“Ľudia, ktorí majú práva chrániť, nemajú sa snažiť o ich obmedzovanie,” píše sa v otvorenom liste ombudsmanke

“Ľudia, ktorí majú práva chrániť, nemajú sa snažiť o ich obmedzovanie,” píše sa v otvorenom liste ombudsmanke

Slovensko 6. februára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Ústavný súd potvrdil, že referendové otázky sa netýkajú ľudských práv

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová dňa 22. januára vyhlásila, že sa nezúčastní zajtrajšieho (7.2.) Referenda o ochrane rodiny.

Reklama
Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová

„Nemá zmysel, aby som sa na referende zúčastnila a prispela k jeho platnosti,“ povedala Dubovcová, podľa ktorej voliči môžu odmietavý názor na referendové otázky vyjadriť aj tým, že v plebiscite hlasovať nebudú.

Verejná ochrankyňa práv sa rozhodla referenda nezúčastniť, a to aj napriek tomu, že Ústavný súd SR potvrdil, že referendové otázky sú v súlade s ústavou a zároveň neodporujú základným právam a slobodám.

Reklama

 

Nezaujatý postoj?

V reakcii na rozhodnutie ombudsmanky Dubovcovej zaslali predsedovia viacerých organizácií do Kancelárie verejného ochrancu práv otvorený list, v ktorom sa jej pýtajú na ochranu ľudských práv.

„Verejný ochranca ľudských práv by mal mať nezaujatý postoj. Verejný ochranca ľudských práv by mal prvý vyzývať na účasť na všeľudovom hlasovaní – referende, ktoré je najslobodnejším a najdemokratickejším nástrojom priamej demokracie,“ uvádza sa v otvorenom liste.

Podľa signatárov ľudským právom každého dieťaťa je právo na otca a mamu, a právom každého rodiča – otca i mami – je právo požadovať prirodzenú a hodnotovú výchovu pre svoje dieťa v materskej, základnej i strednej škole.

Reklama

„Ak sa hovorí o právnych nárokoch LGBTI skupiny ľudí, nehovoríme o ľudských právach, ale o skupinových právach, ktoré si môže uplatniť len skupina LGBTI osôb. Vo viacerých krajinách Európy, Severnej a Južnej Ameriky boli povýšené skupinové práva LGBTI osôb nad ľudské práva rodičov, otca i mamy vo výchove detí na školách a taktiež ľudského práva každého dieťaťa, a to právo na otca a mamu,“ píše sa v liste adresovanom ombudsmanke.

 

Netolerantné a nenávistné?

„Je azda netolerantné, či dokonca nenávistné povedať, že manželstvo je muž a žena? Je azda netolerantné, či dokonca nenávistné povedať, že deti potrebujú i otca i mamu? Je azda netolerantné, či dokonca nenávistné želať si, aby rodičia neboli zatváraní preto, že nesúhlasia s ideologickou a zvrátenou výchovou pre svoje dieťa?“ pýtajú sa signatári otvoreného listu.

Verejná ochrankyňa práv sa teda svojim postojom hlasovať tak, že sa nezúčastní referenda podľa signatárov postavila za obmedzovanie práv detí na otca a mamu a obmedzovanie práv rodičov na prirodzenú výchovu pre ich deti na školách.

Reklama

„Ľudia, ktorí majú práva chrániť, nemajú sa snažiť o ich obmedzovanie,“ uvádzajú v závere Jozef Dupkala zo Združenia pre ochranu rodiny, Anton Hájny z organizácie Občania za Kresťanské Hodnoty a Tradície, Milan Hollý – člen výkonného výboru Spoločenstvo svätého Jozefa, Peter Prokeš zo Združenia za obnovu a ochranu morálnych hodnôt a Olinca Jablončíková zo Združenia za tradičnú rodinu.

 

Dubovcová nikdy nebola nezaujatá

Aj keď by mal byť verejný ochranca práv nezaujatý a jediné na čom mu má záležať, je ochrana ľudí pred bezprávim, ombusmanka Dubovcová to vidí inak. Príkladom je aj jej verejná podpora LGBTI skupinám, kedy počas minuloročného Dúhového pochodu Pride vyvesila na úrade dúhovú vlajku, ktorá je symbolom LGBTI skupín.

Avšak v rovnakom čase sa konal aj pochod Hrdí na rodinu, ktorého hlavným cieľom bolo vyjadriť, že otec a mama sú nastálo tým najlepším pre deti, pre spoločnosť. Žiaľ, skupina, ktorá sa snaží zabrániť okliešťovaniu rodičovských práv, práve LGBTI skupinou cez sexuálnu výchovu, sa verejnej podpory od nezávislej ochrankyne ľudských práv a slobôd nedočkala.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali