Miklušova väznica spoznala víťaza architektonickej súťaže novej expozície

Miklušova väznica spoznala víťaza architektonickej súťaže novej expozície

Košice 1. novembra 2023 (HSP/Foto:Východoslovenské múzeum v Košiciach)

 

Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, spoznalo víťaza architektonickej súťaže na návrh novej expozície v priestoroch Miklušovej väznice. Stal sa ním architekt Juraj Izrael, ktorý na vybranom návrhu spolupracoval so Simonou Fischerovou a Ivonou Chmelovou Hroncovou (zástupcovia Studia BRUT)

Návrh_Juraj Izrael 3
Na snímke víťazný návrh Juraja Izraela

Výzva na predloženie súťažných návrhov bola vyhlásená 30. júna a ukončená 6. októbra 2023. Odborný dozor nad súťažou prevzala Slovenská komora architektov. Špecializovaná komisia v zložení Dorota Kenderová (riaditeľka Východoslovenskej galérie), autorizovaní architekti Martin Drahovský, Anton Reitzner, Tomáš Boroš a Radoslav Jankovič, a za múzeum historik a kurátor expozície Miklušovej väznice Richard Papáč, riaditeľ VSM Dominik Béreš a vedúci Historického odboru VSM Martin Jarinkovič, zasadla v priestoroch Historickej účelovej budovy v polovici októbra, aby vyhodnotila predložené návrhy. Celkovo sa ich do súťaže zapojilo osem. Predložený grafický a textový koncept víťaza podľa odborníkov najviac zohľadnil potenciál objektu – vytvorenie pútavej expozície pre dominantu košického historického centra, v ktorej sa bude spájať dávna doba s modernými zážitkovými technológiami.

Reklama
Juraj Izrael 1
Na snímke víťazný návrh Juraja Izraela

Ako uviedol riaditeľ VSM Dominik Béreš, „už pri samotnom kreovaní zadania a súťažných podmienok bolo náročné vypracovať koncept, v ktorom návrhári vycítia šancu na sebarealizáciu, na experiment ale aj na konvenciu, pri zachovaní pôvodnej atmosféry väznice, autentickosti tajomných priestorov, ale aj s výraznou mierou využitia novodobých technológií, atraktívnou prezentáciou príbehu a fokusovania najmä na históriu väzenstva a súdnictva v 16. až 19. storočí. Oživiť takpovediac „pracovisko“ mestského kata sa tak pokúsilo viacero popredných architektov zo Slovenska i Čiech, nuž a takto sme spoznali klasickejšie i odvážnejšie prístupy návrhárov.“

Jednou z požiadaviek VSM na predkladateľov návrhov bolo aj sprístupniť expozíciu v Miklušovej väznici zahraničným návštevníkom, rodinám s deťmi, školákom a v neposlednom rade znevýhodneným osobám: Ako konštatuje Juraj Izrael,

Reklama

„návrh expozície Miklušovej väznice pracuje s princípmi univerzálneho navrhovania tak, aby malo široké spektrum užívateľov rovnocenné možnosti používania fyzického prostredia. Výstavné solitéry sú v priestore umiestňované s ohľadom na pohyb návštevníkov vrátane osôb so zdravotným postihnutím alebo staršie osoby. Pracujeme aj so samotnou výškou vitrín a osadením textových panelov, ktoré sú z bočných strán naklonené pod uhlom a umožňujú pohodlný prístup k informáciám aj deťom, osobám rôzneho vzrastu či osobám na vozíku. Používame tiež hlavné textové panely so základnými informáciami s väčšou veľkosťou písma a podrobnejšími informáciami s menším písmom. Zároveň používame font ktorý bol vyvinutý pre zlepšenie výkonu pri čítaní. Návštevník bude mať možnosť zapožičania slúchadiel s audio sprievodom výstavy v slovenskom jazyku a vo vybraných cudzích jazykoch. V návrhu používame aj tablety, ktoré plnia funkciu interaktívnych prvkov expozície, zameriavame sa tak aj na rôzne vekové kategórie.“

Miklušova väznica
Na snímke Miklušova väznica v Košiciach

Vyhlasovateľ súťaže kládol dôraz nielen na estetické riešenie výstavného priestoru, ale aj na jeho interaktívne využitie, funkčnosť a zážitkovosť.  Autor víťaznej ponuky zosúladil vlastnú kreatívnu predstavu s požiadavkami renomovanej kultúrnej inštitúcie, ktorá sa usiluje kráčať s dobou a otvárať svoje brány čo najväčšiemu okruhu záujemcov o kultúru, vzdelanie a dobové príbehy.

To, akým spôsobom súťažiaci zahrnuli do návrhov aj interaktivitu a zážitkovosť priblížil člen poroty, architekt Anton Reitzner:

„Zážitkovosť a atraktivitu celej prehliadky si súťažiaci vysvetlili rôzne. Pracovali s rôznymi štýlmi, od tých najmodernejších interaktívnych zvukových, vizuálnych a holografických prvkov, ktoré dopĺňali novými vstupmi z architektúry. Autori kládli dôraz aj na interiérové prvky, dizajn, ktorý podporuje pôvodný priestor, nevstupujú doň agresívne, ctia si pamiatku, historickú budovu a jej atmosféru.“

Autori, ktorých návrhy sa umiestnili na 2. a 3. mieste, získajú finančnú prémiu vo výke 1 800 a 1 400 eur. Autor víťazného návrhu získa okrem finančnej prémie 2 400 eur aj predpokladaný kontrakt na dopracovanie súťažného návrhu do kompletnej realizačnej dokumentácie expozície, ktorej cena sa môže vyšplhať až do výšky 50 000 eur. Projekt by mal byť zrealizovaný do troch rokov od uzatvorenia zmluvy s VSM, avšak osud novej expozície bude závisieť od viacerých externých faktorov, napríklad aj od získania zdrojov cezhraničnej spolupráce s Maďarskou republikou (SK-HU Interreg), prostredníctvom ktorých chce múzeum najprv komplexne zrekonštruovať nevyhovujúce priestory väznice, na ktorých sa už výrazne prejavil zub času.

Reklama
Juraj Izrael 2
Na snímke víťazný návrh Juraja Izraela

„Radi verejnosť oboznámime aj so samotnými návrhmi, aby si mohli urobiť hoci aj takú vlastnú bodovaciu škálu. Všetkých osem návrhov, dokopy na 22 paneloch, vystavíme priamo v priestoroch Miklušovej väznice v období od 15. do 30. novembra,“ dodal riaditeľ Béreš.

Dodajme ešte, že projekt „Miklušova väznica – príprava a realizácia súťaže návrhov na novú expozíciu“ bol z verejných prostriedkov  podporený Fondom na podporu umenia a spolufinancovaná Košickým samosprávnym krajom. Podrobné informácie o štatúte súťaže sú stále dostupné na webovom portáli VSM ako aj na partnerských stránkach slovenskej a českej komory architektov.

Redakciu informovala Lenka Šafranová, vedúca propagačného oddelenia Východoslovenského múzea v Košiciach

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Na podanie žiadosti o priame podpory na rok 2024 majú poľnohospodári menej ako dva týždne. Žiadosti môžu podať do 15. mája. V piatok na to upozornila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

13:36

Európska komisia (EK) vo štvrtok (2. 5.) oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu.

13:35

Sociálna poisťovňa (SP) v máji posúva výplatu dôchodkov v hotovosti o deň skôr. Výplata dávky totiž pripadá na 8. mája, ktorý je štátnym sviatkom. Dôchodky posielané na bankový účet prídu v riadnom termíne.

13:34

Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

13:34

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje s opravou vozovky na diaľnici D1 na úseku Trnava – Horná Streda. Rekonštrukčné práce v celkovej dĺžke takmer 10 kilometrov budú realizované v štyroch etapách, upozornila NDS.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok za nebezpečné slová britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o práve Kyjeva útočiť na ruské objekty britskými zbraňami. Rovnako sa vyjadril aj k slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu.

13:28

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informovala agentúra AFP.

13:20

Príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok zabili muža, ktorého údajne Ukrajina naverbovala, aby vyhodil do vzduchu vojenské budovy a energetické zariadenia v Rusku. Informovali o tom tamojšie médiá.

13:12

České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka. Sloboda prejavu a tlače sú podľa rezortu základom demokracie a novinári hrajú kľúčovú rolu pri jej ochrane.

13:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, no napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. V piatok to vyhlásil zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn.

12:51

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

12:41

Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo.

12:33

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali