MADUAR oslavuje 37. narodeniny a zreje ako víno!!!

MADUAR oslavuje 37. narodeniny a zreje ako víno!!!

Bratislava 1. augusta 2023 (HSP/Foto:screenshot)

 

Milovníci 90. rokov si určite pamätajú, ako v roku 1994 vtrhla do českého a slovenského éteru nová kapela s hitom Do It, o ktorej si dlho aj samotní pracovníci médií mysleli, že je zo zahraničia. Ovládla nielen všetky vtedajšie hitparády, ale aj rozhlasový a televízny éter a nebolo diskotéky, ktorá by v tom čase neotvárala úvodné tanečné kola legendárnym M to the A to the D to the U to the A to the R to the MADUAR

Maduar
Na snímke Maduar

Ako sa rýchlo ukázalo išlo o slovenskú skupinu, ktorú v roku 1986 založili bratia Matyinkovci spolu so svojím kamarátom Lacom Dulovičom a do ktorej postupne prijali Erika Arestu ako gitaristu a 14-ročnú Barbaru Haščákovú ako speváčku. Ich debutový album I Feel Good sa stal okamžite Zlatým a Maduar získal všetky ocenenia, ktoré boli na dosah, či už išlo o tituly ako Album roka, Skladba roka alebo Skupina roka a stal sa víťazom vtedajšej slovenskej Grammy.

Reklama

Tento raketový nástup pozastavil odchod dvoch prijatých členov zo skupiny za mimoriadne nekorektných okolností, keď sa Erik bez vedomia zakladajúcich členov dohodol s vtedajším vydavateľom Maduaru na vytvorení projektu MC Erik a Barbara. Kapela tak zostala zo dňa na deň bez speváčky, vydavateľa a nebyť duchaprítomnosti jej manažéra Ladislava Matyinka, tak aj bez mena. Na Úrade priemyselného vlastníctva ho totiž zaregistroval len o pár dní skôr, ako sa o to pokúsil bývalý člen Maduaru, ktorý už mal vtedy rozbehnutý svoj projekt a týmto konaním sa len snažil odstrániť konkurenciu.

A hoci mnohí už nad Maduarom lámali palicu, bratská dvojica sa veľmi rýchlo otriasla, prijala novú speváčku Annu-Katarinu Schatz, Švédku slovenského pôvodu, a kým Juraj pripravoval nový hit s názvom Mystic Party, tak Ladislav viedol rokovania s českými a slovenskými vydavateľstvami o novej zmluve. Maduar sa im tak podarilo doslova vzkriesiť z popola a s Mystic Party dobyli poslucháčske hitparády všetkých 10 rádií na Slovensku, a získali s ním aj Platinovú platňu za predaj. Na úspech prvého singla nadviazal aj celý album Space, ktorý sa stal rovnako Zlatým a taktiež získal množstvo ocenení.

Reklama

Po návrate Aničky Schatzl do rodného Švédska zostala skupina v zakladajúcej trojici a prešla na externú spoluprácu so štúdiovými a koncertnými vokalistkami. Počas prípravy tretieho albumu s názvom TEN (bolo to 10 rokov od založenia) sa prvýkrát rozhodla spracovať skladbu iného interpreta a bola to trefa do čierneho. Oprášila starý hit Africa Simona a Hafanana sa stala okamžite česko-slovenskou bombou. Po vzore Macareny bol v klipe odprezentovaný aj špeciálny tanec, ktorý sa následne vyučoval v tanečných školách po celých Čechách a Slovensku.

Štvrtým albumom La Chita rozšíril Maduar svoje pôsobenie o ďalšiu krajinu a úspešne vstúpil na maďarský trh, kde zaznamenal viacero #1 hitov a ocenení a množstvo koncertov. Následne na týchto 3 teritóriách (SK, CZ, HU) vydal už len v dvojčlennej zostave aj svoj piaty radový album s názvom Walk this way, pri ktorom nanovo oprášil spoluprácu Aerosmithu s Run DMC pri rovnomennom hite a spojili do jednej skladby tri rockové legendy z každej krajiny – Kamila Střihavku z Čiech, Mariana Greksu zo Slovenska a kapelu Karthago z Maďarska.

Nasledovalo 7 rokov cestovania po svete, počas ktorých sa Maduaru podarilo vydať nanovo spracovaný singel Hafanana v 94. krajinách sveta a potom návrat na domácu scénu s albumom 007 a hitom One Way Ticket. Kapela sa vrátila ku svojim diskotékovým koreňom a v nasledujúcich rokoch absolvovala 3 koncertné šnúry po českých a slovenských kluboch. A to až do roku 2011, kedy sa bratská dvojica presunula na Floridu do USA, kde začali podnikať v cestovnom ruchu.

S príchodom roku 2014 sa rozhodli osláviť 20 rokov od vydania debutového albumu I Feel Good česko slovenským turné s 20 termínmi, avšak záujem o vystúpenia kapely bol tak veľký, že pridali ďalších 40 vystúpení a Juraj sa rozhodol vrátiť na Slovensko, aby sa staral o hudobné aktivity, zatiaľ čo Ladislav zostal v USA a dohliadal na ich cestovku.

Aj napriek náročnému cestovaniu ponad Atlantik dokázali bratia zvládať narastajúci počet koncertov a popri tom vyprodukovať aj nové skladby v spolupráci s talentovaným Marekom Vozárom, ako Can U Feel It, Party In Da House, či spoločný singel s českou formáciou Holki s názvom Pohodový song. V tomto období začala aj veľmi intenzívna spolupráca s víťazkou Hlasu Ivannou Bagovou, ktorá ich nielen sprevádzala na koncertoch, ale účinkovala aj v už spomenutých singloch a Juraj jej dokonca zložil aj na mieru šitú sólovú skladbu Ja stále viem.

Reklama

Po roku 2019, počas ktorého skupina zrealizovala ďalšiu koncertnú šnúru po Slovensku a vydala svoju kolekciu najväčších hitov na 2CD, mala na rok 2020 pripravených 7 veľkých koncertov v športových halách, avšak kvôli opatreniam ich musela zrušiť. Nakoniec sa však podarilo jeden termín zachrániť a v septembri predstúpil Maduar pred publikum na amfiteátri vo svojej rodnej Rimavskej Sobote a písal v nej históriu. Pre svoj koncert pripravil najväčšiu scénu, aká tam kedy bola postavená a spolu so 60-členným štábom predstavil neuveriteľný takmer 3-hodinový showprogram v doprovode živej kapely.

Na to v roku 2021 nadviazal špeciálnym narodeninovým koncertom vysielaným online a ďalším obrovským open air koncertom v roku 2022, ktorý bol súčasťou ich vlastnej 90s party, na ktorú si pozvali hviezdnych kolegov z Čiech aj zo Slovenska.

Tento rok sa Maduar rozhodol plniť svoje sny a vyzýva k tomu nielen svojich fanúšikov, ale aj širokú verejnosť – so sloganom Show How Mad U Ar/ Ukáž aký si bláznivý (slovná hračka s názvom kapely). Cieľom je priniesť pozitívnu aktivitu, ktorá motivuje ľudí k tomu, aby sa nebáli ísť za svojím cieľom, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať nereálnym, až bláznivým. A skupina ide príkladom – má za sebou úspešné jarné turné po Slovensku a priravila nadupaný letný hit s hosťovaním 3 zahraničných hviezd (Captain Jack, Rednex, Twenty 4 Seven) a slovenským top producentom (Robert Burian). V septembri chystá najväčší koncert vo svojej histórii v bratislavskej NTC aréne pod názvom SHOW How Mad U Ar a potom letný open air koncert na Národnom futbalovom štadióne v roku 2024.

Bratská dvojica sa netají, že má odvážne ciele, ale je na ne pripravená. Ako sami povedali, pracujú na sebe tvrdšie ako kedykoľvek predtým a postupujú pri plnení svojich snov mimoriadne cieľavedomo.

“Momentálne máme v rukách všetko potrebné, aby sme dotiahli do úspešného konca to, čo sme si vytýčili. Skvelú kapelu, výnimočný technický team svetovej úrovne, jednu z najkvalitnejších speváčok, množstvo hitov, ktoré si ľudia dodnes pamätajú a skvelé publikum, ktoré na 90. roky nedá dopustiť. Ako celok sme zohratí a my osobne sme plní síl a energie, ktorú sme pripravení na každom koncerte odovzdať našim fanúšikom. Je to ohromné a už teraz sa tešíme na koncert v NTC. Ten sme poňali ako príbeh dvoch chlapcov, ktorí pred 37. rokmi založili na sídlisku v malom meste kapelu a doviedli ju až do roku 2023 s množstvom ocenení a úspechov. A v tomto príbehu sa predstavia všetci, ktorých sme prizvali na našu cestu, takže návštevníci koncertu sa majú na čo tešiť. Nebudú chýbať silné emócie, nostalgické momenty, nečakané prekvapenia a výnimočná scéna s úžasnou Laternou Magikou.”, sľubuje bratská dvojica. Vstupenky na toto výnimočné koncertné podujatie sú už dostupné na Predpredaj.sk

Reklama

Dnešné narodeniny sa kapela chystá osláviť pracovne, sústredením so sprievodnou kapelou v jednom hoteli na Plejsoch, odkiaľ sa prihovorí naživo cez live stream aj svojim fanúšikom na sociálnych sieťach a tí si budú môcť exkluzívne pozrieť a vypočuť pár skladieb priamo z nácviku. Inak byť fanúšikom Maduaru sa naozaj oplatí. Ten pre nich pripravil neskutočnú súťaž o letecký all inclusive zájazd na Ibizu, stačí ak doma nájdu niektorý z ich albumov a zavesia jeho fotku na facebookovú stránku kapely.

Ak náhodou máte vo svojom archíve niektorý z maduarskych albumov, tak neváhajte a zapojte sa do súťaže, možno sa stanete práve tým šťastlivcom, ktorý v septembri poletí na Ibizu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Si Ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali