Kollár: “Slovensko išlo svojimi opatreniami príkladom pre ostatné štáty.” Raši: “Absentuje pomoc pre veľkých zamestnávateľov”

Kollár: “Slovensko išlo svojimi opatreniami príkladom pre ostatné štáty.” Raši: “Absentuje pomoc pre veľkých zamestnávateľov”

Bratislava 29. marca 2020 (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Prijatím prísnych opatrení v súvislosti so šírením nového koronavírusu išlo Slovensko príkladom pre ostatné štáty. V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo s Michalom Kovačičom to povedal predseda NáR SR Boris Kollár (Sme rodina)

Na kombosnímke Richard Raši a Boris Kollár

Nemyslí si preto, že Slovensko čaká podobný scenár ako Taliansko, kde v dôsledku šírenia koronavírusu denne umierajú stovky ľudí. Kollár sa v tejto súvislosti poďakoval za opatrenia, ktoré v začiatkoch prijala vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD). Zdôraznil však, že ak ľudia nebudú dodržiavať vládou nariadené opatrenia, je možné, že sa časom sprísnia.

Reklama

Podpredseda Smeru-SD Richard Raši v relácii uviedol, že koronavírus neprekvapil len Slovensko, ale všetky štáty. „Dôrazne však opakujem, že naša vláda nenechala novej vláde prázdnu špajzu, ako to zvykne hovoriť terajší premiér Igor Matovič (OĽaNO). Nechali sme tam aj prostriedky z eurofondov, ktoré môže vláda na boj s koronavírusom použiť,“ priblížil Raši.

Premiér Igor Matovič dnes predstavil sériu ekonomických opatrení, ktoré majú v čase krízy pomôcť zamestnancom, firmám a samostatne zárobkovo činným osobám. Štát bude preplácať povinne zatvoreným prevádzkam štyri pätiny mzdy zamestnancov a peniaze pošle aj firmám a živnostníkom, ktorých tržby v čase pandémie výraznejšie klesli. Zároveň poskytne bankové záruky za úvery pre firmy, predĺži karanténnu OČR do konca karanténnych opatrení a odloží platby odvodov a preddavkov na daň z príjmov pri poklese tržieb. Zároveň umožní započítanie doteraz neuplatnenej straty. Rašimu v týchto opatreniach chýba pomoc veľkým zamestnávateľom a jednoosobovým eseročkám. Ide o prvú sériu opatrení, ktoré má vláda prijať v utorok 31. marca. Kollár informoval, že ak vláda stihne dané opatrenia schváliť, tak parlament by o nich mohol rokovať v utorok 31. marca v popoludňajších hodinách, prípadne v stredu 1. apríla.

Reklama

Predseda parlamentu na záver povedal, že v tejto situácii by sa politici nemali deliť na koalíciu a opozíciu. „Sme na jednej lodi, preto musíme postupovať spoločne,“ dodal Kollár.

Kollár zároveň  uviedol, že podporuje vyplácanie 13. dôchodku. Podotýka však, že je to istý nadštandard a ak by kríza okolo nového koronavírusu trvala dlhšie, v štátnej pokladnici na to nebudú peniaze. Vyhlásil s tým, že štát musí teraz v prvom rade pomáhať zvládnuť krízu firmám, podnikateľom i zamestnancom. Raši vyhlásil, že Smer-SD bude trvať na tom, aby seniori dostali 13. dôchodok.

Raši podotkol, že každé prijaté opatrenie zhodnotí trh. “Čísla sú len na papieri, ukáže sa v praxi, ako fungujú,” poznamenal s tým, že mu v opatreniach chýba pomoc veľkým zamestnávateľom. Opatrenia pre veľké firmy podľa Rašiho mali prísť v prvom rade, keďže napríklad automobilový priemysel ovplyvňuje slovenské hospodárstvo. “Pomoc pre veľkých zamestnávateľov absentuje, alebo je nedostatočná,” uviedol bývalý vicepremiér s tým, že aj malí, strední podnikatelia či živnostníci sú často viazaní na veľkých zamestnávateľov. Smer-SD podľa jeho slov podporí avizované ekonomické opatrenia, ak bude jasné, že zamestnanci nebudú prepúšťaní. Kollár tvrdí, že na pomoci pre veľké firmy sa už pracuje a má to na starosti minister hospodárstva.

Raši nerozumie, na základe čoho, štát povolil od pondelka (30. 3.) otvorenie ďalších prevádzok. “Stále nie sme v stave, že máme situáciu okolo nového koronavírusu už za sebou. Aj psychologicky to môže mať vplyv na ľudí, že sa opatrenia uvoľňujú, že koronavírus odchádza. Koronakríza ešte len príde,” upozornil. Dúfa, že povolenie otvorenia ďalších vybraných prevádzok nebude mať za následok väčší počet nakazených na ochorenie COVID-19.

Kollár avizuje, že štát sprísni opatrenia, ak bude krivka nakazených narastať. Ľudí vyzval k zodpovednosti a dodržiavaniu pravidiel. Nie je podľa neho správne, ak napríklad teraz ľudia húfne chodia v Bratislave na Železnú studničku a dunajskú hrádzu. Otvorenie nových prevádzok však považuje za správny krok, ak sa ľudia budú správať zodpovedne.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali