Mesto Newtown sa len pomaly spamätáva z piatkovej masakry

Mesto Newtown sa len pomaly spamätáva z piatkovej masakry
Smútkom zničení rodičia

Newtown 16. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Šok pomaly prechádza do smútku

Mesto Newtown v americkom štáte Connecticut sa len veľmi pomaly spamätáva z piatkovej tragédie, keď miestny 20-ročný mladík zastrelil v základnej škole 20 detí vo veku šesť až sedem rokov a šesť zamestnankýň školy. Páchateľ Adam Lanza po čine spáchal samovraždu.

Reklama

Ako dnes napísala agentúra AP, mnohí obyvatelia mesta na znak smútku zvesili výzdobu, ktorou dekorovali svoje príbytky pred kresťanskými Vianocami a židovskou Chanukou. Ľudia akoby cítili vinu za to, že sa budú sláviť Vianoce, uviedla na vysvetlenie miestna psychologička. Namiesto vianočnej výzdoby sa v uliciach do piatku idylického mesta objavili transparenty a plagáty s nápismi: “Objímte dnes učiteľa”, “Modlite sa, prosím, za Newtown” či “Láskou to prekonáme”.

K škole, kde sa odohral masaker, druhý najväčší v dejinách, ľudia prinášajú hračky a kvety a zapaľujú sviečky.

Reklama

 

Učitelia a vychovávatelia sa zachovali ako hrdinovia

Veľa sa hovorí o hrdinstve učiteľov a vychovávateľov, ktorí svojou odvahou a rozvahou zachránili životy mnohých detí. Ide o “neuveriteľné hrdinské činy,” uviedla dnes policajná dôstojníčka Janet Robinsonová. V rozhovore s novinármi uviedla, že učitelia sa sústredili na to, aby ochránili svojich zverencov. Šesť zamestnankýň školy, vrátane riaditeľky a psychologičky, za to zaplatili životom.

Ako pripomína AP, zatiaľ nie je známe, kto zapol interkom, vďaka čomu všetci v škole vedeli o tom, že sa deje niečo zlé. Učitelia potom zvnútra pozamykali dvere a zhromaždili deti na najbezpečnejšie miesto v miestnosti. Mnohí svoju skrýšu ešte aj zabarikádovali, napríklad nábytkom.

Členka vedenia školy Debbie Leidleinová piatkovú noc strávila s rodičmi, ktoré prišli o deti. “Všetci sa pýtali len jedno: ‘Prečo? Prečo sa to stalo?’ Nedokážu to pochopiť. A my pre nich nemáme žiadnu odpoveď,” uviedla.

Reklama

 

Páchateľ strieľal z blízka

Robbie Parker, ktorého šesťročná dcéra Emilie prišla o život v piatkovej masakre v základnej škole v americkom Newtowne, zvolal v sobotu tlačovú konferenciu a uviedol, že necíti zlosť – naopak, povedal, že súciti s rodinou vraha Adama Lanzu tak ako aj s rodinami ostatných obetí. “Neviem si predstaviť, aká ťažká skúsenosť to musí byť pre vás,” uviedol Parker, ktorý zvolal tlačovku, aby “svetu povedal o živote svojej dcéry a o svojich pocitoch po tej strašnej tragédii”.

Emilie Parkerová bola jedným z 12 dievčat a ôsmich chlapcov vo veku šesť až sedem rokov, ktorých Lanza zastrelil v škole, kam vnikol cez rozbité okno. Vedúci patologického tímu r. H. Wayne Carver na otázku, či deti trpeli, po krátkej odmlke odpovedal: “Ak, tak nie dlho”. Viacero obetí páchateľ zastrelil zblízka, pričom väčšinou nevystrelil len raz. Rodičia svoje deti identifikovali na základe fotografií, aby ich vyšetrovatelia ušetrili pred ďalším šokom, spresnil Carver.

Otec strelca z Newtownu vyhlásil, že jeho rodina je zronená a usiluje sa pochopiť, čo sa stalo. “Naša rodina trúchli so všetkými, ktorých zasiahla táto obrovská tragédia,” uviedol Peter Lanza vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v sobotu neskoro večer miestneho času. “Žiadne slová nedokážu skutočne vyjadriť, akí sme zdrvení,” povedal otec 20-ročného Adama Lanzu.

Reklama

Príbuzní matky Adama Lanzu, ktorú zastrelil predtým, ako odišiel do školy a spáchal masakru, vo vyhlásení uviedli, že zdieľajú žiaľ obyvateľov Newtownu i všetkých Američanov. Nancy Lanzovú našli mŕtvu v byte, kde bývala.

Ako informovala televízna spoločnosť CNN, v jej dome polícia pri prehliadke našla celý arzenál strelných zbraní, legálne držaných a registrovaných na meno Nancy Lanzovej.

Adam Lanza pri útoku použil poloautomatickú pušku Bushmaster. So sebou mal ešte tri pištole, pričom jednu z nich nechal v aute zaparkovanom pri škole. Okrem toho jeho matka vlastnila ešte najmenej tri ďalšie strelné zbrane, keďže ako hobby mala streľbu na terč a do strelnice zvykla brať aj syna Adama. Motívy jeho činu stále nie sú známe.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali