Kovács: Určiť presnú hodnotu zmiznutých zbraní v Trenčíne je zatiaľ ťažké

Kovács: Určiť presnú hodnotu zmiznutých zbraní v Trenčíne je zatiaľ ťažké

Bratislava 18. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Hodnotu 248 strelných a sečných zbraní, ktoré zmizli v Trenčianskom múzeu, nie je možné zatiaľ presne vyčísliť, keďže nie je známa úplná fotodokumentácia, presný zoznam zmiznutých zbraní, krajina pôvodu a výrobcovia zbraní. Hodnota zmiznutých predmetov však môže byť aj v státisícoch eur, a to nehovoriac o historickej hodnote zbraní, ktorá sa nedá vyčísliť. Domnieva sa to jeden zo slovenských expertov na zbrane a obchodný riaditeľ obchodu so zbraňami Deas Arms Peter Kovács

Na snímke fotografia jednej z chýbajúcich zbraní

Kovács sa o historické aj moderné zbrane zaujíma už takmer 40 rokov. “Z predbežného medializovaného zoznamu viem približne oceniť len guľomet DSk 39 a možno podstavec pod tento guľomet a bodáky. Novovýroba DSk dnes stojí bez lafety približne 8000 Eur, lafeta asi 1500 – 2500 eur, podľa typu. Približne pred ôsmimi rokmi sme znehodnotené aj s lafetou predávali za 2000 eur. To bolo v čase, keď ich bolo dosť vyradených z armády. To je aj cena, ktorú by som odhadol. Podstavec na francúzsky guľomet Hotchkiss zase približne na 1000 eur. Tieto guľomety sú u nás zriedkavé, a keď zberateľovi chýba podstavec, zaplatí aj viac. Bodáky bez poznania modelov odhadujem približne na 100 eur za kus. Za predpokladu, že ide o bežné bodáky v slušnom stave,” priblížil pre TASR Kovács.

Reklama

Podľa jeho slov, čo sa týka zmiznutých samonabíjacích pištolí, revolverov a pušiek (nie predoviek), cena je podľa modelu a stavu. “Ak zoberieme len štandard (1. a 2. svetová vojna), tak je cena od 100 do 1500 eur. U samopalov platí to isté, bežne (napríklad ruskej výroby známy Špagin a Sudajev, poznámka TASR) od 150 eur. Zase druhosvetové nemecké MP 40 alebo MP 44 od 2500 až po 4000 eur za kus,” zdôraznil Kovács.

Podľa jeho názoru cena zmiznutých predoviek závisí od stavu, výzdoby a značenia a systému (perkus, kresadlo, koliesko). “Tu sa nedá vo všeobecnosti odhadnúť cena. Musel by som vidieť fotky. Môžeme sa baviť o stovkách, ale aj desaťtisícoch eur za kus,” povedal Kovács.

Reklama

Zmiznuté halapartne bežných typov sa na aukciách predávajú asi za 1000 eur, luxusné aj cez 2000 eur. Meče (stredovek 9. až 15. storočie) aj archeologické vykopávky pokojne aj 2000 až 3000 eur za kus, v niektorých prípadoch aj viac. Šable (16. až 17. storočie) stav s pošvou alebo bez sa môžu predať od 1000 až do 3000 eur. Šable z 18. až 20. storočia, napríklad napoleonské husárske aj cez 2000 aur. Napokon orientálne chladné zbrane je kapitola sama o sebe. “V podstate či sú zo 17. alebo 19. storočia sú v podstate rovnaké. Tu ide hlavne o kvalitu (napríklad či sú turecké z tohto obdobia) a o ich výzdobu. Veľmi luxusné (slonovina, perleť, zlato, striebro) môžu mať hodnotu v tisícoch, bežné zase len pár stoviek eur,” dodal.

“V múzeu by mali mať napríklad fotky z digitalizácie alebo nejaký popis v registri. Zo skúseností viem, že popis býva veľmi všeobecný a z ktorého asi nebudeme múdrejší. Ale možno sa mýlim. Musím povedať, že nie som súdny znalec v odbore historické zbrane alebo starožitnosti, takže moje vyjadrenia sú subjektívne, vychádzajúce len z praxe,” povedal Kovács.

Odborné revízie zbierkových predmetov sa v minulosti v Trenčianskom múzeu dlhodobo nerobili i napriek tomu, že zákon nariaďuje vykonať inventarizáciu každých sedem rokov. Konštatuje to správa o odbornej revízii v Trenčianskom múzeu, pri ktorej zistili, že v zbierkovom fonde chýba 248 strelných a sečných zbraní. Konkrétne revízia ukázala, že v zbierkovom fonde chýba 84 pušiek, 13 samopalov, 14 revolverov, jeden guľomet, niekoľko sečných zbraní a 58 šablí a špeciálnych osmanských sečných zbraní – jatagánov.

Zbrane reprezentujú dlhé časové obdobie od konca stredoveku až po 20. storočie. Trenčianske múzeum podalo v súvislosti s chýbajúcimi zbraňami trestné oznámenie. O zmiznutých zbraniach sa verejnosť dozvedela na začiatku minulého týždňa.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali