Mayová: Británia môže stále odísť z EÚ pred 22. májom

Mayová: Británia môže stále odísť z EÚ pred 22. májom

Brusel 11. apríla 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth)

 

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok nadránom po mimoriadnom summite EÚ v Bruseli oznámila, že Únia jej zaručila “kľúčovú požiadavku”, aby sa do dohody o šesťmesačnom odklade brexitu pridala klauzula skorého odchodu Británie z EÚ. Informovali o tom tlačové agentúry AP, AFP a DPA

Na snímke britská premiérka Theresa Mayová

Lídri Európskej únie a Británie sa na summite dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra, ale Mayová chce odchod “čo najskôr”.

Reklama

Mayová povedala, že Británii sa stále môže podariť odísť z EÚ usporiadaným spôsobom do 22. mája, napriek šesťmesačnému odkladu, ktorý jej v noci na štvrtok povolili lídri EÚ.

“Tento odklad nám umožňuje urobiť jedno: zvládnuť celý proces tak, ako sme si ho my stanovili,” vyhlásila Mayová.

Reklama

“Ak to dokážeme pred 22. májom, potom sa nemusíme zúčasntiť na voľbách do Európskeho parlamentu,” dodala. Eurovoľby sú naplánované na 23.-26. mája.

Premiérka novinárom v Bruseli uviedla, že ak britskí zákonodarcovia podporia jej brexitovú dohodu, Spojené kráľovstvo môže stále odísť z EÚ aj pred 30. júnom – čo je konečný termín brexitu, aký žiadala od Únie ona.

Mayová vyhlásila, že Británia stojí pred “strohými, vecnými” možnosťami a “časový plán je jasný”. Doplnila, že chápe obrovskú frustráciu Britov z odkladov brexitu a je jej ľúto, že nedokázala presvedčiť britských zákonodarcov, aby schválili ňou vyrokovanú dohodu o brexite.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok nadránom na tlačovej konferencii po summite v Bruseli informoval, že požiadal Spojené kráľovstvo, aby tento mimoriadny šesťmesačný odklad odchodu naplno využilo. A vyhlásil: “Dovoľte mi uzavrieť posolstvo britským priateľom takto: prosím, nepremrhajte tento čas.”

Dohoda o odklade brexitu do konca októbra dáva Londýnu čas na nájdenie “najlepšieho možného riešenia”, povedal Tusk. Dodal, že “celý tento čas sú kroky týkajúce sa brexitu úplne v rukách Spojeného kráľovstva”.

Reklama

A aj keď je súčasťou rozhodnutia o odklade podmienka, že EÚ v júni na summite posúdi pokrok Británie v tejto záležitosti, Tusk upozornil, že “naším úmyslom je celý proces v októbri ukončiť”.

Rovnako ako Tusk aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyjadril presvedčenie, že Británia bude “úprimne spolupracovať”, kým bude členom EÚ.

Juncker tiež poznamenal, že väčšina kľúčových rozhodnutí EÚ sa robí kvalifikovanou väčšinou, “takže možnosti Británie blokovať ich… sú veľmi obmedzené”.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že posledný šesťmesačný odklad brexitu je “najlepším možným kompromisom”, ktorý chráni zvyšok Európskej únie.

Macron bol na stredajšom summite EÚ medzi lídrami hlavným odporcom dlhého odkladu, ale nakoniec sa vo štvrtok nadránom pridal k iným predstaviteľom členských štátov a súhlasil s odkladom do 31. októbra.

Reklama

Novinárom neskôr povedal, že súhlasil preto, aby “uchoval jednotu” zvyšných 27 členských štátov a dal Británii “ďalší čas na schválenie dohody”, ktorá zabráni chaosu v obchodovaní a cestovaní, keď Británia odíde z EÚ.

Francúzsky prezident vyhlásil, že teraz je “rad na Britoch, aby si vyjasnili, či sa chcú zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu na budúci mesiac, hoci o niekoľko mesiacov europarlament opustia”.

 

2:18 Mayová prijala odklad brexitu do 31. októbra

Britská premiérka Theresa Mayová prijala návrh nového odkladu brexitu na 31. októbra. Vo štvrtok skoro ráno o tom informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje z prostredia EÚ.

Mayovej prijatie nového termínu odkladu znamená, že občania Spojeného kráľovstva sa budú musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu, naplánovaných na 23.-26. mája (ak do 22. mája ostrovná krajina nevystúpi z Únie).

Európski lídri ponúkli Mayovej odklad brexitu o šesť mesiacov preto, aby zachránili kontinent pred chaotickým, bezdohodovým vystúpením Británie z EÚ, ktorý hrozil v piatok 12. apríla.

Najsilnejší hlas proti dlhému odkladu brexitu patril na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ale väčšina lídrov členských krajín EÚ dlhý odklad podporila – a Francúzov upokojil sľub, že odklad znovu posúdia na summite EÚ 21. júna, informovala tlačová agentúra AFP.

Väčšina z 27 európskych lídrov, ktorí sa zišli v stredu v Bruseli, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podporovala plán na odklad brexitu dokonca až o rok.

Počas noci však Macron – s podporou Belgicka, Rakúska a niektorých menších štátov EÚ – trval na krátkom odklade len o niekoľko týždňov. Požadoval aj pevné záruky, že Londýn nebude počas tohto obdobia zasahovať do záležitostí EÚ.

Reklama

 

1:48 Nový, halloweensky dátum bol určený tak, aby neovplyvnil novú eurokomisiu

Nemenované diplomatické zdroje z prostredia Európskej únie naznačili, že kompromisný termín nového odkladu brexitu – na 31. októbra – nie je náhodný. Cieľom je, aby otázkou brexitu už nebola zaťažená nová Európska komisia, ktorá by sa mala ujať svojich povinností 1. novembra tohto roku.

Viaceré zdroje z prostredia rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín EÚ potvrdili, že väčšina krajín súhlasila s dátumom, ktorý ešte pred mimoriadnym summitom o brexite naznačil predseda Európskej rady Donald Tusk – koniec marca 2020. Najväčším a “najhlasnejším” oponentom počas šesťhodinových rokovaní bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý podporoval žiadosť britskej premiérky Theresy Mayovej o odklad brexitu do 30. júna tohto roku. Francúzsko malo v tomto podporu Belgicka, Luxemburska, Malty a Španielska.

“Halloweensky dátum” podľa niektorých zdrojov nie je náhodný, lebo koncom októbra vyprší mandát súčasnej Európskej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera a nová exekutíva EÚ by sa mala ujať svojej úlohy 1. novembra tohto roku.

Reklama

Dôraz na to, že proces brexitu nesmie ohrozovať európsky integračný proces, silne rezonoval počas stredajšieho summitu – francúzska delegácia dokonca naznačila, že takzvaný tvrdý brexit, ktorý je podľa slov väčšiny lídrov neželaný, by bol menej škodlivý než brexit “na pokračovanie”, ktorý “bráni pokroku Európy”.

Nový dátum stanovený na 31. októbra ešte musí prijať aj Mayová a následne ho bude musieť odsúhlasiť britský parlament. Ak sa tak stane, hlavy vlád a štátov tento termín – vo svetle nových udalostí – znovu posúdia počas júnového summitu EÚ.

 

1:10 Lídri EÚ sa údajne dohodli na odklade brexitu do 31. októbra

Európski lídri sa údajne dohodli na odklade brexitu do 31. októbra s tým, že v júni ešte situáciu posúdia. Vo štvrtok skoro ráno o tom informovala televízia Sky News s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje z prostredia EÚ.

Reklama

Informáciu postupne priniesli svetové médiá i agentúry a slovenským novinárom v Bruseli ju už potvrdil aj zdroj z prostredia slovenskej delegácie. S návrhom teraz musí súhlasiť takisto britská premiérka Theresa Mayová, ktorá o ňom práve rokuje s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Podľa redaktorky Sky News, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje z prostredia EÚ, je pravdepodobné, že októbrový termín odkladu na summite prejde.

Informáciu o novom odklade brexitu už na Twitteri potvrdil samotný Tusk, konkrétny termín však vo svojom príspevku neuviedol.

Odklad by teda mal byť flexibilný, čo znamená, že Británia môže vystúpiť z EÚ, keď už bude mať “rozvodovú dohodu” schválenú. To však pravdepodobne tiež znamená, že Spojené kráľovstvo sa bude musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu, ak zostane v Únii aj po 22. máji.

Európski lídri na mimoriadnom summite EÚ posudzovali žiadosť Británie o odklad brexitu do 30. júna. V prípade, že by nesúhlasili s touto žiadosťou Mayovej z minulého týždňa, mala Británia opustiť EÚ v piatok 12. apríla, a to bez dohody.

 

0:06 Francúzsko má stále “tvrdý postoj” k Mayovej žiadosti o odklad

Reklama

Francúzsko má stále “tvrdý postoj” k žiadosti Británie o odklad brexitu, pretože podľa Paríža britská premiérka Theresa Mayová nepredložila na mimoriadnom samite EÚ v Bruseli dostatočnej silné argumenty a záruky, na základe ktorých by jej udelili odklad brexitu o niekoľko mesiacov. V stredu neskoro večer to vyhlásili zdroje z Elyzejského paláca, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Možnosťou teda zostáva aj odchod Británie z Európskej únie bez dohody, hoci túto možnosť Francúzi nepreferujú, informovali zdroje z úradu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Zdroje dodali, že EÚ nesmie obetovať všetko len preto, aby zabránila neriadenému odchodu Británie z Únie.

Francúzsko tvrdí, že podobné obavy má aj niekoľko ďalších členských štátov EÚ, a dodáva, že nehrá úlohu “zlého policajta” – chce skôr zaistiť, aby EÚ mohla ďalej riadne fungovať.

Väčšina členských štátov EÚ sa vyjadrila za odklad brexitu do konca roka, alebo aj dlhšie, hoci britská premiérka Mayová požiadala o odklad do 30. júna. Akékoľvek predĺženie presahujúce 22. máj by zrejme znamenalo, že Spojené kráľovstvo sa zúčastní na voľbách do Európskeho parlamentu. Tie sa konajú 23.-26. mája.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali