Mečiar: Danko pracuje len na sebe, iba pre vlastný prospech a kariéru a neštíti sa preto vykonať aj špinavé veci

Mečiar: Danko pracuje len na sebe, iba pre vlastný prospech a kariéru a neštíti sa preto vykonať aj špinavé veci

Bratislava 20. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR- Radovan Stoklasa; Jana Birošová)

 

Prvé augustové týždne sa médiá predháňali, kto skôr prinesie prevratnú správu v súvislosti s rozhodnutím bývalého trojnásobného premiéra a zakladateľa Slovenskej republiky Vladimíra Mečiara o jeho opätovnom návrate do veľkej politiky

Na snímke Vladimír Mečiar

Expredseda vlády začal riešiť stav slovenských politických strán ešte v decembri minulého roka, keď skonštatoval, že „politické strany výrazne zdegenerovali. Buď treba vytvoriť subjekty nové a ísť inými cestami, alebo tento vývoj zastaviť. Strana, ktorá by presadzovala záujmy Slovenska, by mala byť otvorenou“.

Reklama

Dnes je táto téma opätovne na stole, pretože Vladimír Mečiar sa problematike deficitu národno-kresťanských strán venoval počas série konferencií k 25. výročiu vzniku SR. A práve tu avizoval vznik pronárodného politického subjektu, ktorý by mal okrem národného princípu pôsobiť aj v intenciách kresťanských a sociálnych hodnôt a mal by byť schopný vytvoriť program národnej obrody Slovenska.

„Keby sa takýto subjekt nevytvoril, nebude tu nositeľ zmeny, ktorú väčšina občanov už dlho očakáva,“ je presvedčený bývalý predseda kedysi najsilnejšej politickej strany HZDS.

Reklama

 

Očierňovaná SR

Na moju priamu otázku, či v tejto politickej strane bude pôsobiť aj on sám, odpovedal v tom čase negatívne s dodatkom, že do politiky sa dá vrátiť rôznymi spôsobmi. Nemusí to byť práve boj o pozície a funkcie. Vladimír Mečiar hovorí, že motívov, pre ktoré sa chce intenzívne venovať politike, je niekoľko.

„Je 25 rokov od vzniku samostatnej SR, ale neustále je spochybňovaná a očierňovaná ľuďmi, ktorí ju nechceli. Zamlčiava sa tu pravda a ľudia, ktorí zakladali štát na zelenej lúke, sú verejne prenasledovaní, perzekvovaní, kriminalizovaní a urážaní,“ hodnotí bývalý líder HZDS. Počas nášho rozhovoru ďalej hovorí, že národ, ktorý nepozná svoju minulosť, nemôže mať budúcnosť.

Zároveň si kladie otázku: „Ako chceme urobiť akýkoľvek progres k mladým ľuďom s úctou k štátnosti, k národu, keď ho médiá klamú? Prečo nie je možné povedať pravdu? Prečo sa k minulosti štátu vyjadrujú len tí a zároveň majú spoločenské uznanie, ktorí Slovákov strašili, zrádzali a predávali? Prečo sú práve títo ľudia hrdinovia tejto doby? Občanom treba povedať historickú pravdu, ako a prečo to tu bolo.“

Reklama

Na Slovensku je dnes Vladimír Mečiar jediný žijúci, ktorý stál pri všetkom. Od revolúcie 1989, cez VPN, hlasovanie vo Federálnom zhromaždení, dohodu s Václavom Klausom o rozdelení ČSFR až po vznik samostatného štátu 1. januára 1993 a vládnutie do roku 1998. Počas nášho rozhovoru sa ďalej zamýšľa, že nechápe, prečo slovenské médiá nemajú záujem o objektívne informovanie o delení Česko-Slovenska, vzniku samostatnej republiky a jej ďalšom fungovaní.

„Nechápem, prečo ma neustále oslovujú na rozhovory české a iné zahraničné médiá. Pozývajú ma na prednášky do Česka, do zahraničia a nedávno som sa zúčastnil na konferencii vo Viedni venovanej pokojnému rozdeleniu Česko-Slovenska. Slovenské mediálne a vedecké kruhy však nemajú záujem o objektívne informovanie. Skrátka nedopustia, aby slovenský národ spoznal pravdu,“ povie zachmúrene Mečiar.

Na moju otázku, prečo to tak je, odpovie veľmi pohotovo: „Je to otázka vnútropolitického boja, ktorá teraz nastupuje. Strany, ktoré dnes pôsobia v NR SR, ktoré by mali niesť zodpovednosť za štát, začali viesť mocenský zápas. Ide o uzučký okruh skupín s osobnými záujmami, ktorým v nijakom prípade neleží na srdci osud štátu. Súčasťou tejto schémy je aj dnešná SNS, ktorá je pseudonárodná. Danko pracuje len na sebe, iba pre vlastný prospech, kariéru a neštíti sa preto vykonať aj špinavé veci. A práve o tom ma už život presvedčil. Zdanlivo do médií hovoria veľa, ale rozum im chýba. Ďalším problémom týchto skupín je, že sa na Slovensku rozmohla sociopatia, to znamená, že jej nositelia síce sociálne rozprávajú, ale ich skutky sú v rozpore so slovami.“

Na snímke Vladimír Mečiar

Dve politické strany

V našom dialógu sa opätovne vraciam k otázke jeho vstupu do politiky. Je vyhýbavý. „Nechám si pre seba, čo urobím, nedám možnosť prípravy mojim neprajníkom. Na stretnutia, na ktoré som chodil po Slovensku, som pozval všetkých a dnes vedia o mojich plánoch. S niektorými som mal aj osobné rozhovory a v podstate si ma všetci predstavujú mať pri sebe ako výťah, využiť to, čo viem, vytiahni nás hore a potom dovidenia. A tak to nejde, chcem pracovať pre štát,“ vraví so širokým úsmevom.

Reklama

Položím mu teda ďalšiu otázku. Na politickej scéne sú dnes dve novovzniknuté strany s národným, kresťanským a sociálnym princípom, Národná koalícia (NK) a Práca slovenského národa (PSN). Zaujíma ma, či predpokladá, že práve tieto dve strany dokážu osloviť slovenského voliča.

„Viem o existencii týchto dvoch strán a viem, čo a ako robia. Zatiaľ to však na to, aby víťazili vo voľbách, nestačí. Musia mať odvahu ísť naplno do boja a dať svoju kožu na trh. Nestačí im povedať: sme národní. Musia sa vedieť dostať k cieľu, budú potrebovať skúsenosti a odborníkov. Tieto strany vôbec nezatracujem, len im odporúčam, že sa musia dopracovať k skutkom, ktoré budú  prínosom pre národ a štát. Obidve ešte musia prejsť istým vývojom, aby mohli byť pozitívnou zmenou pre dobre fungujúci štát. Odporúčal by som im, aby si vzali príklad z Donalda Trumpa, ktorý je predovšetkým americkým občanom a hovorí, že Amerika je na prvom mieste. To je politik, ktorý je naozaj pronárodný, hoci môžeme mať voči nemu veľakrát výhrady,“ skonštatuje Vladimír Mečiar.

 

Perspektíva pre národ

Podľa Vladimíra Mečiara by si novovzniknuté strany mali uvedomiť, že verejná mienka je mimoriadne roztrieštená a vyše štyridsať percent voličov nechce voliť ani jednu z politických strán pôsobiacich v NR SR. Fenoménom podľa neho je, že sú to ľudia z rôzneho názorového spektra. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí hovoria, že dnes nemajú koho voliť.

Efekt roztrieštenosti národných strán je dlhodobá choroba predsedov rôznych ministraničiek, preto treba vytvoriť novú jednotu a novú väčšinu, ktorá ponúkne perspektívu pre národ so zásadnými zmenami zákona o voľbách, zákona o politických stranách, zmenami v oblasti tretieho sektora, ale aj zásadnými úpravami v mediálnej politike, pretože dnes nefunguje vyvážená informovanosť. Pre Slovenskú republiku je nevyhnutné, aby opäť začali fungovať nástroje demokracie.

Lenka Mayerová

Článok pôvodne vyšiel na www.extraplus.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali