Médiá vytrhli z údajnej nenávistnej kázne fragmenty. Eparchia žiada povolenie zverejniť celý text

Médiá vytrhli z údajnej nenávistnej kázne fragmenty. Eparchia žiada povolenie zverejniť celý text

Slovensko 29. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

RTVS odmietla odvysielať gréckokatolícku liturgiu

Rozhlas a televízia Slovenska odmietla zo záznamu odvysielať gréckokatolícku svätú liturgiu, ktorá mala byť publikovaná 18. januára v národnostnom vysielaní v Rádiu Regina.

Reklama
Na snímke prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak

Kňaz Rastislav Baka nesúhlasil so zásahom do jeho homílie, kde Rádio Regina chcelo vystrihnúť niektoré časti. Baka kázal na evanjelium Nedele o Zachejovi a v tejto súvislosti spomenul aj referendum a nebezpečenstvá, ktoré číhajú na rodiny. Liturgia v cirkevnoslovanskom jazyku s homíliou v rusínskom jazyku bola nahrávaná v Chráme Povýšenia sv. Kríža v Prešove na sídlisku Sekčov. Prešovská archieparchia vníma tento krok ako porušenie slobody slova, náboženskej slobody a neadekvátny zásah do práv národnostných menšín.

 

Reklama

Stanovisko RTVS

RTVS sa voči tvrdeniam ohradila a pre portál Aktuality.sk poskytla svoje stanovisko, v ktorom jej hovorkyňa Dominika Šulková uviedla nasledovné: “RTVS si váži slobodu prejavu a odmieta obvinenia z cenzúry ako aj akúkoľvek formu nátlaku. Spornou bola časť kázne duchovného Rastislava Baka. RTVS v predmetnej veci postupovala striktne podľa zákona a ponúkla duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne. Nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale podľa RTVS bola táto časť homílie, v rozpore s platnou legislatívou.“

Homília bola podľa ďalších vyjadrení Šulkovej „v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s výrokmi, ktoré podnecujú k nenávisti (z anglického jazyka tzv. „hate speech“), ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy.

 

Pošliapanie práv národnostnej menšiny

Reklama

Voči postoju RTVS sa ohradili aj poslankyňa a podpredsedkyňa Národnej rady SR Erika Jurinová (OĽaNO) a europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO).

„Pozrela som si dnes kázeň, o ktorej sa dnes veľa píše. No nenávisť som v nej nenašla. Nenašla som tam ani nijaký podobný výstup, aký asi pred rokom mala pani Romana Schlesinger vo verejnoprávnej českej televízii. Tak, ako si dovolila nazvať občianskych aktivistov, sa mi ani nedá vysloviť. To ľahšie pomenovanie bolo psychopati. V pohode toto mohla odvysielať verejnoprávna česká televízia,“ uviedla na stredajšej tlačovej konferencii Erika Jurinová.

Rozhodnutie RTVS neodvysielať homílu bolo podľa Škripeka pošliapaním práv národnostnej menšiny, ktorá je zaručená Ústavou SR. Podľa europoslanca ide o popretie práva Rusínov na náboženský prejav.

Samotné vystrihnutie časti liturgie, s ktorým Prešovská archieparchia nesúhlasila, Škripek označil za popretie slobody slova. Zároveň sa europoslanec pýta: „Kto je pani Šulková, aby cenzúrovala? Kto ju ustanovil do role cenzúra? Pretože takáto funkcia cenzúra tu bola naposledy pred rokom 1989.“

 

Reklama

Aktuality.sk tvrdo prekrútili vyjadrenia kňaza, uviedol Škripek

Portál Aktuality.sk zároveň zverejnil časť prepisu údajnej nenávistnej kázne. Článok, v ktorom bola údajná časť zverejnená nesie názov Prepis kázne proti homosexuálom: „Vytlačte totu špinu za hranice štátu“.

Europoslanec Škripek sa ohradil aj voči zverejnenej časti kázne portálom Aktuality.sk a zvažuje podanie trestného oznámenia. „Mám k dispozícii a viem nahliadnuť do originálu celej tejto kázne a Aktuality.sk tvrdo prekrútili a vyvolávajú vyjadrenia, že kňaz hovoril s nenávisťou voči homosexuálom. Nie je to vôbec pravda,“ vysvetlil europoslanec.

„Tento kňaz povedal, že jav odoberania detí je špinou a rakovinou tretieho tisícročia a my sa tomu máme brániť,“ vysvetlil Škripek.

 

Prešovská archieparchia požiadala RTVS o nahrávku a súhlas s jej zverejnením

Voči zverejnenému prepisu sa ohradila aj Prešovská archieparchia, ktorá vo svojom stanovisku uviedla nasledovné: „Keďže RTVS robí obštrukcie s odvysielaním liturgie s homíliou, ktorá mala zaznieť v nedeľu 18. januára v národnostnom vysielaní Rádia Regina, Prešovská archieparchia požiadala RTVS o nahrávku celej liturgie s homíliou a súhlas s jej zverejnením. Zatiaľ sme ani nahrávku ani súhlas nedostali. Aj písomný prepis možno urobiť iba z nahrávky. Homília zaznela v rusínskom jazyku. My sme neposkytli médiám prepis do slovenského jazyka, preto je otázne, aký a odkiaľ je.“

„Evidentne je vtrhnutý z kontextu, nie je to správny preklad, chýbajú v ňom vety a slová, nie je to celá homília. Interpretácie niektorých novinárov, ktoré boli publikované v týchto dňoch sú nielen zavádzajúce, ale aj nepravdivé a účelovo text manipulujú,“ uviedol hovorca Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Prešovská archieparchia vysvetlila, že sa ohradila aj voči medializovanému stanovisku RTVS. To, že od „nás nedostali súhlas na odvysielanie homílie, sa nezakladá na pravde, pretože celý problém vznikol práve preto, lebo homíliu RTVS neodvysielala. Veď súhlas bol daný už samotným nahrávaním. Prešovský arcibiskup a metropolita aj preto 19. januára telefonoval s generálnym riaditeľom RTVS, aby do dvoch dní odvysielali pre Rusínov v Rádiu Regina celú liturgiu s homíliou. To isté od neho žiada aj v liste z 27. januára a to isté zaznelo aj v našom predchádzajúcom stanovisku.“

„Ako teda môže RTVS stále tvrdiť, že aj po opakovaných žiadostiach súhlas nedostali? Zároveň nesúhlasíme s tvrdením RTVS, že predmetná homília porušila slovenskú a medzinárodnú legislatívu a je nenávistným prejavom. Trváme na našich predchádzajúcich stanoviskách, že neodvysielanie a rozhodnutie zostrihať homíliu, bolo narušením slobody slova, náboženskej slobody a práv národnostných menšín,“ dodal na záver Petrík.

Reklama

ru

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali