Martvoň: Niektorí migranti si kvôli azylu berú na cestu cudzie deti

Martvoň: Niektorí migranti si kvôli azylu berú na cestu cudzie deti

Bratislava 27. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanec Smeru-SD je sklamaný výsledkami nedeľného (25.10) summitu 11 štátov EÚ a Balkánu

Nie je normálne a je porušením schengenskej zmluvy, ak hraničné štáty púšťajú do Európskej únie (EÚ) prúd migrantov bez akéhokoľvek zadržania a prakticky bez kontroly. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil poslanec Smeru-SD Anton Martvoň.

Reklama
Na snímke poslanec Národnej rady SR Anton Martvoň (Smer-SD)
Na snímke poslanec Národnej rady SR Anton Martvoň (Smer-SD)

Najmä Grécko a Taliansko by podľa neho mali zvýšiť úsilie pri ochrane morskej hranice, zvlášť ak na to dostávajú z Európskej únie nemalé finančné zdroje.
Zaskočené náporom migrantov je podľa neho aj Slovinsko a Chorvátsko. „Čo sa týka lepšej ochrany hraníc, cesta, ktorú zvolilo Maďarsko, je podľa mňa dobrá,“ povedal s tým, že paradoxne práve Maďarsko je za svoj prístup kritizované.

„Utečenci, ktorí to naozaj potrebujú, sa zväčša nevedia dostať na európsky kontinent, ostávajú v Turecku a v Sýrii,“ povedal Martvoň. Dodal, že na druhej strane sa do Európskej únie dostáva množstvo špekulantov, často nie z aktuálnych vojnových zón.

Reklama

Ľudskoprávne organizácie, vrátane nemeckých, podľa neho poukazujú na prípady znásilnenia žien, ktoré sa dostali na územie EÚ. „Nastáva aj ďalší problém. Ekonomickí migranti berú v Turecku z rôznych inštitúcií, zo sirotských domov, siroty v presvedčení, že sa tak ľahšie dostanú na územie Európskej únie a ľahšie tu získajú azyl,“ dodal.

Vzhľadom na slabú kontrolu predstavujú podľa neho migranti pre cieľové krajiny aj bezpečnostné riziko. „V Sýrii a v Iraku kolujú tisíce až desaťtisíce pasov, ostali po ľuďoch, ktorí zutekali pred Islamským štátom, alebo zahynuli,“ poznamenal s tým, že na územie štátov EÚ sa migranti vedia dostať aj úplne bez dokladov. „Nevieme zistiť, či človek, ktorý prichádza, je terorista, alebo nie,“ zhrnul Martvoň.

Poslanec Smeru-SD je sklamaný výsledkami nedeľného (25.10) summitu 11 štátov EÚ a Balkánu. „Aby na summite jedenástich štátov prišli na to, že pre migrantov treba vytvoriť nové ubytovacie kapacity, ktoré už Gréci a Taliani, keďže na to brali peniaze z Európskej únie, mali mať dávno vytvorené, je dosť úsmevné,“ poznamenal. Okrem toho ubytovacie kapacity, na ktorých sa štáty dohodli, podľa neho vzhľadom na rozsah migrácie „vôbec neriešia problém“.

Otázkou však nie je len kontrola prichádzajúcich migrantov, ale aj odsun tých, ktorí nesplnia podmienky na udelenie politického azylu. „V Nemecku majú už teraz vážny problém, majú 130 000 zamietnutých žiadostí o azyl a nevedia ich odtiaľ dostať preč,“ povedal.

Slovensko by podľa neho malo pomáhať obetiam vojny zahraničnou pomocou, aj dobrovoľným riešením žiadostí o azyl na našom území. Malo by sa pritom orientovať na najohrozenejšie skupiny, ako sú napríklad sýrski kresťania alebo znásilňované ženy. Ani za cenu prípadných budúcich sankcií zo strany Európskej únie by však nemalo súhlasiť s tým, že bude na svoje územie nasilu dovážať na základe kvót migrantov, ktorí s tým nesúhlasia.

Reklama

Ak bude Európska únia nekompromisne nútiť členské štáty k akceptovaniu kvót, ako sa to stalo Slovensku, ktoré bolo na rokovaní rady ministrov vnútra prehlasované, môže to podľa Martvoňa vyvolať tlak časti štátov na zmeny v Lisabonskej zmluve ohľadom azylovej politiky. „Viaceré štáty by si mohli cez dodatky nárokovať navrátenie určitých kompetencií,“ upozornil.

Martvoň krátko komentoval aj pripravované spoločné cvičenie slovenských policajtov a vojakov zamerané na schopnosť zasiahnuť a riešiť problémy spojené s migrantmi na slovensko–maďarskej hranici. „Je lepšie byť na niečo pripravený, ako byť zaskočený, ako sa to stalo Slovincom a Chorvátom. Každé cvičenie napomáha schopnostiam našej armády a polície byť pripravený,“ uzavrel Martvoň.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali