Moskva 2. apríla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Maxpixel)
Alkoholické nápoje nás nemôžu ubrániť ani pred sezónnym nachladnutím, tvrdí v rozhovore pre noviny Večerná Moskva lekárka toxikologička Anastasie Ignatovová. “Už dávno dokázali, že alkohol znižuje ľudskú imunitu, a keď pijeme alkoholické nápoje, otvárame infekcii dvere do nášho organizmu,” zdôraznila toxikologička
Dodala, že v rozpore s rozšíreným názorom nemôže vypitý alkohol úplne dezinfikovať organizmus, pretože jeho koncentrácia v čreve a žalúdku je nedostatočná pre ničenie škodlivých mikroorganizmov.
“Alkohol môže len neutralizovať niektoré druhy pôvodcov črevných infekcií v prípade, keď je jedlo dopĺňané malým množstvom vína,“ vysvetlila novinám.
Podľa slov Ignatovovej môže alkohol odolávať len Vibrio cholerae, pred koronavírusovou infekciou človeka nezachráni.
V čase epidémie odporučila lekárka jesť viac zeleniny a ovocia, piť vodu a liehoviny používať len ako dezinfekciu.
Pandémia COVID-19
Úrady ČĽR 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prípadoch neznámej pneumónie vo Wu–chane v centrálnej časti krajiny (provincia Chu–pej). Odborníci zistili pôvodcu choroby – nový typ koronavírusu.
WHO uznala epidémiu za mimoriadnu situáciu medzinárodného významu a dala chorobe oficiálne označenie COVID–19. Dňa 11. marca generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informoval o vyhlásení pandémie COVID–19.
K dnešnému dňu sa vo svete koronavírusom nakazilo 874 615 ľudí, 43 430 pacientov na chorobu zomrelo a 184 952 sa z nej vyliečilo.
Čo sa týka príznakov koronavírusu, radí sa medzi ne horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, ale aj hnačka, nevoľnosť a ďalšie problémy s tráviacou sústavou. Odborníci Fakultnej nemocnice univerzity Wu–chan zistili, že symptómy pripomínajúce prechladnutie alebo chrípku sa objavujú až v neskorých štádiách ochorenia, na začiatku môže ísť o atypický vývoj pneumónie.