Liga majstrov: Mourinho proti Portu s nožom na krku, Arsenal musí vyhrať v Pireu

Liga majstrov: Mourinho proti Portu s nožom na krku, Arsenal musí vyhrať v Pireu

Bratislava 8. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth)

 

Posledných päť osemfinalistov Ligy majstrov už v stredu

V stredu večer sa rozhodne o posledných piatich osemfinalistoch futbalovej Ligy majstrov 2015/2016. Londýnska Chelsea privíta v šlágri FC Porto a hoci sú oba tímy s dvojdodovým náskokom na čele G-skupiny, jednému z nich zrejme zostane v rukách “Čierny Peter”. Doposiaľ tretiemu Dynamu Kyjev totiž stačí na postup do vyraďovacej fázy akékoľvek domáce víťazstvo nad posledným Maccabi Tel Aviv.

Reklama
Na ilustračnej snímke tréner Chelsea Londýn Jose Mourinho a Branislav Ivanovič
Na ilustračnej snímke tréner Chelsea Londýn Jose Mourinho a Branislav Ivanovič

Pre rasistické prejavy fanúšikov sa na Ukrajine bude hrať pred prázdnymi tribúnami. Pri rovnosti bodov troch tímov by Dynamo postúpilo na úkor Porta, s ktorým má lepšie vzájomné zápasy (2:2, 2:0) a dokonca by vyhralo skupinu. Chelsea stačí na postup aj remíza. Prehra s Portom znamenajúca vypadnutie z prestížnej súťaže by mohla podpíliť konár pod trénerom Josem Mourinhom. “The Blues” v tejto sezóne prehrali už jedenásť súťažných zápasov, z toho štyri na Stamford Bridge, naposledy v sobotu v Premier League s nováčikom z Bournemouthu 0:1.

Mourinho priznal, že jeho zverenci majú veľký problém s koncovkou. “Strieľame málo gólov, na každý z nich sa poriadne nadrieme. Vytváranie šancí je kolektívnym dielom, no pri zakončení veľa záleží na jednotlivcoch. V tejto sezóne nám chýba kanonier. Stále chlapcom prízvukujem, že každý deň musia makať a snažiť sa vydať zo seba maximum. Ak niektorí hráči nie sú schopní osvojiť si túto filozofiu, dopláca na to celý tím,” citovala agentúra Reuters slová portugalského kouča, ktorý ma napriek nepresvedčivým výsledkom stále podporu vedenia klubu na čele s ruským majiteľom Romanom Abramovičom.

Reklama

Bývalý kouč Manchestru United sir Alex Ferguson si myslí, že Abramovič by mal podržať Mourinha vo funkcii aj v prípade prehry s Portom. “V priebehu uplynulých 10 rokov už prepustil toľkých trénerov, že sa musel z toho poučiť. Musí Josemu dôverovať, že môže vytiahnuť tím k krízy. Mourinho je jedným z najlepších koučov na svete, dokáže vyhrávať veľké trofeje. S Portom i Interom Miláno triumfoval v Lige majstrov a získal titul v každej krajine, v ktorej trénoval,” povedal Ferguson v rozhovore pre Daily Telegraph.

V zložitej situácii je londýnsky Arsenal, ktorý potrebuje v dueli F-skupiny vyhrať na pôde Olympiakosu Pireus o dva góly, keďže doma prehral 2:3. “Kanonierom” by na postup stačilo aj jednogólové víťazstvo za predpokladu, že strelia minimálne tri góly. Obranca Hector Belerin tvrdí, že kľúčom k úspechu bude držanie lopty. “V tejto sezóne sme už veľakrát potvrdili, že ak máme loptu vo svojej moci, dokážeme byť veľmi nebezpeční. Na gréckej pôde pôjdeme od začiatku za víťazstvom. Urobíme všetko pre to, aby Arsenal po šestnásty raz za sebou postúpil v Lige majstrov do vyraďovačky,” zdôraznil Belerin.

Arsenal zvládol generálku na Olympiakos a po triumfe 3:1 nad Sunderlandom poskočil v tabuľke najvyššej anglickej súťaže na druhé miesto. “Víťazstvo nám zdvihlo sebavedomie. Presne to sme potrebovali pred kľúčovým zápasom s Olympiakosom. Vždy keď sme hrali proti tomuto súperovi na jeho pôde, bolo to na záver skupinovej fázy a postup do osemfinále sme mali už vo vrecku, teraz je situácia opačná,” uviedol tréner Arsenalu Arsene Wenger.

Olympiakosu sa pod vedením portugalského kouča Marca Silvu darí, v gréckej lige vyhral 12 zápasov v rade a útočí na rekord. “Proti Arsenalu to bude boj na ostrie noža, postúpiť môže iba jedno mužstvo. Necháme na ihrisku všetky sily,” nechal sa počuť stredopoliar Kostas Fortounis po triumfe 4:3 na Panthrakikosom, po ktorom má Olympiakos na čele tabuľky už desaťbodový náskok.

V E-skupine sa o druhé postupové miesto pobijú AS Rím, Bayer Leverkusen a BATE Borisov. Taliansky vicemajster má s Leverkusenom lepšie vzájomné zápasy a ak doma vyhrá nad Borisovom, zabezpečí si účasť v osemfinále. Bayer musí zdolať doma Barcelonu, ktorá je už istým víťazom skupiny a dúfať v zaváhanie Rimanov. BATE môže postúpiť iba v prípade triumfu na Stadio Olimpico a remízy či víťazstva Barcelony v Leverkusene.

Reklama

V H-skupine to bude súboj na diaľku medzi Gentom a Valenciou. Belgičania hostia doposiaľ stopercentný Zenit Petrohrad a víťazstvo im zaručí postup do osemfinále. Ak Valencia nevyhrá v Lyone, Gent si môže dovoliť aj prehrať, pretože má so Španielmi lepšie vzájomné zápasy. Lyon už nemá šancu ani na tretie miesto zaručujúce postup do šestnásťfinále Európskej ligy.

 

6. kolo skupinovej fázy LM /STREDA 9. decembra, 20.45/

E-skupina:

Bayer Leverkusen – FC Barcelona /Rozhodca: Mark Clattenburg (Angl.)/

Reklama

AS Rím – BATE Borisov /Martin Atkinson (Angl.)

 

Tabuľka:

1. FC Barcelona 5 4 1 0 14:3 13 *

2. Bayer Leverkusen 5 1 2 2 12:11 5

3. AS Rím 5 1 2 2 11:16 5

4. BATE Borisov 5 1 1 3 5:12 4

 

F-skupina:

Olympiakos Pireus – FC Arsenal /Nicola Rizzoli (Tal.)/

Reklama

Dinamo Záhreb – Bayern Mníchov /Martin Strömbergsson (Švéd.!/

 

Tabuľka:

1. Bayern Mníchov 5 4 0 1 17:3 12 *

2. Olympiakos Pireus 5 3 0 2 6:10 9

Reklama

3. FC Arsenal 5 2 0 3 9:10 6

4. Dinamo Záhreb 5 1 0 4 3:12 3

 

G-skupina:

FC Chelsea – FC Porto /Cüneyt Çakir (Tur.)/

Reklama

Dynamo Kyjev – Maccabi Tel Aviv /Björn Kuipers (Hol.)/

 

Tabuľka:

1. FC Chelsea 5 3 1 1 11:3 10

2. FC Porto 5 3 1 1 9:6 10

3. Dynamo Kyjev 5 2 2 1 7:4 8

4. Maccabi Tel Aviv 5 0 0 5 1:15 0

Reklama

 

H-skupina:

KAA Gent – Zenit Petrohrad /Manuel De Sousa (Port.)/

FC Valencia – Olympique Lyon /Matej Jug (Slov.)/

 

Tabuľka:

1. Zenit Petrohrad 5 5 0 0 12:4 15 *

Reklama

2. KAA Gent 5 2 1 2 6:6 7

3. FC Valencia 5 2 0 3 5:7 6

4. Olympique Lyon 5 0 1 4 3:9 1

* – istý postup do osemfinále

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali