Ďalšia krajina umožní ľuďom zaočkovať sa treťou dávkou. Britskí experti: Je veľmi pravdepodobné, že imunita získaná očkovaním postupom času slabne

Ďalšia krajina umožní ľuďom zaočkovať sa treťou dávkou. Britskí experti: Je veľmi pravdepodobné, že imunita získaná očkovaním postupom času slabne

Bratislava 31. júla 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Tibor Rosta/MTI via AP)

 

Maďarsko sa v nedeľu stane prvou krajinou v Európe, ktorá umožní ľuďom zaočkovať sa proti koronavírusu treťou dávkou vakcíny. Informuje o tom portál hungarytoday.hu

Maďarsko koronavírus očkovanie Sputnik V
Ilustračné foto

Prihlásiť sa na ďalšie očkovanie vláda odporúča najmä rizikovým skupinám vrátane starších obyvateľov, ľudí s chronickými chorobami a oslabeným imunitným systémom.

Reklama

O ďalšiu injekciu budú môcť s účinnosťou od 1. augusta počas štyroch mesiacov žiadať ľudia plne zaočkovaní dvoma dávkami. Vláda v oficiálnych usmerneniach odporúča kombinovať rôzne typy vakcín. Konkrétne rozhodnutia ponecháva na všeobecných a odborných lekároch.

Od vyššej miery vakcinácie si vláda premiéra Viktora Orbána sľubuje zmiernenie štvrtej vlny pandémie, ktorá sa očakáva na jeseň. Vláda poukazuje na rýchle šírenie nového nákazlivejšieho delta variantu vírusu v rôznych častiach Európy. Výraznému vzostupu nových infekcií v posledných týždňoch čelí aj Maďarsko.

Reklama

O nutnosti očkovať treťou dávkou sa široko diskutuje a v rámci vedeckej komunity zatiaľ nevznikol konsenzus, pripomína portál hungarytoday.hu.

 

Tretia dávka 

Aj Izrael začal v piatok podávať podporné dávky vakcíny proti koronavírusu ľuďom nad 60 rokov, ktorí už dostali dve dávky. Úrady tak rozhodli v snahe bojovať proti najnovšiemu nárastu prípadov.

Slovenský epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka tento týždeň uviedol, že v súvislosti s treťou vlnou pandémie koronavírusu spôsobenou takzvaným delta variantom bude potrebná aj tretia dávka vakcíny.  Doplnil však, že dávať ju ľuďom teraz považuje za predčasné.

Podávanie podporných dávok vakcín zatiaľ nepovolili Spojené štáty ani Európska únia. Svetová zdravotnícka organizácia tiež tento mesiac konštatovala, že pre potrebu tretej dávky nie je dostatok dôkazov.

Reklama

Podľa vedcov z poradnej skupiny britskej vlády ochrana, ktorú vakcíny poskytujú pred infekciou koronavírusu a potenciálne závažným priebehom, časom veľmi pravdepodobne mizne, takže potreba ďalšieho očkovanie nie je nateraz vylúčená.

„Je veľmi pravdepodobné, že imunita vyvolaná očkovaním proti infekcii SARS-CoV-2 a potenciálne závažným ochoreniam (ale pravdepodobne v menšej miere) časom zmizne,“ cituje agentúra Reuters z dokumentu, ktorý zvažuje vládna vedecká poradná skupina. pre mimoriadne situácie (SAGE).

Ako často a či vôbec bude potrebné preočkovanie, nateraz ešte nikto nevie s presnosťou povedať: “V súčasnej dobe ale nevieme, aká bude optimálna frekvencia preočkovanie k ochrane zraniteľných osôb pred chorobou covid-19.”

Je tu aj predpoklad, že účinnosť očkovacej látky zostane pred ťažkým priebehom vysoká, ale účinnosť proti miernym chorobám a infekciám môže časom klesnúť. Čo dokazujú neoficiálne správy z Británie a Izraela.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali