Kozáka teší potenciál mladých, Vrbovi sa páči Hamšík a Slovákom praje ME

Kozáka teší potenciál mladých, Vrbovi sa páči Hamšík a Slovákom praje ME

Žilina 1. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slovenskí tím nesklamal a triumfoval na zaplnenom žilinskom štadióne 1:0

Úspešná séria pokračuje. Slovenskí futbalisti zvíťazili v utorok už v 8. zápase za sebou, čo je ich historicky najdlhšie víťazné maximum. Tréner Ján Kozák proti rivalovi z Česka dal šancu viacerým novým hráčom, najmä mladíkom Ondrejovi Dudovi, Patrikovi Hrošovskému a Jánovi Gregušovi, tím nesklamal a triumfoval na zaplnenom žilinskom štadióne 1:0.

Reklama
Na snímke tabuľa s konečným výsledkom

O prestížnom víťazstve domácich rozhodol práve 20-ročný stredopoliar Ondrej Duda prvým reprezentačným gólom. Predtým, ako nastúpil proti ČR v základe, mal na konte len 31 reprezentačných minút. Vo výbornom svetle sa ukázali aj Greguš, ktorý prihral na gól, resp. Hrošovský, ktorý si zodpovedne plnil povinnosti defenzívneho stredopoliara. Logicky sa tréner Ján Kozák nevyhol otázkam o tomto triu: “Do tejto reprezentácie sa už slabý hráč nedostane. Keď tu niekto príde, musí mať kvalitu. A ja som veľmi rád, že všetci títo traja ukázali vysokú kvalitu a majú taký vek, že sú ozajstným prísľubom pre budúcnosť slovenskej reprezentácie. Títo hráči majú obrovský potenciál. Neprekvapili ma, lebo ich poznám. A hrať v takomto veku takýmto spôsobom, to je niečo úžasné.”

Na ťažkom a mokrom teréne sa hral svižný a otvorený futbal, Česi si miestami viac držali loptu, ich rozohrávka ale neviedla k žiadnym šanciam. Slováci boli dôraznejší a silní v osobných súbojoch, mali viac šancí, tú Petra Pekaríka vykopol v prvom polčase z bránkovej čiary český obranca. Kozák nenasadil na hrot klasického útočníka typu Adam Nemec či Martin Jakubko, ale vyskúšal opäť “španielsky” variant vpredu s Hamšíkom. “Hrali sme prakticky s dvomi útočníkmi v rozostavení 4-4-2. Chcel som, aby sa jeden z nich zasúval a vykrýval priestory, ktoré sa uvoľnia. Museli sme reagovať na spôsob hry, aký predvádzajú Česi. A bolo to výborné. Som rád, že chlapci sú učenliví a pochopili, čo mali. Škoda, že už v prvom polčase nedali dva góly.”

Reklama

Slovensko tak uspelo aj v druhom zápase roka, keď v piatok triumfovalo v kvalifikačnom súboji EURO 2016 nad Luxemburskom 3:0 rovnako pod Dubňom. Kozákovci vedú C-skupinu s plným počtom 15 bodov a súčasne ťahajú najdlhšiu sériu víťazstiev, ktorá po Čechoch narástla na osem. To sa páčilo aj Kozákovi, na ktorom bolo počas zápasu vidieť, ako chcel uspieť: “Chlapci hrajú poctivý futbal. Majú skúsenosti i kvalitu, hrajú so srdcom. Napriek tomu, že majú povinnosti v kluboch, nemyslia na to. Maximálne bojujú, idú za víťazstvom, a tak to má vyzerať. Sériu sme nechceli naštrbiť či prerušiť. Hráči pochopili, že nejde iba o obyčajný prípravný zápas, ale o derby s Českom. Ich prístup bol stopercentný. Som preto veľmi rád. Je iná klíma, hráči sa pre fanúšikov rozdajú. Som rád, že ľudia chodia na zápasy, zapĺňajú štadióny a chodia sa pozerať na našich. Ak budú hrať takto ďalej, určite získajú aj ďalších fanúšikov.” Slovensko si tiež vylepšilo s Čechmi vzájomnú bilanciu na tri výhry, dve remízy a 5 prehier. Najbližšie sa stretne v domácom kvalifikačnom zápase s Macedónskom 14. júna.

V českom tábore zavládlo sklamanie, ale kouč Pavel Vrba priznal, že domáci uspeli zaslúžene. Oproti poslednému duelu s Lotyšskom v kvalifikácii (1:1) urobil v základe až desať zmien a to sa na výkone odrazilo. “Hodnotí sa mi zle, lebo sme prehrali. Priznám sa, že kombinačne sme nehrali zle, ale Slovensko bolo dôraznejšie, boli silnejší v osobných súbojov a preto zaslúžene vyhrali. Priznám sa, v zápase som chcel dať priestor hráčom, ktorí ho na jeseň príliš nedostali. Možno je škoda, že sme to nemali naopak a prvý zápas sme nehrali so Slovákmi, ale v kvalifikácii. Medzera medzi dvoma kvalifikačnými zápasmi bola šialená, 4 mesiace. To bol z môjho pohľadu problém. Problém je, že v porovnaní s jeseňou sme neboli takí efektívni. Kadlec či Krejčí nevyužili svoje príležitosti. Keď si spomeniem napríklad na zápas s Holandskom, tam sme dali dva góly z troch striel. Chýba efektivita, možno je to tým, že na jeseň hrali chlapci európske poháre, boli pod tlakom a presadzovali sa. Zo slovenského výberu takmer všetci pôsobia v zahraničných ligách. A v nich je tempo iné ako v českej či slovenskej lige. To je potom pre trénera plus, keď môže počítať s hráčmi, ktorí sú na to zvyknutí.”

Vrba bol pred Kozákom horúcim kandidátom na post trénera SR, napokon ho jeho Plzeň neuvoľnila. Pozná slovenských hráčov, mnohých viedol v Žiline či Plzni. Za najväčší prínos v tíme SR ale považuje trénerského kolegu: “Najväčším prínosom je momentálne asi pán Kozák. Čo sa týka hráčov, máte Hamšíka, ktorý je v ofenzíve strašne dôležitý. A aj vo finálnej fáze, teda práve v tej, ktorá momentálne chýba nám. Na jeseň dal viacero gólov. Keby hral Rosický, možno sa mu vyrovná, ale za aktuálnych okolností je Marek asi najviac prínosný hráč. Máte výborne poskladané celé mužstvo, sú v ňom hráči, ktorí sa presadzujú v zahraničí. Myslím, že Slováci už dlho tak dobre poskladané mužstvo nemali. Tréner s hráčmi pracuje spôsobom, aby vytvoril kolektív. Tím drží pokope a ide za svojim cieľom, ktorým je Francúzsko. Ja mu prajem, aby ho naplnil.”

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali