Moskva 18. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Kukurica je veľmi užitočná potravina, ktorá obsahuje veľa mikroelementov a vitamínov. O tom, v akej podobe je najlepšie ju konzumovať, a kto by ju radšej nemal jesť, uviedla v interview pre Sputnik dietologička Federálneho výskumného centra výživy a biotechnológie Tamara Pruncevová
Kukurica je pokladnicou užitočných látok: vitamíny, ktoré obsahuje, sú nevyhnutné pre fungovanie kardiovaskulárnej sústavy, látkovú premenu a koniec koncov aj pre krásu.
“Je to zdroj vitamínu K, ktorý potrebujeme pre srdce a cievy, vitamínov skupiny E (tie zlepšujú stav pokožky, nechtov a vlasov) a vitamínov A a D. Obsahuje tiež antioxidanty, horčík, draslík, železo, fosfor a meď. Horčík a draslík majú priaznivý vplyv na látkovú premenu a funkciu kardiovaskulárnej sústavy a železo je dobré na prevenciu anémie,” podotkla Tamara Pruncevová.
Zdôraznila, že kukurica je potravinou s nízkou kalorickou hodnotou, a preto ju môžu pokojne jesť aj tí, ktorí chcú schudnúť. Netýka sa to len kukuričných lupienkov alebo popcornu – tie síce obsahujú rovnaké užitočné látky ako aj varená kukurica, ale pritom majú oveľa viac kalórií.
“V kukuričných lupienkoch sa užíva ako sladidlo cukor, a preto bude ich kalorická hodnota vyššia, než u obyčajnej kukurice, vitamíny a mikroelementy sú ale rovnaké. Kalorická hodnota popcornu je mnohonásobne vyššia ako u kukurice – pri úprave sa pridáva olej, soľ a cukor. Ak človek vydáva veľa kalórií, potrebne aktívne športuje, môže zaradiť popcorn na svoj jedálniček, ale nie ako základnú potravinu – musí predsa dostávať tiež bielkoviny, pomalé sacharidy a tuky,” uviedla Sputnika Tamara Pruncevová.
Podľa jej slov môžu kukuricu jesť skoro všetci, určité obmedzenia ale sú.
“Jediná kontraindikácia je u ľudí s chronickými chorobami tráviacej sústavy, pri nadúvaní je potrebná tiež opatrnosť,” dodala Tamara Pruncevová.