Lídri EÚ a Balkánu sa dohodli na pláne zvládnutia migračnej krízy

❚❚

Brusel 26. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila minisummit za “dôležitý v tom zmysle, že do vyhlásenia sa dostali humanitárne otázky”. Podľa nej vzniklo “koordinovanejšie riadenie”, každopádne sa k nemu “všetci zaviazali”

Na pomoc utečencami preťaženému Slovinsku príde v priebehu týždňa viac ako 400 policajtov z ďalších štátov Európskej únie. Je to jeden zo záverov mimoriadneho nedeľňajšieho summitu 11 lídrov EÚ a Balkánu, o ktorom dnes krátko po polnoci informoval v Bruseli predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

.

 

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a šéf Európskej komisie Jean-Claud Juncker
Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a šéf Európskej komisie Jean-Claud Juncker

 

.

Ďalším zo 17 opatrení na zvládnutie návalu utečencov cez balkánsky polostrov je zintenzívnenie činnosti agentúry Frontex chrániacej vonkajšie hranice EÚ na hraniciach Grécka, Macedónska, Albánska a Srbska.

Účastníci summitu sa dohodli aj na vytvorení kapacít pre 100 000 utečencov. Približne polovica tohto množstva pripadá na Grécko, zvyšok by mal vzniknúť na obdobie zimy na trase používanej migrantmi a utečencami medzi Gréckom a Rakúskom.

Juncker uviedol, že Grécko sa zaviazalo otvoriť do konca roka prijímacie centrá pre 30 000 utečencov, ďalších 20 000 miest zabezpečí Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Podľa šéfa EK sa zúčastnené krajiny, medzi ktorými boli aj nečlenské štáty EÚ Macedónsko, Srbsko a Albánsko, dohodli, že si budú vymieňať informácie o príleve migrantov a zdržia sa prijímania jednostranných rozhodnutí, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť ostatných.

Tiež sa zaviazali, že utečencom na tzv. balkánskej trase ponúknu ubytovanie, zaregistrujú ich a za účelom výmeny informácií okamžite vymenujú kontaktnú osobu na najvyššej úrovni.

.

Juncker povedal, že jediný spôsob, ako obnoviť poriadok, je spomaliť nekontrolovaný tok ľudí. Zároveň zdôraznil, že musí skončiť politika presúvania utečencov medzi susednými krajinami.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila minisummit za “dôležitý v tom zmysle, že do vyhlásenia sa dostali humanitárne otázky”. Podľa nej vzniklo “koordinovanejšie riadenie”, každopádne sa k nemu “všetci zaviazali”.

Rakúsky kancelár Werner Faymann konštatoval, že je potrebné rozlišovať medzi vojnovými utečencami a osobami bez práva na azyl. Tých druhých treba zachytávať už o 2200 kilometrov skôr na grécko-tureckých hraniciach. Vo veci posilnenia agentúry Frontex existujú konkrétne finančné a personálne rozhodnutia. “Značné prostriedky” si bude vyžadovať spolupráca s Tureckom, pričom rokovania s Ankarou bežia v súčasnosti “na plné obrátky”. Podľa neho malo mimoriadne stretnutie v Bruseli zmysel, ale takýchto stretnutí bude potrebných ešte viac, kým bude všetko fungovať.

 

Hlavné body akčného plánu na zvládnutie toku utečencov cez balkánsku trasu

.

Lídri Albánska, Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Macedónska, Nemecka, Grécka, Maďarska, Rumunska, Srbska a Slovinska sa na svojom nedeľňajšom mimoriadnom stretnutí v Bruseli 17-bodovom akčnom pláne na zvládnutie návalu utečencov cez tzv. balkánsku trasu. Agentúra Reuters priniesla jeho hlavné body:

Ilustračné foto
Ilustračné foto

– Grécko sa zaviazalo otvoriť do konca roka prijímacie centrá pre 30 000 utečencov, ďalších najmenej 20 000 miest zabezpečí Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR)

– Kapacity pre ďalších 50 000 osôb by mali vzniknúť pozdĺž tzv. balkánskej trasy na obdobie zimy medzi Gréckom a Rakúskom

– Na pomoc utečencami preťaženému Slovinsku príde v priebehu týždňa viac ako 400 policajtov z ďalších štátov Európskej únie

– Zvýši sa úsilie s cieľom uľahčiť návrat utečencov, ktorí nepotrebujú medzinárodnú ochranu, a zintenzívni sa spolupráca v oblasti repatriácie s Afganistanom, Bangladéšom, Irakom a Pakistanom

– Zintenzívni sa spoločná námorná operácia Poseidon v Grécku, najmä prítomnosť hraničnej agentúry na ochranu vonkajších hraníc EÚ (Frontex) v Egejskom mori, a výrazne sa posilní jej podpora Grécku pri registrácii a odoberaní odtlačkov prstov utečencom

– Susedné krajiny sa zdržia presúvania utečencov od hraníc jednej k hraniciam ďalšej

– Do 24 hodín sa vytvoria kontaktné miesta na každodennú výmenu informácií o pohyboch utečencov

– Krajiny si budú vymieňať informácie pohybe a toku utečencov

– Nadviaže sa kontakt s finančnými inštitúciami vrátane Európskej investičnej banky a Európskej banky pre obnovu a rozvoj, aby sa zabezpečili financie pre ubytovanie utečencov

.

– Posilní sa spolupráca medzi policajnými a justičnými zložkami proti prevádzačstvu; do operácií na balkánskej trase sa zapoja Europol a Interpol

– Posilní sa podpora agentúry Frontex na hraniciach medzi Bulharskom a Tureckom. Spustia sa nové operácie Frontexu na vonkajších pozemných hraniciach medzi Gréckom a Macedónskom a Gréckom a Albánskom zamerané na výstupnú kontrolu a registráciu utečencov, ktorí nie sú registrovaní v Grécku

– V spolupráci s agentúrou Frontex sa bude odhaľovať protiprávne prekročenie hraníc a podporí sa registrácia a odoberanie odtlačkov prstov v Chorvátsku

Ďalšie informácie: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5904_en.htm

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali