Nájom ornej pôdy sa pohybuje od 10 do 90 eur na hektár. Jahnátek chce, aby si ju farmári kupovali

Nájom ornej pôdy sa pohybuje od 10 do 90 eur na hektár. Jahnátek chce, aby si ju farmári kupovali

Bratislava 12. februára (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

Slovenskí farmári si budú môcť kúpiť pôdu s pomocou SZRB

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) dnes predstavil projekt podpory nákupu poľnohospodárskej pôdy pre slovenských farmárov, ktorý bol pripravený v spolupráci s rezortom financií SR a Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB). Nový mechanizmus nákupu pôdy by mal fungovať od júla 2013. SZRB plánuje ročne vyčleniť na nákup pôdy približne 15 až 20 miliónov eur.

Reklama
Na snímke vľavo minister a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek

“Až 95 % poľnohospodárskej pôdy v SR majú totiž slovenskí poľnohospodári v nájme. Ceny nájmov sú však na území Slovenska veľmi rozdielne. Pohybujú sa v úrovniach okolo 90 až 100 eur na hektár v najprodukčnejších oblastiach SR a v hodnote nad 10 eur na hektár v menej produkčných oblastiach,” zdôvodnil dnes na tlačovej konferencii potrebu podpory nákupu pôdy farmármi zo SR Jahnátek.

Schéma nákupu poľnohospodárskej pôdy má fungovať s pomocou maximálne 15-ročného úveru od SZRB s úročením na úrovni sadzby financovania štátneho dlhu SR, teda v intervale od 3,5 do 4 % p. a., a to v závislosti od doby splatnosti úveru, od ratingu poľnohospodárskeho klienta a od bonity kupovanej pôdy.

Reklama

 

Chmeľnice, vinice, sady, záhrady i zastavané pozemky

Z úveru od SZRB podľa informácií generálnej riaditeľky Sekcie poľnohospodárskej politiky a rozpočtu MPRV SR Slávky Jánošíkovej bude možné financovať kúpu ornej pôdy, chmeľníc, viníc, ovocných sadov, záhrad, trvalých trávnych porastov a podobne. “Navrhuje sa aj financovanie kúpy zastavaných pozemkov pod hospodárskymi budovami. Bude možné kúpiť nielen samostatné parcely, ale aj realizovať kúpu spoluvlastníckeho podielu k pozemkom,” spresnila Jánošíková.

Úver podľa jej informácií budú môcť využiť fyzické a právnické osoby, ktoré sú na území SR registrované ako samostatne hospodáriaci roľníci, ako aj obchodné spoločnosti, ktoré podnikajú v SR súčasne v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby. “V prípade, že subjekt podniká iba v rastlinnej výrobe, bude pri nákupe pôdy podmienkou, aby preukázal, že 10 % jeho celkovej výroby predstavuje špecializovaná rastlinná výroba,” podotkla.

 

Reklama

Zárukou bude iba kupovaná pôda a 15 percent vlastných zdrojov

Dlhodobý investičný úver na nákup pôdy farmármi bude môcť byť podľa slov generálneho riaditeľa SZRB Dušana Tomašeca zabezpečený iba kupovanou poľnohospodárskou pôdou, na rozdiel od podmienok úverov od komerčných bánk požadujúcich od farmárov pri nákupe pôdy dodatočné zaručenie. Úver od SZRB môže farmár použiť nielen na financovanie nákupu pôdy, ale aj na refundáciu už kúpenej pôdy.

“Od klienta sa bude v SZRB vyžadovať len 15 % vlastných zdrojov, čo je oproti bežným bankovým podmienkam, keď sa požaduje 30 % vlastných zdrojov, o polovicu menej,” zdôraznil Tomašec s tým, že maximálna výška úveru od SZRB sa bude pohybovať na hranici 330.000 eur. V priemere farmári doteraz čerpali pri nákupe pôdy asi 150.000 eur. “Ak by klient úver nesplácal, je zabezpečené, aby jeho pôda bola odkúpená Slovenským pozemkovým fondom,” dodal generálny riaditeľ SZRB.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali