KOŠ: Gotická svätyňa, ktorú transportovali do centra obce, chátra

KOŠ: Gotická svätyňa, ktorú transportovali do centra obce, chátra

Koš 23. januára (TASR) – Viac než 500 rokov stará kultúrna pamiatka, gotická svätyňa z pôvodného Kostola svätého Ondreja v Koši, ktorú v roku 2000 zachránili transportom do centra obce, v súčasnosti chátra. Hoci bol po prevoze spracovaný projekt na jej komplexné reštaurovanie, pre nedostatok financií nebol dokončený, informoval starosta obce Štefan Zavadinka.

Podľa neho nie je vyjasnená otázka vlastníctva, a teda aj záujmu dokončiť obnovu svätyne. Pozemok, na ktorom stojí nový kostol, ale aj prevezená svätyňa, má na liste vlastníctva Rímskokatolícka cirkev, farnosť v Koši. K objektu sa však aktívne nehlási a neprejavuje záujem pôvodný projekt zrealizovať.

To, že pozemok a svätyňu vlastní Rímskokatolícka cirkev, potvrdila vedúca prievidzského pracoviska Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trenčín Mária Dvončová. Uviedla, že KPÚ, ktorý dohliada na kultúrne pamiatky, viackrát požiadal cirkevné úrady o dokončenie projektu, alebo vypracovanie žiadosti o grand z Ministerstva kultúry SR. Zatiaľ však márne. Úrad podľa nej môže voči vlastníkom nehnuteľnosti vyvodiť postihy. Myslí si však, že v tomto prípade by pokuta bola skôr kontraproduktívna.

Pracovníci KPÚ si boli svätyňu pozrieť v závere minulého roka a konštatovali, že jej zabezpečenie je nedostačujúce, môže spôsobiť nenapraviteľné škody. Požiadali preto starostu obce, aby na svätyni urobil aspoň základné technické úkony. Najskôr treba zneprístupniť vchody do svätyne a na otvorené gotické okná umiestniť siete, aby sa zabránilo vleteniu vtákov. Pochválili, že starosta obce je nápomocný a uvedené opatrenia do jari zabezpečí.

Reklama

História Kostola sv. Ondreja v Koši je doslova pohnutá, zdôraznil Zavadinka. Podľa jeho slov pôvodný gotický kostol pochádza z roku 1410. Slúžil až do roku 1940. V tom čase mal Koš už približne 2000 obyvateľov a starý kostol bol pre veriacich primalý. Preto sa cirkevníci rozhodli postaviť na pôvodnom mieste nový. Vybudovali ho za 20 mesiacov zo zbierok obyvateľov. Zachovali pritom spomínanú svätyňu, kde bol oltár s dominantnou sochou sv. Ondreja apoštola. Vtedy ešte málokto tušil, že pod kostolom, neskôr kultúrnou pamiatkou, ale aj pod veľkou časťou obce Koš, sa nachádzajú bohaté ložiská hnedého uhlia. Dobývací priestor prislúchal Bani Nováky.

V roku 1980 vtedajšia slovenská i federálna vláda prijali uznesenie uvoľniť ťažbu aj pod Košom a ďalšou povrchovou zástavbou. Pretože ťažba uhlia sa prejavuje aj na povrchu, museli sa obyvatelia vysťahovať. V kostole, ktorý mal takisto padnúť za obeť ťažbe uhlia, prebiehal v rokoch 1985–1987 umelecko–historický a architektonický výskum a aj archeologický prieskum. Na základe výsledkov bola pamiatková ochrana kostola zrušená. K opätovnému vyhláseniu kostola za kultúrnu pamiatku v roku 1990 prispeli aktivity skupiny obyvateľov bývajúcich v dolnej časti obce, ktorá nebola určená na poddolovanie. Cieľom bolo za každú cenu zachovať pôvodný kostol z roku 1940 aj s gotickou svätyňou.

Reklama

"S tým sme však v obci nemohli súhlasiť, pretože väčšina, asi okolo 800 obyvateľov, bývala v hornej časti dediny a aj keby sa zachoval okolo kostola ochranný pilier a zostal by neporušený, veriaci by museli do neho dochádzať cez územie narušené ťažbou uhlia," vysvetlil starosta. Uviedol, že ministerstvo hospodárstva vymenovalo komisiu, ktorá hľadala riešenie. Najvhodnejšie bolo, aby baníci pre Košanov postavili v centre obce nový kostol. A pri ňom i kópiu pôvodnej kaplnky, do ktorej sa mal premiestniť oltár aj všetky vzácne pamiatky. Tak sa aj stalo, ale niektorí ľudia z obce boli aj tak nespokojní. Po návšteve poslancov Národnej rady SR v Koši padlo rozhodnutie svätyňu v celosti premiestniť vedľa nového kostola. Transport svätyne majúcej hmotnosť približne 500 ton sa za veľkého záujmu médií a verejnosti uskutočnil 6. decembra 2000. Bol prvý a zatiaľ aj jediný svojho druhu na Slovensku. S technikou pomohli zahraničné firmy.

"Pamätám si, že transfer sa začal po stavebných úpravách a oddelení svätyne od pôvodného kostola v skorých ranných hodinách za hustej hmly. Keď svätyňu ukladali na pripravenú železobetónovú dosku, zrazu sa ukázalo slnko a obec zalialo jasné svetlo. Všetci sme to považovali za malý zázrak a mali pocit, že sa dielo podarilo," zaspomínal si starosta. Teraz mu je však smutno, pretože transfer stál vtedy približne 14 miliónov korún (takmer 450.000 eur), ale nenašlo sa ďalších ešte necelých päť miliónov korún (cca 150 000 eur) na dokončenie projektu.

"V súčasnosti máme dve svätyne. V pôvodnej sa preháňa vietor, nie je dobre uzatvorená a cez voľné okná prilietavajú lastovičky, ktoré si v gotických rebrách v strope postavili hniezda a na zem padá ich trus. Našťastie máme aj jej kópiu, v ktorej sa nachádza pôvodný oltár a ďalšie artefakty. Je ohradená kovovou mrežou, ktorú miestny farár otvára iba na požiadanie farníkov. Konajú sa tam občas krsty detí. Chceli by sme však, aby sa našli peniaze na to, aby sa pôvodná svätyňa mohla úplne zreštaurovať a mohla takisto slúžiť na slávnostné bohoslužby. Obec na to peniaze nemá. V projekte je i vybudovanie parku s lavičkami, ale aj pôdorysu bývalého gotického kostola. Pamiatka by mohla byť aj zaujímavou turistickou atrakciou na hornej Nitre. Takto je iba hanbou v centre obce," konštatoval s ľútosťou starosta.

Upozornenie: TASR vydáva k fíčru zvukové záznamy, fotoreportáž a videozáznamy.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali