Macron vyzýva na “výrazné zníženie” migrácie. Teraz?

Macron vyzýva na “výrazné zníženie” migrácie. Teraz?

Paríž 26. augusta 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR/AP)

 

Tvrdší postoj k migrácii je priamym dôsledkom júnových nepokojov, bez ohľadu na to, či to Macron priznáva alebo nie, píše Hélène de Lauzunová pre The European Conservative

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Len niekoľko dní pred návratom Francúzov z dovolenky poskytol prezident Emmanuel Macron rozsiahly rozhovor časopisu Le Point, v ktorom načrtol všeobecné obrysy svojej politickej činnosti na najbližšie týždne.

Reklama

V rozhovore uverejnenom v stredu 23. augusta, venuje veľký priestor otázke prisťahovalectva v čase, keď sa poslanci budú musieť vrátiť do Národného zhromaždenia, aby posúdili návrh zákona, ktorý je na stole už niekoľko mesiacov a bol niekoľkokrát odložený.

V stávke je veľa, keďže vláda si stále nie je istá, či dokáže zhromaždiť väčšinu poslancov, ktorá je potrebná na schválenie tohto zákona. Podľa prezidenta bude pravdepodobne potrebné “obohatiť” text o ďalšie ustanovenia v nádeji na dosiahnutie konsenzu – bez toho, aby komentoval obsah týchto dodatkov, ktoré môžu oslabiť celkovú koherentnosť zákona.

Reklama

Emmanuel Macron sa v rozhovore ako zvyčajne snažil zachovať náročnú rétorickú rovnováhu. Kategoricky odmietol myšlienku záplavy prisťahovalcov: “Zaplavuje nás imigrácia? Nie, to nie je pravda,” zdôraznil. Hneď však dodal:

Napriek tomu je situácia, v ktorej sa nachádzame, neudržateľná a musíme výrazne znížiť imigráciu, počnúc nelegálnou imigráciou. Máme povinnosť dosiahnuť výsledky.

 

Macron zdôrazňuje potrebu “recivilizovať” Francúzsko

Táto výzva na prísnosť v oblasti migrácie je priamym dôsledkom nepokojov, ktoré otriasli Francúzskom koncom júna, aj keď to Emmanuel Macron odmieta výslovne priznať. Počas dní násilia, ktoré nasledovali po smrti mladého Nahela rukou policajta, mnohí politickí predstavitelia vo Francúzsku i v zahraničí poukázali na zjavnú súvislosť medzi výbuchom násilia a nekontrolovaným prisťahovalectvom. V lete sa v súvislosti s odpornými udalosťami, ako bolo barbarské znásilnenie 29-ročnej ženy v Cherbourgu, opäť poukázalo na prisťahovalecký pôvod páchateľov. Po výzve na kontrolu migračných tokov Macron ďalej zdôraznil potrebu “recivilizovať” Francúzsko. Už pred niekoľkými mesiacmi, tesne pred nepokojmi, hovoril o procese “decivilizácie”, ktorý dnes poškodzuje Francúzsko.

Pokiaľ ide o zvyšok jeho programu, Macron sa len niekoľko dní pred začiatkom nového školského roka dotkol aj otázok vzdelávania a vyjadril želanie vrátiť žiakov do škôl skôr – od 20. augusta, čo je opatrenie, ktoré bude pravdepodobne veľmi nepopulárne vzhľadom na to, že Francúzsko už teraz patrí ku krajinám, kde deti trávia v škole najdlhší čas, pričom výsledky sú čoraz neistejšie. V krátkosti sa dotkol aj situácie v Afrike, pričom vyzdvihol minulé pôsobenie Francúzska v západnej a strednej Afrike bez toho, aby sa pozastavil nad tým, že Francúzi sú v súčasnosti personae non gratae v čoraz väčšom počte krajín, s ktorými mali v minulosti privilegované vzťahy.

Reklama

 

Snaha o referendum

Posledná dôležitá informácia, ktorá z tohto rozhovoru vyplynula, bola čisto politická. Keďže Emmanuel Macron nemá v Národnom zhromaždení pevnú väčšinu, oznámil, že má v úmysle uchýliť sa k referendu v čase od dnešného dňa do konca svojho funkčného obdobia.

Referendum, napriek tomu, že malo byť jedným z pilierov ústavy piatej republiky, ako ju koncipoval generál de Gaulle v roku 1958, sa vo Francúzsku nepoužilo od roku 2005. Výsledok tohto posledného referenda zanechal bolestné spomienky v mysliach Francúzov, ktorí vtedy v drvivej väčšine hlasovali proti európskej ústavnej zmluve, ale bez toho, aby bol ich hlas následne rešpektovaný.

Macron zatiaľ nepovedal nič o možnom predmete referendovej otázky, ktorú chce Francúzom položiť, a spomenul len témy s pomerne širokým spektrom: “rodina, školy, všeobecná štátna služba, odovzdávanie našej kultúry, náš jazyk, regulácia obrazoviek” alebo “naša organizácia a naše inštitúcie na všetkých územiach”.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 3. júna 2024 zúčastní o 10.00 h na pietnej spomienke pri Pomníku bulharských partizánov na Vajanskom nábreží v Bratislave. Položením venca si spolu s veľvyslancom Bulharskej republiky na Slovensku Vassilom Petkovom uctia pamiatku osloboditeľov ako výraz vďaky Slovenska za pomoc v boji počas druhej svetovej vojny.

19:35

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková spolu s Češkou Lindou Noskovou neuspeli v 2. kole štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Česko-nemeckej dvojici Barbora Krejčíková, Laura Siegemundová podľahli 6:3, 2:6, 2:6.

19:33

Ukrajina v nedeľu zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie vo väčšine krajiny; deň po tom, ako Rusko spustilo rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a vyhlásilo, že dosiahlo úspechy v okupovanej Doneckej oblasti.

18:33

Bývalý sudca David Lindtner uspel na Najvyššom súde, keď doplnil svoju sťažnosť o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej. Súd konštatoval, že Záleská je zaujatá a nebude o ňom rozhodovať, informuje portál plus7dni.

Pamela Záleská
Na snímke Pamela Záleská
18:17

Severná Kórea v nedeľu oznámila, že dočasne prestane posielať balóny s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey. Prisľúbila však, že sa k tejto praxi vráti, ak budú na jej územie z juhu opäť lietať letáky aktivistov namierené proti severokórejskému režimu.

18:11

Krajiny ťažiace ropu v rámci skupiny OPEC+ budú pokračovať v reštriktívnej produkčnej politike. Obmedzenia ťažby platné od novembra 2022 v objeme dvoch miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne sa majú predĺžiť do konca roka 2025 s výnimkou malého zvýšenia kvót pre Spojené arabské emiráty, oznámili zúčastnené štáty po nedeľňajších konzultáciách.

17:58

Niekoľko ľudí vrátane detí utrpelo zranenia po zásahu bleskom v českom meste Liberec. Na mieste zasahujú záchranári a hasiči. Uviedla to v nedeľu polícia ČR.

17:57

Cieľom posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO) je ukázať Rusku, že Aliancia bude v prípade potreby pripravená brániť každý centimeter svojho územia. Uviedol to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz.

17:55

Zoskokom parašutistov z lietadiel z čias druhej svetovej vojny sa v nedeľu v predstihu začali vo francúzskom regióne Normandia spomienkové podujatia pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy. Na celom pobreží Normandie, kde sa 6. júna 1944 mladí vojaci zo Spojených štátov, Británie, Kanady a ďalších spojeneckých krajín vylodili na piatich plážach pod paľbou nacistov, francúzski predstavitelia, preživší a ďalší obdivovatelia vyslovujú v týchto dňoch vďaku za tieto hrdinské činy.

Parašutisti nad Normandiou odštartovali oslavy výročia Dňa D
Parašutisti zoskakujú na spomienkovom podujatí pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov na brehoch Európy v obci Carentan-Les-Marais vo regióne Normandia na severozápade Francúzska v nedeľu 2. júna 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Milan Šupa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali