KULTÚRA: Múzeum Provensálske pohľady sa sústreďuje na tvorbu Stredozemia

KULTÚRA: Múzeum Provensálske pohľady sa sústreďuje na tvorbu Stredozemia

Bratislava/Marseille 10. januára (TASR) – Múzeum Provensálske pohľady (Musée Regards de Provence) sa bude sústreďovať na tvorbu a expozíciu diel umelcov, ktorých dominantnou témou je Provensálsko (Provence) a Stredozemné more. Pre TASR to v decembri 2012 v Marseille v obnovovanej budove budúceho kultúrneho stánku povedal predseda Nadácie Regards de Provence Pierre Dumon.

Cez víkend 12.-13. januára sa v Marseille slávnostným ceremoniálom začne program Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2013. Spolu s Marseille-Provence sú EHMK v roku 2013 aj slovenské Košice.

"Rozhodli sme sa založiť túto nadáciu (Nadácia Provensálske pohľady, Fondation Regards de Provence), aby sme podporili umelcov, ktorí sa pri svojej tvorbe inšpirovali Provensálskom a Stredozemným morom. Na budúci rok (v roku 2013) to bude 15 rokov, čo sa organizujú tematické či autorské výstavy s dominantnou témou – Provensálsko a Stredozemné more. V súčasnosti máme 900 diel na tieto témy," vyzdvihol Pierre Dumon. "Na danej téme pracuje asi sto umelcov," dodal. "Ide o autorov z 18. storočia po súčasnosť. Väčšina diel pochádza z 19. a 20. storočia. Máme aj diela zo súčasnosti a z 18. storočia," dodal.

"Óh, centrálnou témou je more, máme mnoho obrazov mesta Marseille, obrazy prakticky celého pobrežia Stredozemného mora ako aj vnútrozemskú časť pobrežia, to znamená slnečné krajinky, maľby o živote na provensálskom vidieku, najmä z 19. storočia, keď žili umelci, ktorí zachytávali vo svojich dielach ľudí pracujúcich na poli," spresnil Dumon.

Reklama

Na otázku TASR, aký je rozdiel medzi Múzeom Provensálske pohľady a Múzeom civilizácií Európy a Stredozemia (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, MuCEM) Pierre Dumon vysvetlil, že MuCEM je Múzeom civilizácií Európy a Stredozemia. To znamená, že sa v ňom budú prezentovať diela každého druhu z Európy a Stredozemia, ale v prvom rade sa v ňom budú vystavovať predmety. Pôjde aj o fotografie, nielen o maľbu, ďalej najmä o artefakty z konkrétnych období, konkrétneho kraja, pričom majú odrážať každodenný život národov Európy a Stredozemia, objasnil.

"Tu, v Múzeu Provensálske pohľady, sa bude prezentovať maľba, fotografie, sochy, kresba." "MuCEM, to sú skôr predmety, hoci aj v ňom budú sochy, ale vypovedať budú o živote v konkrétnych časoch," pokračoval Dumon.

Reklama

Priznal, že majú menší sklz v prácach a bude potrebné ešte povolať robotníkov. Začiatkom decembra 2012 v jednej z budúcich výstavných sál múzea začali na steny dávať mozaikové obkladačky. O prácu sa staral špecialista na mozaikové obkladanie Leonardo Amico.

Múzeum Provenskálske pohľady sa takmer na 60 percent financuje zo súkromných zdrojov. Prispievajú jednak Nadácia Provensálske pohľady, územný celok, Radnica mesta Marseille, Generálna rada, čiastočne štát a "máme súkromných partnerov". Rozpočet múzea je 4, 4 milióna eur.

Po roku 2013 bude Múzeum Provensálske pohľady pokračovať v činnosti. Ešte v decembri 2012 bolo Marseille jedno veľké stavenisko. Po dokončení prác súvisiacich s EHMK začnú do mesta prichádzať návštevníci, takže aj predseda Nadácie Provensálske pohľady ráta s dvojnásobne vyššou návštevnosťou. V roku 2013 očakáva príchod 70.000-80.000 návštevníkov a potom by sa ich počet mohol zvýšiť.

Budova, v ktorej sídli Múzeum Provensálske pohľady, bola postavená v roku 1948 pôvodne ako prijímajúca a hygienická stanica migrantov. V nej sa evidoval a zisťoval zdravotný stav prisťahovalcov. Hneď na začiatku prístavu sa zisťovalo, či prichádzajúci cudzinci nemajú nejakú chorobu. Po tom, ako v apríli 1948 vstúpili do platnosti Stanovy o založení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sa zmenila procedúra prijímania migrantov aj v Marseille. Dovtedy, kým v budove zisťovali zdravotný stav ľudí, bola stanica potrebná. Potom asi 45 rokov ju obývali rôzni ľudia.

Až keď sa začala príprava EHMK, sa vedenie mesta rozhodlo neponechať budovu len tak napospas osudu. A ponúklo ju nadácii. "Začali sme ju renovovať," vysvetlil Pierre Dumon.

Reklama

Obe múzeá otvoria dvere návštevníkom výnimočne počas otváracieho víkendu 12.-13. januára.

Múzeum Provensálske pohľady otvorí dvere 1. marca 2013. Prvá výstava v MuCEM je naplánovaná na jún 2013.

Viac aj na: www.museeregardsdeprovence.com, www.mucem.org/

Reklama

UPOZORNENIE: Redaktorovi TASR zabezpečilo a hradilo cestu do Marseille Veľvyslanectvo Francúzskej republiky na Slovensku.

UPOZORNENIE: Obrazová redakcia TASR ponúka k správe fotomateriál.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali