Bratislava 21. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/DPA-Andreas Gebert)
Zvýšiť úroveň osobnej ochrany pred koronavírusom môže každý, ak zmení svoje zvyky, povedal v rozhovore pre Sputnik riaditeľ Vedeckého informačného centra pre prevenciu a liečbu vírusových infekcií, imunológ Georgij Vikulov
Hlavnou ochranou pred akýmkoľvek vírusom je ľudský imunitný systém. Dokážeme ho pripraviť na sezónne vírusové choroby. Musíme predovšetkým pravidelne cvičiť. Treba si však pamätať, že vo všetkom je dôležitá správna miera, podotkol Vikulov.
“Imunitný systém ovplyvňujú pravidelné cvičenia alebo naopak ich nedostatok. Sedavý spôsob života má záporný vplyv na imunitu. Čo sa týka nadmernej fyzickej záťaže, o.i. aj športu, tá má vždy záporný vplyv na imunitu. Nadmerná záťaž je mohutným faktorom stresu, ktorý sa mení v distres a prostredníctvom endokrinných mechanizmov potláča veľké množstvo imunologických reakcií,” zdôraznil lekár imunológ.
Okrem primeranej fyzickej záťaže by sme tiež mali zmeniť svoje potravinové zvyky.
“Z vnútorných faktorov ovplyvňuje imunitu stav kardiovaskulárnej sústavy, ktorý je spojený o.i. s úrovňou cholesterolu. A preto požívanie tučného jedla a následne rast úrovne cholesterolu má záporný vplyv na imunitu,” vysvetlil Vikulov.
A je potrebné samozrejme vzdať sa zlozvykov. Fajčenie a častá konzumácia alkoholu podkopáva imunitu. Tým, ktorí chcú upevniť svoju ochranu pred vírusmi, lekári odporúčajú, aby na tieto veci zabudli.
Potraviny môžu nielen zvyšovať, ale aj znižovať imunitu. Tie, ktorým z nich by sme sa mali radšej vyhnúť, zverejnila v skoršom rozhovore pre Sputnik ruská dietologička a dermatokozmetička Irina Lizunová.
Jednými z hlavných nepriateľov ľudskej imunity sú cukor a transtuky, tvrdí Lizunová.
“Nadbytočná spotreba cukru môže zmeniť mikroflóru a mikroflóra spája imúnne reakcie organizmu. Transtuky vznikajú, keď sa napríklad osmaží jedlo v oleji niekoľkokrát, a keď sa z olejov robí niečo podobné živočíšnym tukom. Napríklad margarín pripomína maslo. Transtukov je veľa v polotovaroch, tie majú záporný vplyv na imúnnu funkciu, “povedala.
Okrem toho imúnnu funkciu ovplyvňujú záporné prídavné látky označované kódom E: látky zvýrazňujúce chuť, aromatizátory a farbivá.
“Sám o sebe obsah v tej či onej potravine, napríklad farbiva nebude na škodu. Keď ale človek je stále potraviny s farbivami a aromatizátormi, ich súhrnný vplyv môže byť záporný,” varovala Irina Lizunová.
Pre imunitu je tiež nebezpečný jednotvárny jedálniček s veľkým obsahom tukov a sacharidov.
“To najhoršie je jedlo s prázdnymi kalóriami. Keď jeme obyčajné a prírodné potraviny, rozmanité potraviny, získavame s nimi celé spektrum vitamínov, mikroelementov, antioxidantov, teda látok, ktoré náš imunitný systém potrebuje. Keď ale je človek denne len zemiaky, cestoviny, bravčové mäso a uhorky, vzniká automaticky deficit vitamínov, mikroelementov a antioxidantov. To isté, keď sa človek stravuje fastfoodom. Každý deficit bude pre imunitu kritický,” povedala dietologička.