Kyjev požiada OSN a EÚ o vyslanie mierových síl na Ukrajinu

Kyjev požiada OSN a EÚ o vyslanie mierových síl na Ukrajinu

Kyjev 19. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Mikhail Palinchak, Pool)

 

Porošenko navrhol aj zmenu zákona o vojnovom stave, ktorý by bol v súlade s aktuálnou situáciou v krajine

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa rozhodla požiadať OSN a Európsku úniu o vyslanie policajnej misie na Ukrajinu, informoval dnes tajomník RNBO Oleksandr Turčynov.

Reklama

“Padlo rozhodnutie obrátiť sa na OSN a EÚ v otázke mierovej misie na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí podá žiadosť,” citovala Turčynova agentúra RIA Novosti.

Turčynov vyjadril nádej, že ukrajinský parlament rozhodnutie RNBO podporí.

Reklama

Príslušníci mierových síl by mali byť podľa tajomníka RNBO prítomní na línii kontaktu a na ukrajinsko-ruskej hranici.

“Mali by byť nasadení pozdĺž línie kontaktu, ako aj pozdĺž (Kyjevom) nekontrolovanej časti ukrajinsko-ruskej hranice. Bude to skutočný krok smerom k mierovému urovnaniu ukrajinskej krízy,” poznamenal Turčynov.

RNBO podporila aj návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vytvoriť pri RNBO vojenský kabinet, ktorý by tvorili hlavní predstavitelia štátu a silových štruktúr. Porošenko navrhol aj zmenu zákona o vojnovom stave, ktorý by bol v súlade s aktuálnou situáciou v krajine. RNBO takisto návrh odobrila.

 

Separatisti z Donbasu odmietajú mierotvornú misiu OSN a EÚ

Reklama

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) považuje možný príchod mierotvornej misie na rusko-ukrajinské hranice ako pokus o zmarenie mierových dohôd podpísaných pred týždňom v Minsku. Vyhlásil to dnes zástupca DĽR v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny Denis Pušilin.

Spresnil, že podpísaný dokument obsahuje klauzulu zaväzujúcu Ukrajinu k tomu, aby otázku hraníc riešila po dohode s povstalcami z Donbasu.

Pušilin reagoval na jeden z výsledkov rokovania ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), ktorá v noci nadnes prijala rozhodnutie požiadať OSN a Európsku úniu o vyslanie policajnej misie na Ukrajinu. Toto rozhodnutie musí ešte odobriť ukrajinský parlament.

 

Rusko odmieta návrh Ukrajiny na vyslanie mierotvornej misie OSN

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes odmietlo návrh Ukrajiny, aby dodržiavanie prímeria v Donbase monitorovala mierotvorná misia OSN. Hovorca ruského rezortu diplomacie Alexandr Lukaševič dnes na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že zodpovednosť za plnenie dohôd podpísaných v Minsku nesie Kyjev.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí reagoval na jeden z výsledkov rokovania ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), ktorá v noci nadnes prijala rozhodnutie požiadať OSN a Európsku úniu o vyslanie policajnej misie na Ukrajinu.

Lukaševič upozornil, že Moskva nepozná detaily tohto návrhu: ciele a mandát možnej operácie na podporu mieru na východe Ukrajiny. Zopakoval, že podľa Moskvy základom pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny zostávajú dohody z Minska, na ktorej plnenie – ako pripomenul Lukaševič – vyzvala všetky zainteresované strany aj jednomyseľne prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN.

 

Porošenko: Najlepším riešením by bolo vyslanie policajnej misie EÚ

Policajnú misiu Európskej únie s mandátom OSN považuje súčasné ukrajinské vedenie za najlepšiu formu nasadenia medzinárodných mierových síl v krajine. Na dnešnom stretnutí s eurokomisárom pre susedskú politiku a rozšírenie Johannesom Hahnom v Kyjeve to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ však vylúčil účasť Ruska v mierových silách a Moskvu označil za agresora. Rusko návrh Kyjeva už odmietlo ako možné porušenie dohôd z Minska.

Za “nerealistické” označil nasadenie modrých prílb alebo príslušníkov policajnej misie EÚ na východe Ukrajiny aj splnomocnenec nemeckej vlády pre Rusko Gernot Erler, ktorý neočakáva, že by s tým v Bezpečnostnej rade OSN súhlasila Moskva, disponujúca právom veta.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v Berlíne zdôraznil, že mierový plán ešte nestroskotal a dodal, že šéfovia diplomacií krajín normandskej štvorky budú o jeho realizácii hovoriť v nasledujúcich dňoch, napísala agentúra DPA.

Catherine Rayová, hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej, sa k možnej misii EÚ na Ukrajine zatiaľ odmietla vyjadriť a zdôraznila význam realizácie minských dohôd v praxi.

Reklama

Ivica Dačič, šéf diplomacie Srbska, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo Viedni vyzval na dodržiavanie dohôd z Minska a poznamenal, že príležitosť na deeskaláciu konfliktu netreba premrhať.

O vyslanie policajnej misie na Ukrajinu sa rozhodla požiadať OSN a EÚ ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany. Informoval o tom dnes jej tajomník Oleksandr Turčynov.

“Padlo rozhodnutie obrátiť sa na OSN a EÚ v otázke mierovej misie na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí podá žiadosť,” citovala agentúra RIA Novosti Turčynova, ktorý vyjadril nádej, že poslanci ukrajinského parlamentu rozhodnutie rady podporia.

Príslušníci mierových síl by mali byť podľa jeho slov nasadení na línii kontaktu a na ukrajinsko-ruskej hranici. Rada schválila dnes aj návrhy prezidenta Petra Porošenka, ktoré predpokladajú vytvorenie vojenského kabinetu s hlavnými predstaviteľmi štátu a silových štruktúr, respektíve zmenu zákona o vojnovom stave, ktorý by bol v súlade s aktuálnou situáciou na Ukrajine.

Šéfovia štátov a vlád normandskej štvorky dnes v telefonickom rozhovore odsúdili porušovanie prímeria, ku ktorému došlo v uplynulých dňoch na východe Ukrajiny. Podľa Elyzejského paláca sa dohodli, že podniknú ďalšie kroky na presadenie implementácie dohody podpísanej pred týždňom v Minsku.

Reklama

Telefonický rozhovor francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa uskutočnil deň po tom, ako ukrajinská armáda po týždňoch bojov začala sťahovať svoje jednotky z mesta Debaľceve. Prezident Porošenko v stredu vyhlásil, že odsun bol vopred naplánovaný.

Štvorica lídrov, ktorí sa pred týždňom zúčastnili na rokovaniach v Minsku, dnes vyhlásila, že schválený balík opatrení zameraných na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny musí byť implementovaný dôsledne a komplexne.

Vyhlásenie spresňuje, že zástupcovia OBSE by sa mali stretnúť s predstaviteľmi znepriatelených strán a presvedčiť ich o nutnosti rýchlej implementácie dohodnutých záväzkov.

Kancelária ukrajinského prezidenta na svojej webovej stránke informovala, že štvorica lídrov sa dnes dohodla na umožnení prístupu pozorovateľom OBSE do všetkých lokalít na východnej Ukrajine, kde sa bojuje.

Bývalý lotyšský premiér a podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis sa dnes na konferencii v Londýne vyjadril, že Rusko chce silou prekresliť hranice v Európe 21. storočia a preto je potrebná intenzívnejšia prítomnosť Severoatlantickej aliancie na jej hraniciach. Podľa agentúry Reuters vyzdvihol tri pobaltské republiky, ktoré značne znepokojuje ruská agresia voči Ukrajine. Dombrovskis poznamenal, že Ukrajina nie je prvou krajinou konfrontovanou s podobným násilím.

Reklama

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali