Maďarský politológ: K migračnej politike Orbána neexistuje funkčná alternatíva

Maďarský politológ: K migračnej politike Orbána neexistuje funkčná alternatíva

Budapešť 15. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Francois Walschaerts)

 

Podľa politológa začína Orbánovi veriť čoraz viac ľudí, pretože mal čo sa týka migračnej krízy pravdu

Pozícia maďarského premiéra Viktora Orbána na medzinárodnej scéne sa v tomto roku môže posilniť a doterajšia ostrá kritika jeho politiky zrejme zoslabne, vyhlásil v Budapešti v rozhovore pre TASR maďarský politológ Zoltán Kiszelly.

Reklama
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

“Záleží na tom, ako sa v otázke migračnej krízy neoliberálna bruselská elita popáli. Vidíme, že mainstreamové západoeurópske médiá, ktoré útočili na Maďarsko, sa po tom, čo klamali v otázke migrácie a zamlčiavali skutočnosti, stali v západnej Európe veľmi nedôveryhodnými,” povedal Kiszelly.

Podľa jeho slov takisto politici, ktorí sa stavali na stranu utečencov – “transnacionálna elita” Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk, ktorí patria napríklad do tzv. Bilderberského klubu či ďalších zoskupení -, pohoreli a ich kritika týkajúca sa migrácie už nie je taká ostrá než predtým, dodal.

Reklama

(Pozn. TASR: Bilderberské konferencie mocných politikov, finančníkov, šľachticov, podnikateľov či lobistov sa usporadúvajú každoročne na rôznych miestach sveta už od roku 1954.)

Kiszelly pripomenul, že maďarskému premiérovi Orbánovi predtým na medzinárodnej scéne neverili; čoraz viac ľudí mu však už dôveruje, pretože v migračnej kríze mal pravdu.

“Je možné, že môže mať pravdu aj v ďalších otázkach. Nejde o to, že by bolo treba rozpustiť Európsku úniu. Maďarsko súhlasí s Davidom Cameronom – a to povedal aj Orbán -, že spoločný trh (spoločná hospodárska únia) je mimoriadne potrebný. Potrebujeme ho aj my Maďari, musíme ho zachovať. Avšak ďalšie právomoci by sme už nechceli odovzdať Bruselu, respektíve odtiaľ, kde to nefunguje, by sme si isté právomoci radi vzali naspäť,” priblížil politológ pohľad maďarského premiéra na EÚ.

V čom spočíva protimigračný postoj premiéra Orbána?

“Viktor Orbán odmieta migrantov z principiálnych dôvodov, a nie z vnútropolitických. Nechce vznik silného spoločenstva vyznávačov islamu v Maďarsku, pretože vidí, že vo Švédsku či v nemeckom Porúrí sa nedarí tieto spoločenstvá dlhodobo integrovať, alebo ak chcete – asimilovať do európskych spoločností. Tento vlaňajší postoj maďarského premiéra sa stal populárnym, pretože neexistuje voči nemu alternatíva. Nemecká kancelárka Angela Merkelová presadzuje politiku otvorených dverí a masového prisťahovalectva. Následky tejto politiky možno vidieť v Kolíne nad Rýnom, v Salzburgu či v Zürichu. Nie je dobré, ak o 300.000 ľuďoch Nemci nevedia, kto sú a kde sú. Je evidentné, že takáto alternatíva nefunguje.”

Reklama

Dôležitým prvkom politiky Fideszu je podpora rodín – v uplynulých dňoch vláda rozhodla poskytnúť výraznú finančnú pomoc pre rodiny s tromi deťmi na nákup nového bytu, prípadne výstavbu rodinného domu. Ako to súvisí s migráciou?

“Túto záležitosť musíme vnímať z viacerých pohľadov. Na jednej strane vláda v otázke migrácie tvrdí, že pokles populácie nie je možné nahrádzať prisťahovalectvom zo zahraničia, ale štát musí pomôcť tunajším rodinám k tomu, aby mali viac detí. Je to súčasťou politiky podpory širšej strednej vrstvy Maďarov. Z ekonomického hľadiska zase vieme, že stavebníctvo stimuluje ekonomický rast. Keby sa v tomto roku podarilo postaviť 10.000-15.000 bytov, tak by hrubý domáci produkt (HDP) mohol vzrásť o pol až jedno percento – v posledných rokoch sa stavalo iba niekoľko tisíc bytov. Je to ďalej aj prostriedok na to, aby vláda dosiahla – pokiaľ to bude možné – trojpercentný rast ekonomiky. Možno to považovať za dobrý krok, pretože skoro tretina sa vráti do štátneho rozpočtu vo forme dane z pridanej hodnoty, stúpne aj zamestnanosť a využijú sa domáce suroviny. Navyše je prezentáciou toho, že Maďarsko sa stará o svojich obyvateľov, nechce prijímať ľudí zo zahraničia, ale sa snaží o prosperitu domácich. Vláda takto vedie konzervatívnu politiku podpory klasických rodín – najradšej manželstiev -, ďalej ňou podporuje legálnu výstavbu i potlačenie sivej ekonomiky.

Je v tom zrejme aj odkaz smerom k zvyšku Európy, ktorej veľká časť Orbánovu vládu ostro kritizovala za prístup k migrácii…

“Nemci, Švédi a Rakúšania hovoria, že klesá populácia, majú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Mnohí odchádzajú do dôchodku – v Nemecku ročne až 400.000 kvalifikovaných robotníkov – a nemá ich kto nahradiť. Mladí robotníci nie sú dostatočne motivovaní, radšej zostanú doma na sociálnej podpore. Preto sa nevyplatí sťahovať do Nemecka ani mladým Španielom či Portugalcom. Nemci a Švédi chcú náhradu spoza hraníc, Maďarsko však programom podpory rodiny dáva najavo, že problém poklesu obyvateľsta chce riešiť doma. Maďarsko chce vlastné ženy a rodiny motivovať k zvýšeniu pôrodnosti. Odkazom konzervatívnej politiky maďarskej vlády je, aby ľudia pracovali, študovali a platili dane, pretože prostredníctvom práve daní možno uplatniť výhody a podpory.”

Maďarsko je v polovici volebného cyklu, čo ho čaká v roku 2016?

Reklama

“Vládnuci blok Fidesz-KDNP v čase migračnej krízy získal späť priaznivcov, ktorých predtým stratil, pričom voči vládnucej strane naďalej chýba alternatíva. Opozičnú ľavicu charakterizuje rozkol, jednotlivé subjekty sú rozhádané a ultrapravicový Jobbik zase nedokáže zvyšovať svoju popularitu, pohybuje sa v relatívne dobrom pásme 10-15 percent.

V tomto roku možno očakávať tvorbu programu opozičných ľavicových strán. Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya pripravuje prezentáciu svojho programu na február; podobne na jar predstaví svoj program aj Maďarská socialistická strana (MSZP) a začne sa diskusia o týchto programoch. Z nich vyplynie, či voči strane Fidesz bude k dispozícii programová a politická alternatíva. U Jobbiku je otázkou tohto roka, či sa v tejto strane viac uplatnia radikáli alebo technokrati. Predseda Jobbiku Gábor Vona zatiaľ stále ešte váha, nedokázal urobiť rozhodnutie, kade smerovať politiku Jobbiku. Do volieb však má ešte dosť času rozhodnúť. Ak sa nepodarí posilniť svoje pozície ľavicovej opozícii a ani Jobbiku, pričom Fidesz nestratí svojich priaznivcov, potom zhruba v septembri začnú dohady o tom, či vznikne nejaká nová politická strana, akou bola v roku 2012 strana Spolu (Együtt). V okolitých krajinách je množstvo príkladov, kde tesne pred parlamentnými voľbami vznikli strany z ničoho a dosiahli veľmi dobrý výsledok.”

Ako je na tom maďarská ekonomika?

“Maďarská ekonomika je vo veľmi dobrom stave. Jej piliere spočívajú na vnútornej spotrebe, ale aj na exporte, pričom dosahuje dva- až dvaapolpercentný rast. Otázkou v tomto roku bude, či tento rast stúpne na tri percentá. Bolo by to dôležité z hľadiska znižovania štátneho dlhu a prechodu do roku 2017 s dobre fungujúcou ekonomikou. Ovplyvniť to môže poľnohospodárstvo a export, pritom zdá sa, že vnútorná spotreba je stabilná.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali