Merkelová odsúdila útok v Sýrii; Trump a Erdogan žiadajú zastavenie ofenzívy

Merkelová odsúdila útok v Sýrii; Trump a Erdogan žiadajú zastavenie ofenzívy

Berlín/Ankara/Washington 28. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Thiqa News Agency)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila v piatok útok sýrskej armády v provincii Idlib na severozápade Sýrie, pri ktorom zahynulo 33 tureckých vojakov. Prezidenti USA a Turecka Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan vyzvali Sýriu a Rusko, aby zastavili ofenzívu. Informovala o tom agentúra AFP

Ilustračné foto

“Kancelárka odsúdila bezohľadné útoky na turecké jednotky a vyzvala na ukončenie útočných operácií sýrskeho režimu a jeho podporovateľov,” uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Stalo sa tak krátko po telefonickom rozhovore kancelárky s Erdoganom.

Reklama

Turecký líder medzitým telefonoval s Trumpom. “Dohodli sa na ďalších bezodkladných krokoch s cieľom zabrániť veľkej humanitárnej katastrofe, ktorá sa odohráva v provincii Idlib,” vyplýva z vyhlásenia kancelárie tureckého prezidenta.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Trump a Erdogan uviedli, že Rusko a Sýria by mali “zastaviť” vojenskú ofenzívu.

Reklama

Rusko urobilo všetko pre bezpečnosť tureckých síl na pozorovacích stanovištiach počas ofenzívy sýrskych vládnych jednotiek proti teroristickým formáciám v sýrskej provincii Idlib. Konštatovala v piatok Rada bezpečnosti Ruskej federácie (RB RF), ktorej predsedal prezident Vladimir Putin.

“Ani jeden turecký vojak na týchto stanovištiach nebol v ohrození. K tragickým úmrtiam tureckých vojakov došlo na miestach, kde útočili teroristické formácie, medzi ktorými, mimochodom, je mnoho zahraničných žoldnierov vrátane občanov bývalého Sovietskeho zväzu,” citoval z vyhlásenia RB RF hovorca Kremľa Dmitrj Peskov.

Podľa agentúry TASS Peskov dodal, že turecká strana napriek žiadostiam Ruska neinformovala o prítomnosti tureckých síl v oblasti.

Rusko a Turecko sa v roku 2018 dohodli na vytvorení demilitarizovanej zóny v provincii Idlib, ale sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa snažia o znovuzískanie tohto posledného veľkého regiónu, ktorý nemajú pod kontrolou.

Pri štvrtkovom nálete sýrskych vládnych síl podporovaných Ruskom v provincii Idlib zahynulo 33 príslušníkov tureckých ozbrojených síl. Ide o najväčšie straty v radoch tureckej armády, odkedy sa Ankara v roku 2016 po prvý raz zapojila do vojenského konfliktu v Sýrii.

Reklama

Turecko v piatok reagovalo odvetnými útokmi, pri ktorých v Idlibe údajne zahynulo 16 príslušníkov Sýrskej arabskej armády.
Ankara zároveň odmietla tvrdenie Ruska o tom, že tureckí vojaci boli počas útoku zamiešaní medzi príslušníkmi povstaleckých jednotiek.

V tejto súvislosti zasadne aj Bezpečnostná Rada OSN s cieľom prerokovať eskaláciu konfliktu v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Belgický veľvyslanec pri OSN Marc Pecsteen de Buytswerve oznámil, že zasadnutie BR OSN sa má začať približne o 22.00 SEČ. Belgicko tento mesiac rade predsedá.

Britský veľvyslanec pri OSN Jonathan Allen na Twitteri napísal, že o zasadnutie požiadali Británia, Belgicko, Dominikánska republika, Estónsko, Francúzsko, Nemecko a USA.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali