok, čo sa týka ďalšieho spoluobžalovaného – bývalého colníka Andreja V. V tomto prípade vyhovel odvolaniu prokurátora Generálnej prokuratúry SR (GP SR). Vo veci bude opätovne rozhodovať KS v Košiciach. Štvrtkový verdikt NS SR je právoplatný.

Reklama

Podnikanie Mikuláša Varehu má rovnaké znaky, keď si na základe fiktívnych obchodov medzi jeho spoločnosťami neoprávnene uplatňuje vrátenie dane z pridanej hodnoty. Uviedol mimo iného predseda senátu NS SR, ktorý sa vyslovil, že keby bol prípad uzavretý už v roku 2007, kedy sa prejednával, tak by mohol byť Vareha odsúdený a nedopúšťal sa ďalšej trestnej činnosti. Vareha sa dopúšťal trestnej činnosti podľa jeho vyjadrenia za participácie štátnych orgánov – daňových a v tomto prípade colných orgánov. Ani jeden z obžalovaných sa vo štvrtok nedostavil, keď dali súhlas svojim obhajcom na vykonanie zasadnutia v ich neprítomnosti.

Prípad Varehu, ktorý je od záveru roku 2019 podmienečne prepustený na slobodu, je ešte z roku 1999, keď mal hlavný obžalovaný predstierať vývoz 446 vysokotlakových čerpadiel do Moskvy. Neoprávnene si nechal vyplatiť daň z pridanej hodnoty od Daňového úradu v Trebišove 5,54 milióna slovenských korún, keď čerpadlá mali hodnotu takmer 30 miliónov korún. Celý fingovaný vývoz prebiehal cez jeho exmanželku Elenu.

Reklama

Dlhé roky vo veci pojednával KS v Košiciach a napokon aj NS SR. KS Varehu a jeho spoločníkov dva razy oslobodil a raz udelil podmienečné tresty. Prvý raz sa vecou, ako odvolací súd NS SR zaoberal už v roku 2007 a naposledy v roku 2013.

Napokon KS v Košiciach v júni 2019 uznal Varehu za vinného z krátenia dane. Lechmana uznal za vinného zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a odsúdil ho na jednoročný podmienečný trest odňatia slobody. Andreja L. súd spod obžaloby oslobodil. U Varehu upustil od súhrnného trestu, lebo vtedy si ešte odpykával 11-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho odsúdil najskôr Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica a napokon verdikt vo februári 2014 potvrdil aj NS SR v kauze lykožrútov. Okrem toho mu súdy udelili peňažný trest vo výške 100.000 eur.

Na začiatku decembra KS v Prešove zamietol sťažnosť prokurátora proti podmienečnému prepusteniu Varehu z konca augusta 2019, o ktorom rozhodol Okresný súd v Prešove. Varehu prepustili a bola mu nariadená kontrola technickými prostriedkami a skúšobná doba v trvaní šiestich rokov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali