Liberálne šialenstvo začína ovládať českú Karlovu univerzitu? Chcú napodobňovať USA

Liberálne šialenstvo začína ovládať českú Karlovu univerzitu? Chcú napodobňovať USA

Bratislava 9. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Lukáš Grinaj, Facebook)

 

Študenti na Karlovej univerzite odštartovali petíciu, aby ich študentský informačný systém bol “bezpohlavný”. Požadujú, aby doplnili dve polia

Petra Ezzeddine medzinárodná konferencia
Na snímke vpravo vedecká výskumníčka z Fakulty humanitných štúdií Karlovej univerzity Petra Ezzeddine

Prvé, kam by sa vyplnili študentom uprednostňované zámená a rod oslovenia – ženský, mužský alebo neutrálny. Druhým poľom by bolo “zobrazované meno”, ktoré by sa mohlo líšiť od legálneho.

Reklama

“Prvým z údajov by bolo pole so študentom*študentkou uprednostňovanými zámenami a rodom oslovenia (ženským/mužským/neutrálnym). Druhým poľom by potom bolo “zobrazované meno”, ktoré by sa mohlo líšiť od legálneho. Vyučujúci by na profile študenta mohol vidieť okrem jeho legálneho mená i meno zobrazované,” stojí v petícii.

“Riziko vo zverejnení vidíme napríklad v jednoznačnom rozpoznaní študentov*študentiek, u ktorých sa ich uprednostňované oslovovanie nezhoduje s pohlavím uvedeným v občianskom preukaze,” hovoria ďalej študenti najslávnejšej českej univerzity.

Reklama

Vďaka týmto zmenám, chcú byť študenti podľa vlastných slov, na univerzite “ešte viac vítaní”.

“Študenti*študentky by sa tak mohli vyhnúť mnohým nepríjemným situáciám, keď musia opravovať svojich vyučujúcich. Tieto situácie bývajú o to menej príjemné, že v prípade vyučujúcich ide o nadradené pozície k pozíciám študentov*študentiek. Vopred ďakujeme za zváženie nášho návrhu. Veríme, že môže prispieť k tomu, aby sme sa na Karlovej univerzite cítili všetci*všetky o niečo viac vítaní*é,” stojí v závere.

Má ísť o iniciatívu podobnú tej, ktorá je v posledných rokoch realizovaná na univerzitách v USA. Podľa informácií médií pod petíciu zatiaľ pripojilo päťsto študentov svoj podpis.

K zámeru študentov sa vyjadril hovorca Univerzity Karlovej Václav Hájek.

“Vedenie UK oficiálne žiadnu žiadosť od študentov nedostalo, ale je prípadne pripravené diskutovať o námetoch obsiahnutých v petícii. Pokiaľ budú relevantné a na prospech veci, bude sa nimi seriózne zaoberať, “uviedol.

Reklama

 

“Vstali noví bojovníci”

K počínaniu študentov najslávnejšej českej univerzity sa na svojich sociálnych sieťach vyjadril aj hovorca prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Podľa jeho slov nie je dôvod k radosti z prepadu KSČM, ktorý bolo vidieť na nedávnych krajských voľbách, pretože už “vstali noví bojovníci”, a tí sa vraj “nezarozprávajú”

hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček
Na snímke hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček

“Mnohí sa radujú z prepadu KSČM. Lenže … vstali noví bojovníci. Noví, mladí, tí sa nezarozprávajú,” uviedol hovorca Miloša Zemana.

Ovčáček tým naráža na dielo bývalého československého komunistického prezidenta Antonína Zápotockého, ktorý je autorom knihy Vstanú noví bojovníci.

 

Meniaci sa liberalizmus

K udalostiam, ktoré prebiehajú na amerických univerzitách, ale aj v širšej spoločnosti, sa na začiatku októbra vyjadril pre ruské Rádio Aurora vplyvný ruský filozof Alexander Dugin.

“Liberalizmus sa mení. Zo začiatku bol liberalizmu taký – ty si myslíš jedno, ja si myslím niečo iné, ale prosím, vysvetľuj svoje názory. (…) Ale dnes, to s čím máme dočinenia v Amerike – moderní liberáli zmenili svoj prístup. Oni hovoria nasledovne: pravda je to, že žiadna pravda neexistuje, ale to môže chápať iba liberál. Pravda je liberalizmus. Odmietanie pravdy je absolútna pravda. A všetci, všetci, ktorí nesúhlasia s liberalizmom, už nemajú právo na vykladanie svojho pohľadu na svet,” uviedol Alexander Dugin.

“Liberáli hovoria, ak nie si liberál, tak ty si buď komunista alebo fašista. (…) Preto, ak niekto niečo namietol akémukoľvek liberalovi – či už je najkrivší, nejpomätenejší – tak sa u liberálov hneď rozsvecuje červená a liberáli na neho začínajú útočiť všetkými prostriedkami,” dodal ruský filozof.

“To vidíme už v knihe Karla Poppera Otvorená spoločnosť a jej nepriatelia. Tam sa nachádza jedno veľmi dôležité miesto. Popper je teoretik moderného liberalizmu. On hovorí, že liberáli nemôžu byť tolerantní k neliberálom. Pretože, ak neliberáli dostanú moc, tak zničia liberálov. Preto liberáli majú likvidovať všetkých neliberálov. Preto ktokoľvek, kto útočí na liberálov, je automaticky kriminálnik. Ak žaluješ liberálov, tak liberáli ťa musia zabiť, v priamom zmysle slova. Popper píše, že netolerancia ku kritikom liberalizmu musí byť rovnaká, ako netolerancia fašistov k židom alebo väčšia,” vyhlásil v rozhovore pre Rádio Aurora Alexander Dugin.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali