Matovič: Prosím vás, nechoďte na hromadné podujatia. Neorganizujte žiadne rodinné oslavy. Ideme do strašných dní

Matovič: Prosím vás, nechoďte na hromadné podujatia. Neorganizujte žiadne rodinné oslavy. Ideme do strašných dní

Bratislava 4. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys, Pool)

 

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) dnes prostredníctvom sociálnej siete informoval, že za sobotu (3. 10.) pribudlo 818 pozitívne testovaných ľudí pri 8565 vykonaných testoch

Igor Matovič
Na snímke Igor Matovič

“Niekto si možno povie, rekord sa dal čakať a aj sám som na tento týždeň avizoval 800-1000 pozitívnych denne. Áno, lenže my sme dosiahli absolútny rekord v sobotu, v deň, ktorý býva druhý najslabší v týždni … a to je znakom toho, že rast ochorení nabral mimoriadne prudkú dynamiku,” reagoval premiér v statuse.

Reklama

Matovič vyzval ľudí, aby aj napriek ochranným opatreniam prijatým hygienou, zaviedli vo svojich rodinách výrazne prísnejšie vlastné pravidlá.

“Prosím vás, nechoďte (ak je to i len trochu možné) na žiadne hromadné podujatie – športové, kultúrne, cirkevné … Prosím vás, neorganizujte žiadne rodinné oslavy a ani na ne nechoďte. Prosím, buďte mimoriadne opatrní aj pri bežnom kontakte s ľuďmi zo spoločnej domácnosti. Noste rúško vždy a všade vnútri, vonku hneď, ako sa priblížite ku niekomu mimo ľudí zo spoločnej domácnosti.”

Reklama

Premiér taktiež vyzval na dodržiavanie opatrení, ktoré sa týkajú hromadných podujatí.

Vy, milí kultúrnici, športovci a cirkevníci – buďte prosím mimoriadne mimoriadne opatrní pri organizovaní hromadných podujatí, ktoré umožňujú dnešné pravidlá. Viem, že vám je akékoľvek obmedzenie príťažou a vrie vo vás vzbura za slobodu … dnes to však nie je správna chvíľa, verte mi. Nikto nerobí nič naschvál proti vám a verte, že nikto na Slovensku netúži viac po skončení akýchkoľvek ochranných opatrení viac ako ja.”

Podľa Matoviča “ideme do strašných dní” a počty budú evidentne ešte výrazne stúpať.

“Napriek tomu verím, že túto skúšku ako spoločenstvo zodpovedných ľudí s vypätím všetkých síl zvládneme. Vás, kuvici, chcem požiadať o pár týždňov ticha. Vaše bludy, ktoré šírite, vaše prkotiny, ktoré zveličujete, vaše manipulácie, ktoré podsúvate … spoločnej veci a verejnému záujmu ničím nepomáhajú, nech sa akokoľvek tak tvárite. Práve naopak, spôsobujete ignoráciu opatrení, viac nakazení, viac úmrtí. Spamätajte sa, prosím,” dodal na záver.

 

Reklama

Na Slovensku v sobotu pribudlo 818 prípadov COVID-19 z 8565 testov

Na Slovensku v sobotu (3. 10.) pribudlo 818 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 13.139. Laboratóriá otestovali 8565 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 35 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo jedno úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku je tak na čísle 55. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk

Medzi pozitívne testovanými bolo 380 mužov a 438 žien vo veku od dvoch do 92 rokov.

“Nový koronavírus sa v sobotu zachytil v regiónoch Bánovce nad Bebravou (3), Banská Bystrica (8), Banská Štiavnica (1), Bardejov (52), Bratislava (54), Brezno (2), Bytča (2), Čadca (2), Detva (9), Dolný Kubín (12), Dunajská Streda (8), Galanta (6), Gelnica (3), Hlohovec (3), Humenné (32), Ilava (5), Kežmarok (1), Komárno (12), Košice (64),” uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Pozitívne testovaní boli aj v regiónoch Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov a Senec. Taktiež aj Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zlaté Moravce, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Žilina.

Reklama

Z COVID-19 sa vyliečilo ďalších 35 ľudí, spolu už ochorenie prekonalo na Slovensku 4828 osôb. Ministerstvo zdravotníctva v sobotu (3. 10.) informovalo, že na pľúcnu formu ochorenia zomrela 18. septembra 81-ročná pacientka v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Celkový počet potvrdených úmrtí v SR je tak aktuálne na čísle 55.

“Počet ľudí hospitalizovaných v nemocniciach s novým koronavírusom alebo s podozrením naň sa oproti predchádzajúcemu dňu nezmenil, je to podľa aktuálnych štatistík 275 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 238 osôb,” spresnil rezort zdravotníctva.
Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 13 ľudí. Aktuálne podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 24 pacientov s ochorením COVID-19.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 492.902 laboratórnych testov. Doteraz bolo pozitívne testovaných 13.139 ľudí.

Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku momentálne 8256.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali