Koronavírus: Centrálne banky vynakladajú miliardy – šialenstvo, ktoré môže spôsobiť hyperinfláciu

Koronavírus: Centrálne banky vynakladajú miliardy – šialenstvo, ktoré môže spôsobiť hyperinfláciu

Moskva 22. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Nehľadiac na obrovské sumy, ktoré vyčleňujú centrálne banky vrátane Fedu a ECB, zostáva situácia na trhoch nejednoznačná. Vari centrálne banky bezmocné pred krízou, ktorá zasiahla svetovú ekonomiku? Philippe Herlin, ekonóm a autor článku na webových stránkach Or.fr., vykreslil pre Sputnik svoju víziu tejto situácie

Ilustračné foto

Centrálne banky sa ocitli v slepej uličke. nemôžu hrať so sadzbami, a preto začínajú nakupovať aktíva alebo štátne dlhy, oi. v rámci politiky kvantitatívneho zmiernenia, aby mali peňažné prostriedky. Kríza je ale tak silná, že to nepomáha. Je potrebné chápať, že pred epidémiou koronavírusu bola dôvera k centrálnym bankám značne podkopaná. Investori pochopili, že banky s ich neveľkými alebo dokonca zápornými sadzbami sa dostali do slepej uličky a že majú teraz ruky spútané. Všetci zasvätení vedeli, že podobná situácia môže viesť v prípade krízy k výbuchu. A došlo k tomu za situácie s koronavírusom, ktorý je skutočnou ,čiernou labuťou,podotkol ekonóm.

Reklama

Podľa názoru Philippa Herlina rezervovaná reakcia trhov len potvrdzuje stratu dôvery k centrálnym bankám, čo je podľa jeho slov veľmi zlé, pretože vedie k strate dôvery k mene”.

Julien Rolland, odborník na obligácie v spoločnosti Aviva Investors, uisťuje, že ECB potvrdzuje prevzatie zodpovednosti týkajúcej sa úrovne sadzieb a zdôrazňuje, že bude aj naďalej podnikať iné opatrenia, a že jej možnosti nemajú medze. Sú teda tieto opatrenia len začiatok?

Reklama

To je šialenstvo. Podľa môjho názoru, aby sme krízu zvládli, musíme konať nie na tejto úrovni, ale na úrovni vlád. Tie na to mimochodom dosť dobre stačia, dokonca keď musia veľa improvizovať. Opatrenia podniknuté vo Francúzsku, v Nemecku a v USA idú správnym smerom: posúvajú sa termíny zaplatenia daní a poskytuje sa pomoc podnikom, ktoré by mohli zbankrotovať. Cieľom týchto opatrení je pomôcť spoločnostiam, ktoré zastavili svoju činnosť alebo majú nedostatok obežných prostriedkov, tým, ktorým sa blíži termín zaplatenia daní, alebo tým, ktorí musia splácať úvery, aby vydržali niekoľko mesiacov, pokiaľ kríza trvá, ak bude však všetko dobré. Opakujem: jedine na tejto úrovni je potrebné konať,vysvetľuje Philippe Herlin.

Keď vhadzujú centrálne banky peňažné prostriedky, tak podľa názoru ekonóma vzniká nebezpečenstvo toho, že sa ceny vymknú kontrole. To je práve to, čo nám hrozí, myslí si odborník. Mnohí odborníci si kladú otázku, kedy sa vráti hyperinflácia.

Preskúmal som niekoľko historických príkladov, oi. aj ten neznámejší z nich Weimarskú republiku. Vtedy bola skutočne spustená tlačiareň, východiskovým bodom však bola okupácia Porúria, priemyselného strediska Nemecka, francúzskou armádou v 20. rokoch minulého storočia kvôli nezaplateniu reparácií. Viedlo to ku štrajkom robotníkov a teda aj k zastaveniu priemyselnej výroby v tomto regióne, čo povzbudilo nemeckú vládu, ktorá chcela vlasteneckú stávku podporiť, k zapojeniu tlačiarne, aby mohla platiť mzdy. Teda nebola tam iba tlačiareň, ale aj pokles výroby. Myslím si, že oboje je potrebné na spustenie hyperinflácie,” podotýka Herlin.

Postupujeme k tomu, čo sa stalo vo Venezuele. Narazili sme na pokles výroby vyvolaný opatreniami pre zadržiavanie epidémie a potom bude nasledovať hospodársky pokles. Nemali by sme si myslieť, že to dokážeme prekonať za pár týždňov. Ak spustia centrálne banky tlačiareň, inflácia sa môže podľa môjho názoru vrátiť. Povedie to k mimoriadne ťažkej situácii, pretože ak sa ceny vymknú kontrole, úrokové sadzby sa automaticky zvýšia. A vo svete, kde majú štáty a hospodárske subjekty tak veľké dlhy to bude katastrofa,povedal v závere ekonóm.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali