Mária Zacharova o vývoji situácie v Sýrii

Mária Zacharova o vývoji situácie v Sýrii

Moskva 18. júla 2017 (HSP/Foto:Facebook)

 

Situácia v Sýrii je stále napätá. Naďalej pozorujeme pozitívne tendencie, ktoré nám poskytujú nádej na obrat v sýrskej kríze smerom k dosiahnutiu trvalého politického urovnania, k znovunastoleniu mieru a poriadku na celom území tejto krajiny. V súčasnosti sa ustavične pracuje na vytvorení mechanizmov fungovania a kontroly zón deeskalácie, vďaka ktorým sa má v Sýrii znížiť výskyt násilia a zlepšiť humanitárna situácia postihnutého sýrskeho obyvateľstva

Na snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová

Tento týždeň sa v Ženeve koná už siedme kolo medzisýrskych rokovaní pod záštitou OSN. Rusko podporuje strany sýrskeho konfliktu v hľadaní kompromisov, aby dospeli k vyriešeniu existujúcich sporných otázok a odštartovali proces znovunastolenia stability a hospodárskej obnovy krajiny, a vyzýva k takej podpore aj svojich regionálnych a medzinárodných partnerov.

Reklama

Ako je známe, 7. júla v rámci “astanského procesu” sa v Ammáne, hlavnom meste Jordánska, ruskí, jordánski a americkí experti dohodli na Memorande o vytvorení deeskalačných zón na juhozápade Sýrie v oblastiach Deraa, Quneitra a Sweida. 9. júla o 12:00 damaského času tam vstúpilo do platnosti prímerie. Moskva a Washington sa zaviazali, že budú garantovať dodržiavanie režimu zastavenia paľby všetkými zoskupeniami, ktoré operujú v tejto oblasti, a že tiež zabezpečia prístup humanitárnej pomoci a pokúsia sa o nadviazanie kontaktov medzi opozíciou, ktorá tu pôsobí, a rusko-americko-jordánskym monitorovacím centrom, ktoré bude vytvorené v Ammáne.

Zastavenie paľby na juhozápade Sýrie má prvoradý význam. Vytvorenie deeskalačných zón v tejto oblasti by sa malo stať príkladom pre iné zóny v provincii Idlib, v okresoch na sever od Homsu, vo Východnej Gute. Ustavične pracujeme na vytvorení mechanizmov ich fungovania a kontroly. V súčasnosti sa situácia v uvedených zónach hodnotí ako stabilná.

Reklama

Vo východnej časti provincie Homs sa sýrska armáda vytlačila bojovníkov Islamského štátu zo strategicky dôležitých návrší a ovládla väčšiu časť ropného náleziska al-Khail. Vládne sily sa priblížili k dôležitej bašte džihádistov v meste Suchna a v súčasnosti ich od mesta delí 15 km.

Vo Východnej Gute v blízkosti miest Beit Sava, Mesraba a poľnohospodárskej usadlosti Ashaari pokračujú urputné boje medzi stúpencami zoskupení Jaysh al-Islam, Faylaq al-Rahman a Hay’at Tahrir al-Sham (bývalá Fronta an-Nusrá). Navzájom si konkurujúce zoskupenia utrpeli značné straty, v “bratovražedných” bojoch zahynuli desiatky militantov.

Takýto trend neprestajných potýčiek medzi jednotlivými skupinami teroristov panuje aj v ďalších sýrskych provinciách. V Idlibe napríklad v dôsledku výbuchu bomby v štábe organizácie Ahrar al-Sham v meste Binnish zahynuli dvaja militanti a ďalší desiati utrpeli zranenia. Podľa dostupných údajov sa ahrarovci nazdávajú, že v teroristickom útoku majú prsty nusrovci. Iným príkladom je udalosť, ku ktorej došlo v tej istej provincii v meste Sarmin, keď dvaja samovražední teroristi spáchali útok na sídlo zoskupenia Hay’at Tahrir al-Sham. Zahynulo najmenej 12 militantov.

V sociálnych sieťach boli uverejnené tvrdenia oficiálnych predstaviteľov organizácie Ahrar al-Sham, že vedia o plánoch nusrovcov na veľkú operáciu proti radu konkurenčných

zoskupení v provinciách Idlib a Aleppo. Zdôrazňuje sa pritom, že džihádisti z Ahrar al-Sham sa svojim “kolegom” nemienia vzdať bez boja.

Reklama

Ozbrojené sily Sýrie pokračujú v operácii Veľký úsvit, ktorú začali v máji. V prvej fáze sa podarilo vytlačiť džihádistov z celého radu kľúčových oporných bodov v sýrskej púšti a oslobodiť desiatky obcí v Homse a Palmyre. Počas druhej fázy, ktorá sa začala v Damaskej provincii, by podľa plánov malo dôjsť k vytlačeniu povstalcov z juhozápadných oblastí púšte.

Kurdsko-arabské oddiely domobrany vedú boje o oslobodenie východných štvrtí mesta Rakka. Postupne sa prebojúvajú ďalej a ďalej do mesta. Sýrske vládne sily v provincii Rakka dostali pod svoju kontrolu územie o rozlohe viac než 50km2.

O činnosti organizácie „Biele helmy“1 v Sýrii

Rada by som opätovne položila otázku o charaktere činnosti pseudohumánnej organizácie „Biele helmy“. Toto združenie má prístup do oblastí, ktoré kontroluje „Hay’at Tahrir al Sham“ (HTS) a iné džihádistické zoskupenia. Chcem zdôrazniť, že sem sa nemôžu dostať ani západní, tým väčšmi sýrski alebo ruskí novinári. Takto sa vylučuje objektívne overovanie údajov, ktoré príslušníci tejto organizácie údajne zhromažďujú na miestach útokov vládnych vojsk a Vzdušno-kozmických síl Ruska.

Financovanie organizácie „Biele helmy“ sa uskutočňuje prostredníctvom právno- ochrannej štruktúry „Syria Campaign“, ktorej koordinátorom je občianka USA Anna Nolan. Organizácia sa nachádza v sfére pozornosti rozličných, najmä západných médií, pôsobí veľmi skoordinovane a je dobre zorganizovaná.

Reklama

Ohľadne organizácie „Biele helmy“ sa vynára čoraz viac otázok. Veľmi dobre chápeme, že mnohé chemické útoky na civilné obyvateľstvo Sýrie sa účelne medializovali v tlači práve vďaka úsiliu „Bielych heliem“, ktoré často už vopred „upozorňovali“ na to, že bude údajne zhodená chlórová bomba. A zábery ošetrovania domnelých detských obetí po zhodení otravných látok vyvolávajú len začudovanie nad takým zrejmým pohŕdaním zásadami, ak nie priam neznalosťou zásad poskytovania zdravotníckej prvej pomoci. Máme v čerstvej pamäti videozáznam, ktorý koloval po internete, kde pseudohumanitárni pracovníci sami snímajúi, ako pripravujú ďalšiu videonahrávku o vyslobodzovaní človeka z ruín. Veľmi dobre si pamätáme nomináciu tejto organizácie na rozličné prestížne medzinárodné ceny, napríklad na „Oskara“.

Počas bojových akcií v Aleppe príslušníci organizácie „Biele helmy“ dennodenne prezentovali materiály o „početných obetiach, ku ktorým, podľa nich, dochádza v dôsledku útokov sýrskych vládnych síl a Vzdušno-kozmických síl Ruska. Ani v jednom z týchto videozáznamov však ani ostreľovanie, ani letecké útoky zaznamenané neboli. Znova pripomínam, že ich materiály tvoria základ pre reportáže médií, ktoré ich preberajú bez akéhokoľvek overovania, pretože overiť ich, nie je možné. Čiže, je to ďalší príklad podvodných informácií (rus. informacionnaja karuseľ).

Organizáciu „Biele helmy“ pokladáme za v poradí nasledujúci prvok rozsiahlej informačnej kampane očierňovania sýrskej vlády. Domnievame si, že v súčasnosti treba priložiť úsilie na podporu ešte krehkých procesov stabilizácie vojensko-politickej situácie v Sýrii, že treba vytvoriť podmienky na obnovu mieru v Sýrii, na likvidáciu teroristickej hrozby, ktorá pochádza od ISIL, „Hay’at Tahrir al Sham“ a podobných zoskupení.

Informácie redakcii poskytlo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali