Matovič: Viem, aká je pravda a verím, že raz sa ju Slovensko dozvie

Matovič: Viem, aká je pravda a verím, že raz sa ju Slovensko dozvie

Bratislava 16. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Matovič vyhlásil, že priatelia premiéra dokonale splnili úlohu, zamietli jeho problém pod koberec

Robert Fico vytvoril presný scenár a vedel, kedy a ako bude ukončené vyšetrovanie. Líder OĽaNO Igor Matovič to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol v reakcii na zverejnené informácie polície, že nebola preukázaná skutočnosť existencie účtov premiéra a jeho manželky Svetlany v banke v Belize.

Reklama
Na snímke predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič
Na snímke predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič

“Priatelia Roberta Fica dokonale splnili úlohu, zamietli jeho problém pod koberec,” uviedol. Národná kriminálna agentúra podľa neho vôbec nemala záujem dôkladne vyšetriť prípad.

„Spoľahli sa na akési pochybné potvrdenie, že tam premiér nemá žiadny oficiálny účet, to však nie je relevantný dôkaz toho, že tam nemá čierne peniaze,“ povedal Matovič. „Ak chcete skutočne preveriť podozrenie, urobíte v takomto prípade domové prehliadky, zhabete účtovníctvo a necháte poriadne preveriť. Polícia nič také neurobila,“ zdôraznil Matovič.

Reklama

Ohradil sa tiež voči dnešným tvrdeniam, ktoré prezentoval Robert Fico na popoludňajšej tlačovej konferencii. Za nepravdivé označil jeho slová o verejnom obstarávaní za menej ako osem miliónov eur. Podľa Matoviča ide v skutočnosti o rámcovú zmluvu, ktorá je v centrálnom registri zmlúv vedená pod číslom OV 02 2004/000019, uzatvorenú na základe oznámenia vo vestníku verejného obstarávania medzi č. 248 zo dňa 12.8.2013 pod označením 19841-MST. Rámcová zmluva medzi Ministerstvom vnútra (MV) SR a istou poľskou spoločnosťou je na nákup ľahkých lesných a povodňových špeciálov 4×4, alternatívne 6×6. “Môžete si ľahko overiť, že rámcová zmluva je na 22,5 milióna eur, a nie, ako Robert Fico tvrdí, na menej ako osem miliónov,” zdôraznil Matovič. “Pýtam sa, kto teda je tu patologický klamár,” opýtal sa Matovič.

Pripustil, že po jeho oznámení už bola podpísaná kúpna zmluva na menej ako osem miliónov eur. “No kúpna zmluva je napĺňanie rámcovej zmluvy,” upozornil Matovič. “Fico vedome klamal, ak hovoril o verejnom obstarávaní za menej ako osem miliónov eur,” zdôraznil.
Matovič takisto upozornil na to, že premiér sa snaží oddeľovať účet v Belize od zmluvy o verejnom obstarávaní. “Od začiatku som pred kamerami hovoril, že som dostal anonymnú informáciu o tom, že si premiér založil schránkovú firmu a účet v Belize a prílohou tejto informácie bolo verejné obstarávanie, ktoré malo tento účet plniť,” pripomenul Matovič.

“Premiér teraz tvrdí, že som dodatočne prišiel s nejakým verejným obstarávaním, no ja som vždy tvrdil, že ide o spojené nádoby,” povedal Matovič. O ďalších konkrétnych krokoch sa Matovič chce poradiť s právnikmi. Prípad však nepovažuje za uzavretý. “Verím, že raz sa pravda ukáže, urobím všetko pre to, aby tak bolo,” uviedol. Budúci týždeň, po porade s právnikmi, chce zverejniť viac údajov z anonymných informácií, ktoré dostal a ktoré odovzdal ako podklad pre vyšetrovanie polície.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil preverovanie informácií poskytnutých poslancom NR SR Igorom Matovičom (OĽaNO) vo veci existencie účtov predsedu vlády Roberta Fica a jeho manželky Svetlany v banke v Belize. Ako dnes informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, zo zadovážených dokumentov a výpovedí vyšetrovateľ vylúčil skutočnosti o účtoch uvádzané poslancom a tiež nezistil žiadnu súvislosť s písomným materiálom, ktorý predložil.

Matovič Fica obvinil z toho, že si s manželkou v štáte Belize založili schránkovú firmu a účet, na ktorom mal byť v júli 2015 zostatok približne 700 miliónov dolárov. Fico toto obvinenie odmietol a podal na Matoviča trestné oznámenie za krivé obvinenie. Fico po dnešnom oznámení polície uviedol, že Igor Matovič je patologický klamár a že takýto človek nemá čo v slovenskej politike hľadať.

Reklama

 

Matovič nekončí a prichádza s ďalším obvinením

Balík dokladov, ktoré Matovič poskytol orgánom činným v trestnom konaní, je uvedený anonymným listom adresovaným „poslancovi Matovičovi“. Anonym v ňom informuje o tom, že si Fico s manželkou založili v roku 2008 schránkovú firmu v Belize s dvoma bankovými účtami, na ktorých bolo k 21. júlu tohto roku 674.546.004,42 USD.

Ďalej tvrdí, že „vývar“ z verejného obstarávania, ku ktorému posiela doklady, majú jeho organizátori nastavený na 8 miliónov eur, „ktoré asi skončia na týchto účtoch“. „Ak by šli podľa úvodného listu, ak by sa snažili, mohli sa k tomu dopátrať, a možno nie, ale oni sa ani nesnažili, a to je ten problém,“ vysvetlil Matovič, ktorý nijako inak nevysvetlil, prečo má z tendra profitovať premiér.

Doklady, ktoré v súčasnosti preveruje Národná kriminálna agentúra, sú internými dokladmi importéra, ktorý na Slovensko doviezol americké štvorkolky a šesťkolky, ktoré štát nakupuje pre hasičov, políciu a horskú službu ako lesné a povodňové špeciály.

Reklama

Matovič sa domnieva, že víťaz tendra – poľská spoločnosť Wawrzaszek ISS – je iba nastrčenou a skutočnými výhercami boli dvaja slovenskí dodávatelia v pozadí. Líder OĽaNO upozornil na približne 100-percentnú maržu, ktorú mali tieto firmy zinkasovať za samotné štvorkolky.

„Štvorkolka bola kúpená za 8200 dolárov, ale keď si pozriete výsledok verejného obstarávania, tak so štátom bola uzavretá zmluva na 14.500 alebo 14.700 eur,“ vysvetlil, k akému predraženiu došlo. Ak by bola vyčerpaná celá rámcová zmluva v hodnote 22,4 milióna eur, získali by slovenské firmy podľa Matoviča profit osem miliónov eur.

„Pán poslanec Matovič sa zamotáva do vlastných klamstiev. Zo zverejnených informácií je jasné, že podanie ohľadom kúpnej zmluvy ministerstva vnútra na lesné špeciály nesúvisí nijakým spôsobom s premiérom a informácie, ktoré podsúva médiám, sú nepravdivé,“ reagoval na Matovičove slová riaditeľ tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Ministerstvo podľa neho kupovalo americké stroje transparentne a výhodnejšie, než je ich cena na trhu. „Neexistuje, že na tejto zákazke niekto ukradol osem miliónov eur,” doplnil. Ministerstvo využilo rámcovú zmluvu iba čiastočne, keď nakúpilo spolu 244 lesných a povodňových špeciálov za 7,4 milióna eur. Ďalšie nákupy sa podľa Netíka nateraz neplánujú pre nedostatok peňazí.

Netík zdôraznil, že Matovičom spomínanú štvorkolku štát nakúpil za 14.266 eur bez DPH, pričom v tejto cene je zarátaná aj výbava za 1780 eur bez DPH, ktorú doplnila poľská firma. Cena „holej“ štvorkolky Polaris Ranger XP 900 EPS je pritom podľa Netíka v jednotlivých štátoch USA 15.292 eur, na Slovensku 17.500 eur, v Maďarsku 19.085 eur a v Poľsku 21.003 eur.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali