Manifest francúzskych osobností: Politický islamizmus vytvára nový “apartheid”

Manifest francúzskych osobností: Politický islamizmus vytvára nový “apartheid”

Paríž 24. apríla 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Francois Mori)

 

Pred mesiacom vyšiel v denníku Le Figaro manifest pod názvom “Nie islamskému separatizmu”, ku ktorému sa hlási sto francúzskych intelektuálov, novinárov či občianskych multikultúrnych aktivistov z ľavicového i pravicového politického spektra. Ide o obranu proti vzrastajúcej moslimskej komunite vo Francúzsku, ktorá stále agresívnejšie presadzuje svoje záujmy

Ilustračné foto

Už na začiatku manifestu je uvedené, že jeho iniciátori majú “rôzne a veľmi často protikladné názory”, ale spojil ich pocit, že “nebezpečenstvo islamizmu ohrozuje slobodu vo všeobecnosti, a nielen slobodu myslenia”.

Reklama

Podpísali ho napríklad Waleed Al-Husseini (palestínsky aktivista a bývalý moslim žijúci vo Francúzsku), Alain Besançon (francúzsky filozof a profesor ruských dejín), Fatiha Boudjahlatová (arabská feministka a spisovateľka žijúca vo Francúzsku), Rémi Brague (emeritný profesor filozofie na Sorbonne), Bernard Kouchner (spoluzakladateľ mimovládky Lekári bez hraníc a bývalý francúzsky minister zdravotníctva), či Elizabeth Levyová (novinárka a židovská aktivistka).

Manifest pokračuje slovami: “Nový islamistický totalitarizmus sa snaží získať svoj priestor všetkými prostriedkami a prejaviť sa ako obeť netolerancie.” Takéto skupiny vyhlasujú, že náboženstvá sú vo Francúzsku zosmiešňované “inštrumentalizovaným” sekularizmom, a tak “treba venovať menšinovému islamu osobitné miesto, aby prestalo byť ponižované”. Tým sa ale presadzuje zvýhodňovanie moslimov a islamu na úkor iných vierovyznaní a rovnako sa narušuje sekulárnosť Francúzska v mene boja proti islamofóbii a rasizmu.

Reklama

Rovnakou myšlienkou je aj to, že “ak sa ženy zahalia závojom, budú sa chrániť pred mužmi, a takéto ich oddelenie od seba im umožní oslobodiť sa”. Podľa toho sa zdá, akoby najlepším a jediným spôsobom boja proti rasizmu malo byť oddelenie “rás” od seba a udeliť im výsady.

“Nie je to tak dávno, čo apartheid vládol v Južnej Afrike. Opieral sa o segregáciu černochov a pritom sa chcel vyhovoriť tým, že vytvoril bantustany, ktorým bola priznaná faktická autonómia. Takýto systém našťastie zmizol,” píše sa v manifeste. “A dnes je to apartheid nového druhu, ktorý sa ponúka Francúzsku, segregácia naopak, vďaka ktorej by si „ovládaní“ zachovali svoju dôstojnosť tým, že sa izolujú od „ovládajúcich“.”

Autori manifestu kladú niekoľko problematických otázok, čo by sa na základe toho dialo vo francúzskej spoločnosti, napríklad: “A francúzski moslimovia alebo ľudia vyrastajúci v moslimskej kultúre, ktorí nie sú veriacimi a ktorí milujú demokraciu a chcú žiť s každým, má islamizmus v úmysle izolovať tiež?”

To by totiž podľa manifestu bolo v rozpore so “zárukou občianskeho mieru”, pretože “dlhú dobu bola jednota krajiny založená na ľahostajnosti k zvláštnostiam, ktoré môžu spôsobiť konflikt”. “Takzvaný republikánsky univerzalizmus nie je popretím pohlavia, rasy alebo náboženstva, ale definíciou občianskeho priestoru nezávisle na nich tak, aby nikto nebol vylúčený,” vysvetľuje sa.

Podľa manifestu by táto nová segregácia pod zámienkou “ochrany svojej čistoty” presadzovala “odtrhnutie od národného spoločenstva, od jeho zákonov a morálky”. Takže je tu otázka: “Nie je to výraz najcharakteristickejšej nenávisti voči našej krajine a demokracii?”

Reklama

Bolo by to totiž v rozpore s duchom francúzskej republiky, keby “každý žil podľa zákonov svojej komunity alebo kasty a pohŕdal ostatnými, keby každý bol súdený len svojimi vlastnými”. Autori manifestu za spravodlivé skôr pokladajú toto: “Rovnaké zákony pre každého z nás sú zárukou našej republiky. Toto je spravodlivosť.”

V závere manifestu sa konštatuje: “Nový separatizmus postupuje maskovane. Chce vyzerať neškodne, ale v skutočnosti je to zbraň politického a kultúrneho dobytia islamismom. Islamizmus chce stáť stranou, pretože odmieta ostatných vrátane moslimov, ktorí nezdieľajú jeho názory. Islamizmus nenávidí demokratickú suverenitu, pretože popiera akúkoľvek jeho legitimitu. Islamizmus sa cíti ponižovaný, keď sám nemá nadvládu.”

To autori manifestu v žiadnom prípade neprijímajú: “Chceme žiť v úplnom svete, kde žiadne náboženstvo neznamená zákon.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali