Kotleba vysvetlil poslancom prečo prijíma peniaze

Kotleba vysvetlil poslancom prečo prijíma peniaze

Banská Bystrica 31. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zastupiteľstvo, ktoré dnes malo vo veci dvoch podnetov na Kotlebu rozhodnúť napokon dospelo k záveru, že by sa nimi mala ešte raz zaoberať Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov

Na mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré sa dnes konalo v jedálni Športového gymnázia v Banskej Bystrici, vysvetľoval predseda BBSK Marian Kotleba finančné dary, ktoré prijíma od svojich podporovateľov, ale i zamestnancov úradu. Vysvetlil tiež, ako je to s pozastavením jeho živnosti. Zastupiteľstvo nerozhodlo ani o zamietnutí podnetov, ani o sankciách voči predsedovi BBSK.

Reklama
Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba

Dôvodom zasadnutia boli dva podnety, ktoré zastupiteľstvu adresoval nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Ten bol na dnešné zasadnutie pozvaný, ale do Banskej Bystrice neprišiel. Zato na rokovanie krajských poslancov prišlo okolo 50 občanov, ktorí potleskom alebo piskotom prejavovali Kotlebovi hlasnú podporu.

Jeden podnet sa týkal informácií, že dostáva finančné dary aj od zamestnancov úradu, ktorí na jeho účet odvádzajú časť svojej mzdy, čo však podľa Beblavého verejní funkcionári nesmú prijímať.

Reklama

“Viaceré osoby mi ešte pred zvolením do funkcie poukazovali dary, ktoré nemali žiaden súvis s výkonom tejto ešte vtedy neexistujúcej funkcie. Ja som ich vnímal ako dary poskytnuté výlučne v súvislosti s mojou občianskou aktivitou – ochranou vlastníckych práv k pozemkom nachádzajúcim sa v Krásnohorskom Podhradí, okres Rožňava. Moja občianska aktivita pretrváva i po zvolení do funkcie,” uviedol Kotleba.

Ako vysvetlil, je jeden zo spoluvlastníkov pozemkov pod vypáleným hradom Krásna Hôrka, na ktorých sa zdržujú nelegálni rómski osadníci. Nemá sa ako k svojmu vlastníctvu dostať, štát mu nepomohol, ani polícia. Rozhodol sa preto, že kúpi bager a vyčistí svoj pozemok. Keďže existuje riziko, že pri upratovaní pozemku budú na neho útočiť osadníci, najme si súkromnú bezpečnostnú službu. Počíta, že náklady sa vyšplhajú zhruba na 50.000 eur. To má byť účel, pre ktorý prijíma dary od fyzických osôb.

“Tieto dary vnímam výlučne s touto mojou občianskou aktivitou. Nesúvisí to s výkonom funkcie predsedu BBSK. Nikdy som neprijal a ani nemal v úmysle prijať dar alebo inú výhodu v súvislosti s výkonom funkcie,” zdôraznil Kotleba. Poslancov o tom informoval nielen písomne, ale na zasadnutí urobil aj krátku prezentáciu.

Krajský poslanec a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko ešte priamo na zasadnutí Kotlebovi prisľúbil, že na kúpu bagra mu on sám pošle na účet 200 eur.

Druhý podnet Beblavého sa týkal živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA, ktoré bolo podľa živnostenského registra pozastavené 1. júna 2014. No zákaz podnikať mal Kotleba ako predseda kraja už po 30 dňoch od prevzatia funkcie, teda od konca januára 2014.

Reklama

“Nijakým spôsobom som neporušil zákon, pretože počas celého výkonu verejnej funkcie som nepodnikal. Okresný úrad v Banskej Bystrici eviduje, že mám pozastavené prevádzkovanie celej živnosti na obdobie od 1. 6. 2014 do 31. 5. 2017. Z tohto však nevyplýva, že by som v období predtým vykonával ako verejný funkcionár podnikateľskú činnosť. Tú som mal pozastavenú aj v minulosti, a to v období od 10. 3. 2010 do 31. 5. 2014, teda už v čase nástupu do funkcie predsedu BBSK. Takže prevádzkovanie živnosti mám pozastavené od 10. 3. 2010 do 31. 5. 2017,” vysvetlil Kotleba.

Zastupiteľstvo napokon rozhodlo, aby sa oboma podnetmi ešte raz zaoberala Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Od banky si má vyžiadať informácie týkajúce sa účtov vedených na meno Marian Kotleba a výpisy z neho odo dňa, kedy sa stal predsedom BBSK do konca vlaňajšieho roka, aby sa vyjasnilo, kto mu posielal peniaze a aké sumy prijal. Komisia má zabezpečiť aj informácie o registrácii živnostenských oprávnení na Kotlebovo meno a podklady, ktoré potvrdia jeho slová.

Podľa krajskej poslankyne Andrey Baníkovej si peniaze nemal dať posielať na súkromný účet, pretože potom to zvádza k podozreniu z korupcie. “Ak chcel zbierať peniaze, mal to robiť pod hlavičkou svojej strany alebo založiť nejaké občianske združenie. Je plno právne relevantných spôsobov, ako sa to dá usporiadať. Možno aj ja by som mu na taký účet prispela. O nič iné nám nejde, len o zákon,” konštatovala Baníková. “Mrzí ma toto teátro, ktoré sa tu dnes udialo. Neviem, kto sú tí ľudia, čo sem prišli na jeho podporu, ale dalo sa to urobiť rozumnejším spôsobom. Nikomu to neprospelo a určite to nevrhá dobré svetlo na náš kraj,” dodala.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali