Medvedev: Rusko v Sýrii bráni aj svoje štátne záujmy

Medvedev: Rusko v Sýrii bráni aj svoje štátne záujmy

Moskva 17. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)

 

Ruská misia v Sýrii sa uskutočňuje na žiadosť tamojších legitímne zvolených orgánov

Rusko nepodniká svoju operáciu v Sýrii na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ale proti teroristom, uviedol dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev v rozhovore pre reláciu Správy v sobotu vysielanú televíziou Rossija.

Reklama
Na snímke ruský premiér Dmitrij Medvedev
Na snímke ruský premiér Dmitrij Medvedev

Medvedev dodal, že Rusko v Sýrii bráni aj svoje štátne záujmy, pričom citoval slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že “ak sa týchto teroristov nepodarí zlikvidovať tam (v Sýrii), prídu do Ruska.” Pripomenul, že ruská misia v Sýrii sa uskutočňuje na žiadosť tamojších legitímne zvolených orgánov.

Ruský premiér vyjadril ľútosť nad tým, že v oblasti boja s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) sa zatiaľ nepodarilo nadviazať spoluprácu s USA. Vysvetlil, že USA navrhli Rusku spoluprácu v boji s IS, Rusko na to získalo mandát od sýrskej vlády, ale “teraz Američania nespolupracujú”.

Reklama

“Máme právnu bázu, aby sme mohli bojovať s terorizmom. Ale na to treba vedieť, na koho má smerovať úder,” upozornil Medvedev. Dodal, že Rusko spolu so sýrskym vedením vybrali celý rad cieľov pre nálety. Podľa Medvedevových slov však Američania s týmto prístupom nie sú spokojní – tvrdia, že ciele náletov nie sú správne, ale odmietajú Rusku poskytnúť údaje o tých “správnych” terčoch alebo o terčoch, ktoré neslobodno zasiahnuť. “Toto je čo za spolupráca?” pýtal sa v rozhovore Medvedev.

Ruský premiér zopakoval pozíciu Ruska, že v Sýrii treba začať politický dialóg. Uviedol, že prezident Putin navrhol vyslať do USA delegáciu, ktorá by s americkými predstaviteľmi rokovala o možnostiach urovnania konfliktu v Sýrii. Americká strana však tento návrh odmietla. Podľa Medvedeva to zdôvodnila tým, že Rusko sa “správa nekorektne, a preto je takýto dialóg nemožný”.

Ruský premiér zdôraznil, že Rusko, USA a ďalšie štáty, ktorým záleží na mieru v Sýrii a jej silnej vláde, by mali diskutovať o politických otázkach. Vyjadril presvedčenie, že nikto si neželá, aby v Sýrii bol pri moci IS. “Mala by to byť civilizovaná a legitímna vláda,” skonštatoval a pripomenul, že o tom by bolo treba rokovať.

Na otázku, či by pri moci mal zostať Asad, Medvedev odpovedal: “Vôbec nie”. Dodal, že personálnom obsadení nezáleží, dôležité je, aby vedenie krajiny bolo legitímne. Spresnil, že rozhodovanie o tom je v rukách sýrskeho ľudu. “V tomto okamihu pracujeme s premisou, že Asad je legitímnym prezidentom,” vyhlásil Medvedev.

 

Reklama

V centre Moskvy sa konal míting proti ruskej operácii v Sýrii

Asi 300 ľudí sa dnes zišlo v centre Moskvy na mítingu proti ruskej vojenskej intervencii v Sýrii.  Organizátorom akcie bolo politické hnutie Solidarita, ktorého predstaviteľ Sergej Davidis pred novinármi uviedol, že ani nerátali s vyššou účasťou, keďže míting nebol náležito medializovaný.

Podľa polície sa na mítingu zúčastnilo len 150 ľudí. Jedného z účastníkov polícia zadržala kvôli plagátu s extrémistickým obsahom.  Ako informovala agentúra Interfax, na mítingu s prejavmi vystúpili predstavitelia Solidarity a občianski aktivisti, ktorí kritizovali ruskú vojenskú operáciu v Sýrii.

Davidis uviedol, že po dnešnom budú nasledovať ďalšie protivojnové mítingy a vyslovil presvedčenie, že sa na nich zúčastní oveľa viac ľudí. “Logicky vzaté, dôsledky (ruského) zasahovania v Sýrii sa budú časom len zhoršovať, na pozadí krízy to bude pútať stále viac pozornosti,” vysvetlil aktivista. Neďaleko dejiska mítingu sa zišla skupina ľudí, ktorí nesúhlasili s témou protivojnového zhromaždenia a skandovali heslá na podporu politiky ruského vedenia vo vzťahu k Sýrii.

 

Reklama

Steinmeier vyzval na spoločné riešenie konfliktu v Sýrii

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vyzval dnes v súvislosti so situáciou v Sýrii na úvod svojej prvej návštevy Iránu tamojšiu vládu, aby spolupracovala s Berlínom pri hľadaní politického riešenia.

Agentúra DPA uvádza, že šéf nemeckej diplomacie apeloval na Iráncov, aby využili svoj vplyv na sýrskeho prezidenta Baššára Asada a ľudí v jeho okolí a umožnili tak uskutočniť “prvé kroky smerujúce k deeskalácii v Sýrii”. Irán a Rusko sú najvýznamnejšími podporovateľmi Asadovej vlády, doterajšie pokusy zapojiť Teherán do rokovaní o Sýrii však neboli úspešné, pripomína DPA.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa počas stretnutia so Steinmeierom vyjadril, že Irán je v zásade pripravený rokovať o Sýrii a chcel by zohrávať “konštruktívnu úlohu” pri riešení konfliktov vo svojom regióne.

Steinmeier zostane v Iráne do nedele, na čo sa presunie do Saudskej Arábie označovanej za najdôležitejšieho protihráča Iránu v oblasti Perzského zálivu. Poslednou zastávkou jeho cesty bude susedné Jordánsko.

Návšteva nemeckého ministra zahraničných vecí v Iráne je prvou svojho druhu za viac ako desaťročie. Príležitosťou na oživenie kedysi blízkych vzťahov medzi Berlínom a Teheránom je nedávne uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe, k čomu prispelo aj Nemecko ako jedna z rokujúcich svetových veľmocí.

Nemecko bývalo niekoľko desaťročí najvýznamnejším obchodným partnerom Iránu a v súčasnosti sa snaží o to, aby jeho podniky vyťažili z investičných možností po uvoľnení medzinárodných sankcií voči Teheránu. Irán ešte v júli navštívil nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorý oznámil obnovenie pravidelných nemecko-iránskych konzultácií o hospodárskej spolupráci.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali