Lubyová: Štyri školy už využili na obnovu internátov 100 percent prostriedkov

Lubyová: Štyri školy už využili na obnovu internátov 100 percent prostriedkov

Bratislava 12. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Viaceré školy dosiahli pri rekonštrukcii internátov v tomto roku pokrok. Z 20 miliónov eur, ktoré sú určené na obnovu vysokoškolských domovov, sa štyrom školám podarilo preinvestovať 100 percent pridelených prostriedkov. Uviedla to počas kontrolného dňa v priestoroch Študentského domova Slovenskej technickej univerzity (STU) Mladá Garda v Bratislave ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS)

Na snímke zľava rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer, ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová a minister financií SR Peter Kažimír počas kontrolného dňa na rekonštrukcii Študentského domova Mladá garda

Ide o Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Akadémiu umení v Banskej Bystrici a Univerzitu sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Reklama

“Ostatné školy sa hýbu podľa toho, ako sa im darí realizovať verejné obstarávania, ako sa im darí zlaďovať vlastné prostriedky s tými, ktoré dostali. Ale je tu významný progres,” povedala Lubyová. Ako doplnila, v roku 2019 je na tento zámer rezervovaných ďalších 30 miliónov eur.

“Každý rektor si stanovil nejaký plán rekonštrukcie, štát sa zaviazal poskytnúť 50-miliónový balík. Rektori sa dohodli na distribučnom kľúči, pre STU je to 8,6 milióna eur,” povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Poznamenal, že doteraz boli pre univerzitu prevedené štyri milióny eur, z nich dva milióny už boli minuté, pričom konkrétne na objekt Študentského domova Mladá Garda išlo podľa jeho slov 600.000 eur. Kažimír pripomenul, že financie môžu univerzity získať aj prostredníctvom EPC projektov, cieľom ktorých je zvýšiť energetickú efektívnosť budov.

Reklama

Kažimír potvrdil, že univerzity na seba nebudú musieť čakať, kým finančné prostriedky vyčerpajú všetky. “Ak napríklad pán rektor STU bude signalizovať, že je pripravený preinvestovať ďalšie financie, tak ich dostane,” povedal Kažimír. Lubyová doplnila, že z 20 miliónov eur bolo k 8. novembru preinvestovaných zatiaľ 27 percent prostriedkov. “Nie je to také jednoduché, školy musia zachovať technologické postupy, musia robiť verejné obstarávania, ale to neznamená, že o peniaze prídu. Len ich je potrebné minúť rozumne a v súlade so všetkými predpismi,” dodala Lubyová.

Študentský domov Mladá garda na Račianskej ulici v Bratislave je najstarším vysokoškolským internátom STU. Je v ňom ubytovaných 1379 študentov, najmä strojárov a chemikov. “Za osem rokov sme investovali asi 2,4 milióna eur z vlastných prostriedkov na tento internát. Dnes máme otvorenú asi dvojmiliónovú tranžu na stavebné práce, zameraná je do vnútra izieb. Nemá zmysel renovovať izby, keď neurobíte vodovodné rozvody a ďalšiu infraštruktúru. Musí sa to robiť systémovo,” povedal rektor STU Robert Redhammer. Ako podotkol, rekonštrukcia izieb prebieha priebežne po chodbách za plnej prevádzky.

Tento rok bolo na rekonštrukciu internátov verejných vysokých škôl vyčlenených 20 miliónov eur a začala sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích zariadení v histórii krajiny. Ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity na obnovu študentských domovov v rokoch 2019 a 2020, uviedol ešte v máji premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali