Lekárske odborové združenie odmieta zásahy ministerstva zdravotníctva do rezidentského programu

Lekárske odborové združenie odmieta zásahy ministerstva zdravotníctva do rezidentského programu

Bratislava 20. februára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo)

 

Lekárske odborové združenie (LOZ) odmieta zásahy Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR do rezidentského programu (RP) pre budúcich obvodných lekárov. Uviedol to počas tlačovej konferencie v Bratislave predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Odôvodnil to aj príkladom lekárky zo Žilinského kraja na materskej dovolenke, ktorá musela zaplatiť vyše 12.000 eur za retrospektívne zavedené zmeny RP, ďalším podľa LOZ hrozia desaťtisícové pokuty.

Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský

“Na Slovensku v ostatných rokoch pracuje málo obvodných lekárov a ich priemerný vek dosahuje 56 rokov,” povedal Visolajský. Problém nedostatku lekárov sa každým rokom prehlbuje, jedným z riešení bolo zavedenie RP. Štát chce týmto spôsobom zabezpečiť mladých lekárov do lokalít, kde ich je nedostatok. Ako priblížil Visolajský, lekár po ukončení lekárskej fakulty potrebuje na nástup na obvodnú ambulanciu najprv získať atestáciu, ktorá obvodnému lekárovi pre dospelých trvá tri roky, detskému lekárovi štyri roky. Lekár, ktorý vstúpi do RP, je platený za svoju prácu programom, nie nemocnicou. V prípade, že lekár po ukončení štúdia nenastúpi na obvodnú ambulanciu v určenej lokalite, vráti vynaložené prostriedky štátu.

Reklama

Zmeny podľa LOZ nastali vlani v máji. “Zmeny sa prejavili napríklad tak, že sa stanovilo, že prípravu na atestácie môže lekár prerušiť súvisle len na dva roky, čo je veľký problém napríklad pri materskej dovolenke. Tiež sa zrušila možnosť čiastočného úväzku, ďalej lekár po atestácii musí do šiestich mesiacov nastúpiť na obvodnú ambulanciu a musí tam pracovať súvisle minimálne päť rokov,” priblížil Visolajský. Doplnil, že žiadna možnosť prerušenia sa nespomína, teda počas piatich rokov nemôže rezident porodiť dieťa či ochorieť. “Za porušenie týchto ustanovení môže byť rezident – budúci obvodný lekár prísne pokutovaný,” doplnil.

Lekárka Renáta z Trnavského kraja vstúpila do RP v roku 2014. “Program bol prezentovaný lákavo, garantoval získanie atestácie, zároveň však prezentoval možnosť počas neho absolvovať materskú dovolenku, čo bolo pre mňa dôležité, nakoľko som si chcela časom založiť rodinu,” povedala lekárka. V roku 2016 lekárka prerušila špecializačné štúdium, nakoľko otehotnela. Následne o rok neskôr prišla novela zákona, s ktorou lekári nechcú súhlasiť. “Podľa novely by som mala svoje, čoskoro ani nie dvojročné, dieťa odložiť do jaslí, o druhom dieťati ani neuvažovať. Pokiaľ by som do práce nenastúpila, pokuta by v mojom prípade činila 30.000 eur,” povedala.

Reklama

Po ôsmich mesiacoch v RP nastúpila lekárka Dominika zo Žilinského kraja na materskú dovolenku. “Keď mal môj syn zhruba rok a pol, dozvedela som sa o novele, podľa ktorej som mala čoskoro nastúpiť do práce. Keďže sa mi nedalo, znamenalo to ukončenie pôsobenia v programe. Následne mne aj mojej zamestnávateľke bola vyrubená suma na zaplatenie v hodnote 12.965 eur, čo sme aj uhradili štátu,” doplnila.

Voči tejto novele sa ohradilo takmer 100 lekárov a lekárok z RP. LOZ doplnilo, že MZ sľúbilo prepracovať legislatívu, situácia je však podľa nich nejasná. “Mladým lekárov do takto nastaveného RP neodporúčame ani vstúpiť,” vyhlásil Visolajský, s ktorým sa stotožnili aj lekárky zapojené v RP.

Lekári chcú zrušiť najmä podmienky na skorší odchod z rodičovskej dovolenky. Trvajú na troch rokoch, ako je to v prípade ostatných matiek. Rovnako poukazujú aj na fakt, že rezident môže počas piatich rokov svojho pôsobenia aj ochorieť, prípadne sa mu do šiestich mesiacov po ukončení atestácie nemusí podariť nastúpiť na obvodnú ambulanciu. Zároveň doplnili, že chcú dokončiť RP za tých podmienok, za ktorých do neho vstúpili.

Rezort zdravotníctva sa v tejto súvislosti ohradzuje voči tvrdeniam Visolajského. “MZ SR rezidentský program nijako neobmedzuje, práve naopak, rozšírilo ho aj o ďalšie špecializácie, ktorých je nedostatok. MZ SR považuje rezidentský program za dôležitý nástroj nevyhnutnej revitalizácie ambulantnej sféry a dôkazom toho je aj skutočnosť, že na rezidentský program vyčlenilo aj o tretinu viac finančných prostriedkov, ako tomu bolo v minulosti,” uviedla pre TASR hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali