Odborníci uvádzajú, že priemerne v epidemiologických obdobiach zomiera kvôli chrípke viac ako 800 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva hovorí len o 40-tich a porovnáva to s 500 úmrtiami na Covid-19. Je správne tieto čísla porovnávať?

Odborníci uvádzajú, že priemerne v epidemiologických obdobiach zomiera kvôli chrípke viac ako 800 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva hovorí len o 40-tich a porovnáva to s 500 úmrtiami na Covid-19. Je správne tieto čísla porovnávať?

Bratislava 18. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR/DPA-Andreas Gebert)

 

Už dlhšie sa vedie debata o tom, či je ochorenie Covid-19 nebezpečnejšie než chrípka a porovnávajú sa najmä údaje o úmrtiach. Podľa ministerstva zdravotníctva na chrípku zomrelo počas chrípkovej sezóny minulý rok len 40 ľudí. Na Covid-19 zomrelo doposiaľ niečo vyše 500 ľudí. Odborníci to však vidia inak. Každoročne podľa nich zomiera kvôli chrípke okolo 1 500 ľudí

chrípka
Ilustračné foto

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej stránke zverejnilo porovnanie úmrtí na chrípku a na ochorenie Covid-19. Tvrdí, že na chrípku zomiera výrazne menej ľudí než na Covid-19.

Reklama

 

Podľa ministerstva na chrípku zomrelo 40 ľudí

Potvrdených úmrtí na chrípku za sezónu 2018/2019 je podľa ministerstva 40. Zatiaľčo na Covid-19 je úmrtí 491 (dnes už vyše 500, pozn. red.).

Reklama

Niečo iné sa však píše v hodnotení zvýšenej celkovej úmrtnosti počas chrípkovej sezóny v Slovenskej republike v rokoch 2007‐2017. Dokument bol vypracovaný pod hlavičkou regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Bol uverejnený na odbornej stránke amedi.sk určenej pre lekárov a iných odborníkov na medicínu.

V dokumente odborníci uvádzajú, že chrípka je často podceňovaná: “Patrí medzi akútne respiračné ochorenia (ARO) s typickou zimnou sezonalitou a vysokou chorobnosťou.

  • Chrípka s komplikáciami a závažným priebehom si vyžaduje hospitalizáciu a môže viesť aj k úmrtiam.
  • Na Slovensku sa vykonáva surveillance chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) pomocou siete hlásiacich lekárov.
  • Niektoré fatálne prípady unikajú hláseniu a evidencii (koľko?)
  • Záťaž populácie spôsobená vírusom chrípky je často podceňovaná.”

Cieľom štúdie bolo posúdiť vzťah medzi celkovou úmrtnosťou obyvateľstva Slovenska a výskytom chrípky v obdobiach chrípkovej sezóny a chrípkovej epidémie v rokoch 2007 až 2017 a tiež odhadnúť počet úmrtí pripísateľnej chrípke.

 

Odborníci hovoria až o 1500 úmrtiach spojených s chrípkou ročne

Model ukazuje, že v týždňoch chrípkovej epidémie je oveľa vyšší počet úmrtí nad očakávanou úmrtnosťou. Zo štúdie odborníkov vyplynulo, že priemerne v epidemiologických obdobiach zomiera kvôli chrípke 816 ľudí. Ročný priemer úmrtí spojených s chrípkou je až 1 503.

Reklama
Tabuľka

Keď to porovnáme s úmrtiami na Covid-19, ktorých je momentálne na Slovensku niečo vyše 500, na chrípku ročne zomrie 3-krát viac ľudí. Kto má teda pravdu?

 

Rôzne interpretácie úmrtí na chrípku

Aj ministerstvo zdravotníctva uznáva, že čísla sa môžu rôzniť, no čísla 800 a 1 500, sa však podľa ministerstva nemôžu porovnávať s Covidom:

“Úmrtia na chrípku a úmrtia na Covid-19 sa zvyknú porovnávať nekorektným spôsobom. Často sa porovnáva číslo zhruba 800 úmrtí na chrípku s počtom doteraz potvrdených úmrtí na Covid-19 (ku dnešnému dňu ich bolo 491).Tieto dve čísla by sa však nemali porovnávať, pretože vychádzajú z veľmi rozdielnej metodiky.

800 úmrtí ročne je prepočet nadmerného počtu úmrtí s respiračnými príznakmi (teda nie len na chrípku) v mesiacoch chrípkovej epidémie (bez virologického potvrdenia pôvodcu ochorenia). Je to teda štatistický odhad celkového dopadu chrípky a ďalších respiračných ochorení, ktorý zahŕňa priame aj nepriame dôsledky vírusu chrípky. Presnejšie ide číslo 816 v týždňoch chrípkovej epidémie a celkových 1 503 úmrtí priemerne ročne, ktoré môžu súvisieť s chrípkou a s inými respiračnými ochoreniami,” píše ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Reklama

Podľa ministerstva úmrtia na Covid-19 môžeme porovnávať s počtom úmrtí na chrípku, ktoré vykazuje Úrad verejného zdravotníctva: počas chrípkovej sezóny 2018/2019 bol vírus chrípky bol potvrdený u 40 zosnulých.

S takouto interpretáciou však mnohí ľudia nesúhlasia. Diskutujúca pod statusom ministerstva napísala: ” Je to veľmi zavádzajúca, až amáterska informácia. Snáď nechce ministerstvo zdravotníctva tvrdiť, že v rokoch 2018-2019, sa pitval každý pacient, ktorý zomrel na nejaké respiračné ochorenie, aby sa potvrdil vírus chrípky. Toto, čo ste tu uverejnili je jedno veľké zavádzanie a klamstvo.”

S interpretáciou ministerstva nesúhlasí ani politológ Ján Baránek: “Toto už je špinavá goebelsovská propaganda.”

Podľa Baráneka sa ministerstvo za každú cenu snaží dokázať, že nie je pravda, čo sa tvrdilo aj v odborných kruhoch doteraz. Teda že v r. 2007-2017 umrelo na chrípku počas chrípkových sezón priemerne cca. 800 ľudí.

„Lebo takéto číslo akosi nepasuje do drakonických opatrení tohto amatérsko-exhbicionistického a neschopného zhluku osôb, ktorý si hovorí „vláda SR“. Lebo nejako predsa musia ospravedlniť svoje nezmyselné opatrenia, ako napr. núdzový stav. S ochorením menej nebezpečným, ako je chrípka to samozrejme, akosi nejde.“

Baránek sa v tejto súvislosti pýta, v akom rozsahu sa počas chrípkového obdobia robia pitvy tak, ako v prípade koronavírusu.

„No v malom. V takom, že uvedú IBA úmrtia, kde bol vírus chrípky POTVRDENÝ!!! Ako by vyzerali asi čísla o úmrtí na chrípku, keby sa pitvalo tak, ako pri Covid-e? Odpovedajte, mudrlanti z Ministerstva zdravotníctva! No, asi by sa prišlo k číslu cca. 800!!! Nemajú hanbu sprosto využívať fakt, že bežný človek toto nevie a naletí im na ich každú primitívnu manipuláciu,“ tvrdí Baránek.

Samuel Gdovin

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali