Medvedev je pre súperov Zviera, Stroj či Šialenec. V Londýne dovŕšil úspešný ruský príbeh

Medvedev je pre súperov Zviera, Stroj či Šialenec. V Londýne dovŕšil úspešný ruský príbeh

Bratislava 23. novembra (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Frank Augstein)

 

Síce bez prítomnosti divákov, ale finálová dráma ako sa patrí. Londýn ukončil svoje 12-ročné pôsobenie ako dejisko majstrovského turnaja ATP Finals štýlovo. Rus Daniil Medvedev a Rakúšan Dominic Thiem predviedli v O2 Arene najdlhšie finále v histórii, odkedy sa hrá na dva víťazné sety. A na jeho konci sa po 2:43 h prvýkrát z prestížnej trofeje potešil Medvedev

Daniil Medvedev
Ruský tenista Daniil Medvedev pózuje s trofejou po víťazstve nad Rakúšanom Dominicom Thiemom

Ambiciózny 24-ročný Rus zdolal o čosi skúsenejšieho Rakúšana 4:6, 7:6 (2), 6:4 a po najväčšom triumfe kariéry v dobrej nálade podotkol:

Reklama

“Už pred turnajom som hovoril, že to bude úžasný príbeh, ak 12 rokov v Londýne olemujú dve ruské víťazstvá. A stalo sa. Po triumfe Nikolaja Davydenka v roku 2009 sa stal aj posledným londýnskym šampiónom Rus. Veľká vďaka Nikolaj za to, že si víťazstvom inšpiroval množstvo detí vrátane mňa. Dúfam, že budem pokračovať v načatej práci,” skonštatoval Daniil Medvedev na slávnostnej ceremónii.

 

Reklama
Medvedevov husársky kúsok

Finalista lanského US Open (prehral s Nadalom v päťsetovej dráme) mal až do turnaja série Masters 1000 v Paríži tohtoročnú zápasovú bilanciu 18-10. A na konte nemal víťazstvo nad hráčom z Top Ten. Posledné dva turnaje v sezóne však všetko zmenili. V Paríži aj Londýne vyhral všetkých desať zápasov a až sedem z nich bolo nad hráčmi z prvej svetovej desiatky. V Londýne sa mu navyše podaril husársky kúsok. Ako prvý tenista v histórii na Turnaji majstrov vyradil troch najvyššie postavených hráčov podľa rebríčka.

Najprv v základnej skupine prevýšil svetovú jednotku Novaka Djokoviča, v semifinále prišla na rad dvojka Rafael Nadal a vo finále napokon aj tretí hráč renkingu Dominic Thiem. Pred Medvedevom len traja hráči v histórii otvorenej éry vyhrali na rovnakom turnaji nad troma najlepšími hráčmi sveta. V roku 2007 v Madride to dokázal Argentínčan David Nalbandian, v rovnakom roku v Montreale Novak Djokovič a ešte v roku 1994 v Štokholme Nemec Boris Becker.

 

Najťažšie vybojované víťazstvo

“Toto víťazné finále je jeden z mojich najväčších triumfov. Súper hral vo svojej najlepšej forme, takže toto víťazstvo považujem za najťažšie vybojované. Dominic nemusí smútiť. On už je zapísaný v historických knihách tenisu, veď tento rok vyhral grandslamový turnaj. Verím, že proti sebe odohráme ešte veľa zaujímavých zápasov na veľkých turnajoch,” vyslovil sa Medvedev na webe ATP Tour. “Ak hrá tenis podľa seba a neprispôsobuje sa súperom, víťazí. Podstatné je, aby sa v zápasoch vyhýbal výkyvom. Jeho mentálna aj motorická výbava je na vysokej úrovni,” povedal o Medvedevovi prezident Ruskej tenisovej federácie Šamiľ Tarpiščev.

Na okruhu ATP nie je veľa hráčov, ktorí by mali také rôznorodé vzdelanie ako rodený Moskovčan Medvedev. Ako dieťa dokázal kombinovať plávanie, tenis, šach a skvelé štúdium v škole Tigrana Petrosiana. V 7. ročníku prestúpil na lýceum so zameraním na fyziku a matematiku, ale o ďalšie dva roky dostal prednosť tenis. Napriek tomu sa neskôr dostal na Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, kde súčasne študoval na Fakulte aplikovanej ekonómie a obchodu aj pedagogickej fakulte. Vydržal tam však iba jeden rok, potom si vzal akademické voľno a prestúpil na Ruskú univerzitu telesnej výchovy a športu. Tam získal diplom trénera.

Reklama

 

Pripravoval sa vo francúzskom Cannes

“Keď mal Daniil 18 rokov, rodina Medvedevovcov sa rozhodla, že je čas, aby pokračoval v tenisovej príprave v zahraničí. Voľba padla na Francúzsko, kde v tom čase žila jeho sestra. Začal trénovať v renomovanom Elite Tennis Center v Cannes, ktoré vedie Jean-René Lisnard. Na tamojšej akadémii začal Medvedev spolupracovať so svojím súčasným trénerom Gillesom Cervarom, ktorého možno považovať za spoluautora mnohých jeho úspechov,” informoval portál Championat.com.

Medvedevov štýl hry je v súčasnom svetovom tenise pomerne atypický. Snaží sa hrať priame údery s prevahou útoku nad obranou. Avšak pri takmer dvojmetrovej výške má aj solídnu defenzívu a vybehá toho pomerne veľa. Ofenzívou pretlačil v minulých dňoch Djokovičovu defenzívu, Nadalove “spiny” ako aj univerzálny prejav Thiema. Jeho slabinou sú občas až príliš prejavované emócie, ktoré negatívne pôsobia na jeho hru aj osobnostný profil. Keď sa na Daniilovej narodeniny pýtali jeho súperov, ako by v krátkosti charakterizovali jeho tenis, vyšli z toho zaujímavé zistenia. Nemcovi s ruskými rodičmi Alexandrovi Zverevovi pripomína na dvorci “Pavúka”, krajan Karen Chačanov ho nazval “Chobotnicou” a Belgičan David Goffin “Šialencom”. Podľa kontroverzného Austrálčana Nicka Kyrgiosa je Medvedev “Zviera” aj “Stroj”. Zaujímavý názor vyslovil aj Kanaďan Denis Shapovalov. “Jeho tenisový štýl je taký Neortodoxný, že sa proti nemu len ťažko hrá,” uviedol.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali