Digitalizácia kultúrneho dedičstva sa výrazne pohla a stala sa reálnym procesom

Digitalizácia kultúrneho dedičstva sa výrazne pohla a stala sa reálnym procesom

Bratislava 10. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Čerpanie prostriedkov na digitalizáciu v čase nástupu Maďariča do funkcie bolo nulové

Po počiatočných problémoch v deviatich národných projektoch týkajúcich sa digitalizácie kultúrneho dedičstva, sa proces pohol dopredu a stal sa reálnym. Vyhlásil to minister kultúry Marek Maďarič. Nové vedenie ministerstva, ktoré nastúpilo v apríli minulého roka, našlo všetky národné projekty v omeškaní. Čerpanie prostriedkov z Prioritnej osi 2 Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS) bolo nulové.

Reklama
Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič

Maďarič sa obával, že do konca roka 2012 sa nestihne využiť cca 30 miliónov eur. “Podarilo sa nám nakoniec vyčerpať vyše 36 miliónov eur, čo som veľmi rád,” priblížil v rozhovore pre TASR s tým, že tento rok by to malo byť niečo cez 50 miliónov eur. “Je to pomerne smelý plán, ale podľa mňa reálny,” podotkol.

Ako pokračoval, pri väčšine národných projektov neboli zrealizované potrebné a plánované verejné obstarávania. “Prípadne boli objednávky na technológie, pri ktorých existovalo veľké riziko neoprávnených výdavkov,” dodal.

Reklama

To bol aj prípad Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine. Bývalý riaditeľ Dušan Katuščák totiž v decembri 2011 zakúpil na tento účel štyri skenery za viac ako jeden milión eur, avšak oficiálny začiatok celého projektu digitalizácie stanovil až na apríl 2012. Tým pádom tieto peniaze nebudú preplatené z eurofondov, ale zo štátneho rozpočtu.

Inštitúcie zodpovedajúce za národné projekty, ktoré nastavilo ešte predchádzajúce vedenie MK, zabezpečia určité percento digitalizácie cez externé prostredie. Využiť na to môžu tiež konzorcium Tender Media Group. Maďarič ešte za svojho prvého ministrovania s ním, ako víťazom verejnej súťaže, podpísal základnú zmluvu, ktorá sa týkala ochrany a digitalizácie predmetov a obsahu kultúrneho dedičstva. Jeho nástupca Daniel Krajcer (SaS) ju vypovedal. Odôvodnil to tým, že jej realizácia by bola v príkrom rozpore so základným cieľom OPIS-u Prioritná os 2. Keďže konzorcium namietalo neplatnosť výpovede zo zmluvy a hrozilo súdnym procesom, súčasné vedenie ministerstva sa, aj na základe dvoch nezávislých právnych posudkov, rozhodlo spor urovnať, a tým pádom zmluva naďalej trvá.

Minister informoval organizácie o platnosti tejto zmluvy a možnosti jej využitia. “Od nich záleží, aké dohodnú podmienky realizácie, prípadne či uzavrú nejaké realizačné zmluvy s týmto konzorciom. Nijako na nich netlačím, je na nich, či to využijú,” uviedol s tým, že rešpektuje, ako je v národných projektoch stanovený pomer digitalizácie vo vnútri samotných organizácií oproti dodávkam z externého prostredia.

Osobne však nevidí žiadny problém v kooperácii s Tender Media Group, keďže podľa neho ide o konzorcium skúsených firiem v tejto oblasti. “Čo mám informácie, tak túto spoluprácu považujú inštitúcie za výhodnú, urýchľuje to celý proces a uľahčuje situáciu,” poznamenal.

Celkovo má ísť na digitalizáciu 194,5 milióna eur, ktoré sa majú vyčerpať najneskôr v roku 2015. Projekty sú nastavené tak, že vo väčšine ich reálny výkon končí v júni 2015, u niektorých skôr.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali