KOŠICE: Rekordný počet ľudí si na Hlavnej ulici zatancuje karičku

KOŠICE: Rekordný počet ľudí si na Hlavnej ulici zatancuje karičku

Košice 14. februára (TASR) – Rekordný počet ľudí si v centre Košíc zatancuje 26. júna typický ľudový tanec východného Slovenska – karičku. Projekt Tancujúce mesto je otvorený širokej verejnosti a príspevkom k programu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Ambíciou je vytvoriť na Hlavnej ulici slovenský rekord v počte tanečných kruhov.

Karičku sa v týchto dňoch v rámci projektu začínajú učiť žiaci desiatok stredných škôl v Košickom kraji, zapoja sa tiež obce, aj podnikateľské firmy. Už dnes je prihlásených vyše 700 záujemcov. "Chceme obyvateľom a návštevníkom mesta ponúknuť niečo nové – zážitok z tancovania karičky, ktorej kruhy prenesieme z pódia na Hlavnú ulicu. Očakávame, že ľudí tento moment spojí a možno ho budú považovať za svoj príspevok k jedinečnému roku kultúry v meste," uviedla dnes pre novinárov Katarína E. Čániová, riaditeľka agentúry Communication House, ktorá podujatie pripravuje v spolupráci s Folklórnym súborom Železiar.

Choreograf a umelecký vedúci Železiaru Vladimír Urban konštatoval, že Košice vytvoria v karičke určite aj svetový rekord. Osobne dosiaľ najviac ľudí tancujúcich tento východoslovenský tanec zažil paradoxne v Japonsku. "Za jeden víkend sa ju tam naučilo tancovať 250 ľudí. Aj v takej vyspelej krajine s inou kultúrou sa súčasní ľudia zabávali našim tancom," hovorí. Slováci podľa neho vnímajú ľudový tanec zväčša len cez vystúpenia folklórnych súborov, pritom aktívna účasť ponúka fyzickú aktivitu, mimoriadny zážitok, aj dobrú zábavu.

Pre tancovanie karičky je potrebný určitý nácvik, najmä pre ľudí nezvyknutých na kruhové tance. Slúži na to výukové DVD, ktoré nahrali tanečníci FS Železiar. Záujemci v ňom nájdu návod, ako správne karičku tancovať. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na webstránke www.tancujucemesto.sk, ktorú spustia v nasledujúcich dňoch. Podľa koordinátorky projektu Kataríny Jantošovičovej sa však do zhruba päťminútového tanca budú môcť 26. júna o 17.00 h na Hlavnej ulici zapojiť aj ľudia, ktorí sa naň predtým špeciálne nepripravovali. Na vytvorenie karičkového kruhu bude treba aspoň šesť tanečníkov. "Počas dňa budeme mať malé výukové školy tanca, kde bude možné oboznámiť sa s karičkou a nacvičiť si ju," povedala pre TASR.

Reklama

Tancujúce mesto pod záštitou primátora Košíc a predsedu Košického samosprávneho kraja odštartuje 32. ročník Cassovia FolkFestu. Aktuálne je do projektu prihlásených 28 stredných škôl a folklórne súbory z Abova.

Medzi zúčastnenými školami je aj košické Gymnázium Opatovská. "Budeme to nacvičovať na hodinách telesnej výchovy, začíname po jarných prázdninách. Zatiaľ som nahlásila iba dievčatá, uvidíme podľa záujmu ako to bude s chlapcami," uviedla učiteľka tejto školy Zdenka Geregová. Máloktorý žiak sa podľa nej dosiaľ stretol s folklórom, preto je rada, že takáto ponuka prišla.

Reklama

Karičku si zatancujú aj zamestnanci výrobcu syra Karička – Syrárne Bel Slovensko Michalovce, ktorá projekt podporuje. "Spojením značky syra s tradíciou folklórneho tanca a znásobením zážitku z chuti a pohybu ponúkame možnosť obyvateľom a návštevníkom regiónu ochutnať Karičku ako produkt i ako tanec," konštatoval riaditeľ závodu Martin Buršák.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali