Kremeľ sa zatiaľ k tzv. Nemcovovej správe o vojne na Ukrajine nevyjadrí

Kremeľ sa zatiaľ k tzv. Nemcovovej správe o vojne na Ukrajine nevyjadrí

Moskva 12. mája 2015 (TASR/HSP-Sergey Ponomarev)

 

Autori správy okrem toho uvádzajú, “kto skutočne vládne v okupovanom Donbase”, opisujú aj “humanitárnu katastrofu, ktorá tam vznikla v dôsledku ruského vpádu”, napísala agentúra UNIAN

Na archívnej snímke ruskí opoziční lídri Boris Nemcov (vpravo) a Eduard Limonov
Na archívnej snímke ruskí opoziční lídri Boris Nemcov (vpravo) a Eduard Limonov

Spolupracovníci ruského opozičného politika Borisa Nemcova dnes v Moskve prezentovali správu nazvanú “Putin. Vojna”, ktorej základ vypracoval zavraždený politik a dokončili ju jeho kolegovia z opozície.
Správa má 64 strán a je rozdelená do 12 kapitol, v ktorých autori približujú všetky aspekty “vpádu Ruska na Ukrajinu”. Správa obsahuje aj svedectvá a dôkazy o zasahovaní Ruska do vývoja na Ukrajine i Nemcovove vlastné zistenia o vplyve Ruska na ukrajinskú politiku a o prítomnosti ruských vojakov na ukrajinskom Donbase.

Reklama

Celý text správy je k dispozícii na webovej stránke organizácie Otvorené Rusko (https://openrussia.org/post/view/4803).

Ako informovala agentúra UNIAN, kolektív autorov v správe “vysvetľuje, prečo (ruský prezident) Vladimir Putin potrebuje vojnu na Ukrajine”, a opisuje aj metódy práce ruskej propagandy.
Autori sa tiež podrobne venujú procesu anektovania Krymského polostrova Ruskom a zverejňujú dôkazy o účasti ruských vojakov v bojoch na východe Ukrajiny. Dokument obsahuje aj vysvetlenie, že ruskí ozbrojenci nie sú dobrovoľníkmi, pretože za svoju účasť v bojových operáciách dostávajú peniaze.

Reklama

Správa obsahuje tiež údaje o mnohých ruských vojakoch, ktorí padli na Ukrajine, ako aj dôkazy o dodávkach zbraní a vojenskej techniky povstalcom na východe Ukrajiny.
Podľa zistení autorov správy prišlo na východe Ukrajiny o život najmenej 220 ruských vojakov.
Začiatkom tohto roka zahynulo pri Debaľceve 70 ruských vojakov vrátane 17 výsadkárov z posádky v ruskom meste Ivanovo a pri Ilovajsku vlani v auguste padlo 150 ruských vojakov. Rusko účasť svojich vojakov v konflikte na východe Ukrajiny doteraz striktne odmieta.

V správe sa však uvádza, že pred odchodom na východ Ukrajiny ruských vojakov prepustili z armády a stali sa dobrovoľníkmi.
Ruské ministerstvo obrany im prisľúbilo, že bez ohľadu na prepustenie z ozbrojených síl vyplatí kompenzácie v prípade smrti alebo zranenia. Správa však tvrdí, že svoj sľub ministerstvo nesplnilo, preto aj príbuzní vyhľadali Nemcova, známeho veľmi kritickým postojom k politike súčasného ruského vedenia a najmä jeho postupu voči Ukrajine.

Podľa agentúry RBK sa príbuzní báli kauzu zverejniť, pretože im úrady dali podpísať vyhlásenie o mlčanlivosti a okrem toho sa im vyhrážali podaním trestného oznámenia, pričom ako argument využívali prípad Svetlany Davydovovej, ktorá bola v Rusku obvinená z vlastizrady v prospech Ukrajiny za to, že vlani v apríli varovala ukrajinských diplomatov pred možnou ruskou intervenciou v Donbase.
Osobitnú kapitolu autori venovali havárii malajzijského lietadla na východe Ukrajiny z vlaňajšieho leta. V správe sa uvádza, že lietadlo s 298 osobami na palube bolo zostrelené raketovým komplexom Buk, ktorý do Donbasu priviezli z Ruska a ktorý bol vo výzbroji proruských separatistov.

Autori správy okrem toho uvádzajú, “kto skutočne vládne v okupovanom Donbase”, opisujú aj “humanitárnu katastrofu, ktorá tam vznikla v dôsledku ruského vpádu”, napísala agentúra UNIAN.

Súčasťou správy je aj kapitola nazvaná Koľko stojí vojna s Ukrajinou, kde sa uvádza, že Desať mesiacov vojny na juhovýchode Ukrajiny stálo Rusko asi 53 miliárd rubľov (vyše 930 miliónov eur). Z uvedenej sumy bolo 21 miliárd rubľov vynaložených pre 6000 dobrovoľníkov z Ruska, ďalších 25 miliárd rubľov bolo použitých na podporu 30.000 proruských separatistov na východe Ukrajiny a sedem miliárd rubľov na použitie, obsluhu a opravu bojovej techniky.

Reklama

Ako spresnil autor ekonomickej časti správy, ruský ekonóm Sergej Alexašenko, z rozpočtov ruských regiónov bolo vyčlenených ďalších 80 miliárd rubľov pre utečencov prichádzajúcich z východu Ukrajiny.
Podľa Alexašenkových odhadov prišli ruskí občania od anektovania Krymského polostrova Ruskom spolu o dva bilióny rubľov zo svojich miezd a o 750 miliárd rubľov zo svojich úspor. Alexašenko vysvetlil, že jeho prepočty vychádzajú z dodatočného zvýšenia cien o 5,5 percenta, ktoré nastalo v súvislosti so sankciami uvalenými na Rusko západnými štátmi a odvetným embargom na niektoré druhy dovážaných tovarov.
V predhovore k správe sa uvádza, že myšlienka zostaviť správu o zasahovaní Ruska do vývoja na Ukrajine patrí Nemcovovi, ktorý ju chcel vydať “v obrovskom náklade a rozdávať na ulici”. “Rozpovieme, ako Putin rozpútal túto vojnu. Len tak zvíťazíme nad propagandou,” tvrdil Nemcov.

Podľa spoluautorov začal Nemcov zbierať materiál pre správu začiatkom tohto roka. Pracoval s verejne dostupnými zdrojmi, zbieral výpovede očitých svedkov. “Veril, že pokus zastaviť vojnu je prejavom pravého vlastenectva,” uviedli jeho kolegovia v predslove.

“Vojna s Ukrajinou je podlým a cynickým zločinom, za ktorý naša krajina platí krvou svojich občanov, ekonomickou krízou a medzinárodnou izoláciou,” dodali. Túto vojnu podľa nich v Rusku nepotrebuje nikto, “len Putin a jeho najbližšie okolie”.

“Našou úlohou bolo povedať pravdu o zasahovaní Kremľa do ukrajinskej politiky, ktoré viedlo k vojne medzi našimi národmi. Viedlo k vojne, ktorú treba okamžite zastaviť,” uvádza sa v správe “Putin. Vojna”, ktorú dnes v Moskve prezentovali Nemcovovi kolegovia – opoziční politici Iľja Jašin, Michail Kasianov a Oľga Šorinová.

Ruské agentúry RIA Novosti a TASS dnes citovali Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova, ktorý na margo správy uviedol, že ju zatiaľ nebudú komentovať, pretože sa s ňou ešte neoboznámili. “Teraz máme iné úlohy, pracovný harmonogram. Zatiaľ k tomu nemôžem povedať nič,” vyhlásil Peskov.

Reklama

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali