Ľudia sa pýtajú, či sa majú ísť otestovať. „Počkajte do zajtra, dajte si žltú vestu a ticho vyjadrite svoj protest voči nátlaku,“ uvádzajú politici

Ľudia sa pýtajú, či sa majú ísť otestovať. „Počkajte do zajtra, dajte si žltú vestu a ticho vyjadrite svoj protest voči nátlaku,“ uvádzajú politici

Bratislava 31. októbra 2020 (HSP/TASR – Michal Svitok, SITA – Marko Erd, TASR – Martin Baumann, Branislav Bibel, Jakub Kotian)

 

Dnes o 7.00 h sa začalo celoslovenské testovanie na ochorenie covid-19. Keďže celú prípravu testovania sprevádzali informácie, ktoré sa neustále menili, ľudia sú zmätení. Preto sa mnohí pýtajú, či sa majú ísť otestovať

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 na Starých Gruntoch v Bratislave
Na snímke ľudia čakajú na testovanie na Starých Gruntoch v Bratislave

Juraj Draxler, bývalý minister školstva, na otázku, či ísť na testovanie, uviedol, že odpovedať je veľmi ťažké.

Reklama

„Testovanie pokladám za veľké riziko: na mnohých miestach to vyzerá na dlhé státie vonku, v zlom počasí. Riziko nákazy v testovacej miestnosti nie je zanedbateľné. A navyše, síce verím, že väčšina zdravotníkov bude maximálne profesionálna, ale kombinácia únavy (mnohí z nich sú už tak dosť vyčerpaní po týždenných službách) a tlaku na rýchlosť nie je práve ideálna, keď vám niekto zavádza tyčinku do nosohltanu a manipuluje tam s ňou,“ vysvetlil.

„Ak vám to nerobí životne dôležitý problém (napríklad máte možnosť práce z domu), nechoďte a potom ostaňte doma,“ dodal.

Reklama

V opačnom prípade odporučil počkať, ako sa bude situácia cez víkend vyvíjať.

„Ak to bude vyzerať, a to zrejme bude, že sa veľké množstvo ľudí nepodarí otestovať, vláda (resp. hlavný hygienik, žijeme v takom právnom bordeli, že nevedno, ktoré nariadenie je vlastne to právne relevantné!) takmer určite v pondelok nariadenie o „zákaze vychádzania“ pre netestovaných zruší. Ale pre zmenu v dohľadnej dobe aj tak zavedie znovu lockdown pre všetkých,“ uviedol.

Juraj Draxler
Na snímke bývalý minister školstva Juraj Draxler počas krstu jeho knihy s názvom Petra. Bratislava, 26. máj 2016.

Na toto si dajte pozor

Draxler tiež upozornil, aby si ľudia dávali pozor na jednu teoretickú hrozbu. „Ak by ste následne porušili zákaz vychádzania, pravdepodobne vám hrozí niekoľko rokov väzenia. Áno, toto vláda spôsobila núdzovým stavom vlastným občanom: ak ste aj super obozretný a doteraz ste maximálne chránili seba a svojich blízkych, od nedele sa vám teoreticky môže stať, že ste sa nedali otestovať, napríklad aj preto, že na vás nedošiel rad, alebo ste boli na PN, a porušíte pravidlá zákazu vychádzania, hrozí vám basa.“

„V podstate sa pohybujeme v úplne neznámom prostredí: nevieme čo bude, ktorý právny akt má akú relevanciu, aké následky má konkrétne konanie, atď. Dokonca nevieme presne, aké pravidlá platia,“ dodal.

Reklama

 

Žlté vesty

Poslanec Smer-SD Ľuboš Blaha odporučil ľuďom neísť. „Neriskovať nakazenie. Nepodľahnúť násiliu zo strany Matovičovej vlády. Nepoddať sa. Buď si daj urobiť normálny PCR test, ktorý má medicínsky zmysel alebo nechoď vôbec. Ak môžeš ostať v karanténe alebo Ti zamestnávateľ dovolí home office, je to najlepšie riešenie,“ vysvetlil.

„Ak sa bojíš o stratu zamestnania, je to pochopiteľné. Si obeťou, nie vinníkom. Netráp sa, máš možnosť aspoň ticho protestovať. Obleč si reflexnú vestu, ktorú máš v aute alebo kúpiš na hociktorej pumpe. Ukáž okoliu, že si tam ‚dobrovoľne nasilu‘. Čím viac nás bude, tým väčší signál to bude pre vládu,“ dodal.

Uviedol tiež, že stále existuje šanca, že Matovičova vláda sa snaží vydierať ľudí preto, aby ich došlo čo najviac. Ak v nedeľu večer podľa jeho slov uvidí, že takáto drastická mobilizácia už nemá zmysel, môže svoje obmedzenia pre ľudí bez testu zrušiť. „Možno Ťa do práce pustia aj bez testu – v nedeľu večer to vláda môže rozhodnúť.“

Reklama
Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) počas rokovania 4. schôdze parlamentu v Bratislave 1. apríla 2020.

 

Ústava, ľudské práva a GDPR

Blaha tiež uviedol, že opatrenia Matovičovej vlády sú v rozpore s ústavou, ľudskými právami aj GDPR. Preto má podľa neho zmysel počkať na testovanie do zajtra.

Poslanec tiež upozornil na prítomnosť vojakov cudzej krajiny a tiež, že premiér Matovič riskuje ohrozenie verejného zdravia, keď avizuje, že ľudia s negatívnym antigénovým testom nebudú podliehať obmedzeniam – zrejme ho za to čaká trestné stíhanie. „Antigénový test nevie garantovať, že si negatívny – je veľmi nespoľahlivý. Môžeš ohroziť svoje okolie, ak nebudeš opatrný,“ vysvetlil.

 

Upustiť od sankcionovania ľudí a vydávania negatívnych certifikátov

„Ak ste sa rozhodli ísť otestovať, prosím, dodržuj bezpečné odstupy a všetky dezinfekčné opatrenia,“ uviedol na sociálnej sieti Tomáš Drucker.

„Minimalizujme prosím osobný a fyzický kontakt s inými ľuďmi, majme celý čas nasadené rúška. Dodržiavanie týchto opatrení je v tejto chvíli veľmi dôležité,“ upozornil.

Dodal, že si želá, aby bolo čo najmenej zbytočných škôd na zdraví, čo najmenej ľudí, ktorí sa nakazia alebo prechladnú pri testovaní.

Tomáš Drucker, Dobrá voľba, odmietnutie, spolupráca
Na snímke Tomáš Drucker

„Vyzývam vládu, aby upustila od sankcionovania ľudí, ktorí sa neprišli otestovať pretože jednoducho vnímajú riziká pre svoje zdravie, ktoré im pri čakaní v dlhých radoch ako aj pri samotných odberoch zdravotníkmi, ktorým žiaľ vláda nezabezpečila dostatok rukavíc, hrozia.“

„Vyzývam vládu aby upustila od vydávania tzv. ‚negatívnych‘ certifikátov, ktoré majú potvrdiť, že testovaná osoba nie je nakazená koronavírusom nakoľko toto nie je možné zaručiť.“

 

Reklama
„Premorovacia akcia“

Ďalší poslanec NR SR Tomáš Taraba (KDŽP) na sociálnej sieti uviedol, že myslí dnes na všetkých, ktorým dala vláda pištoľ k hlave a aj keď ľudia nechcú, musia sa tejto nedôstojnej marketingovej akcie pár politikov zúčastniť.

„V tejto akcii nejde o to zistiť, či ste pozitívny, pretože tieto testy to nevedia odhaliť, ale aby ste dostali kartičku ako vstupenku na slobodu. Chápem Vás všetkých, ktorí ju potrebujete a podrobíte sa,“ uviedol.

„Netreba však do budúcnosti zabudnúť aké totalitné praktiky dokážu uplatňovať ľudia, ktorí majú najviac rečí o slobode. Demokracia nikdy nemôže s problémami bojovať ako totalita. Demokracia musí vždy vo všetkých fázach zostať demokraciou,“ upozornil Taraba.

Tomáš Taraba
Na snímke poslanec NR SR a predseda KDŽP – Aliancia za Slovensko (Kresťanská demokracia a Život prosperita) Tomáš Taraba

„Na Slovensku bol pred ľuďmi unesený štát. Toľko porušovania zákonov a ústavy ako sa deje pri tejto akcii, sa v medzinárodnom meradle nevidí. Včera Angela Merkelova ohlásila reštrikcie v Nemecku a uviedla, že na obchody a ani bohoslužby nesiahne, pretože náboženské slobody sú v osobitnej kategórii. To len naši Vašečkovci, ktorí na Orave vytrubovali pred voľbami reči o ochrane náboženstva, ako prví pošliapávajú po nich. Zničili nám Veľkú Noc, ničia sviatok Všetkých svätých a títo mocou opojení ľudia nebudú mať problém zničiť aj Vianoce,“ tvrdí.

Na záver vysvetlil, že sa tejto najväčšej premorovacej akcie v dejinách Slovenska zo zodpovednosti k okoliu a k svojmu zdraviu nezúčastní, a preto zostáva pri rodine a nasledujúce dni ako „občan druhej kategórie“ v karanténe.

Reklama

Gabriela Smreková

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali