Kontrolóri budú parlamentným výborom predkladať správy o zisteniach

Kontrolóri budú parlamentným výborom predkladať správy o zisteniach

Bratislava 13. decembra 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Rozšírenie pôsobnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR umožní, aby od budúceho roku úrad predkladal správy na rokovanie príslušného výboru Národnej rady SR. Výsledky kontroly, zásadné kontrolné zistenia tak budú prerokovávané na pôde parlamentu za účasti príslušných ministrov či predstaviteľov štátnych inštitúcií

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karol Mitrík

Poslanci budú lepšie informovaní o systémových nedostatkoch, rizikách v realizácii verejných politík či riadení ministerstiev. Parlament tak bude môcť lepšie vykonávať kontrolu nad výkonnou mocou, vládou a tiež bude vedieť účinnejšie zmeniť platnú legislatívu. Nový rozmer kontroly na parlamentnej pôde využije národná autorita pre oblasť externej kontroly už v roku 2020, keď poslanci dostanú správy z kontroly kvality vody, nakladania s elektrickým odpadom, plnení cieľov verejných politík v oblasti školstva či v sociálnych službách.

Reklama

Pôsobnosť najvyššej kontrolnej inštitúcie bola zmenená aj vďaka aktivite predsedu parlamentu Andreja Danka, ako aj na základe pozitívnych skúseností z fungovania obdobného modelu kontroly na pôde českého parlamentu. Podľa Karola Mitríka, predsedu NKÚ SR ide o jednu zo zásadných zmien v zákone o pôsobnosti kontrolného úradu a týmto krokom sa posúva význam kontroly na najvyššiu úroveň spoločenského významu. „Nie kontrolný úrad, ale parlament je najvyššou kontrolnou inštitúciou v demokratickej spoločnosti. Kontrolný úrad je vďaka svojmu nezávislému postaveniu výkonnou inštitúciou parlamentu, kľúčové zistenia úradu musia končiť na stole poslancov, pretože oni majú povinnosť kontrolovať vládu, ako hospodárne nakladajú ministerstvá s verejnými prostriedkami, majetkom, ako účelne sa používajú verejné zdroje na realizáciu kľúčových verejných politík“.

Doposiaľ národná autorita pre oblasť externej kontroly povinne predkladala poslancom výročnú správu o svojej činnosti, stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu a záverečného účtu. Od nového roku bude NKÚ SR posielať do príslušného výboru parlamentu aj správy s výsledkami celoslovenských prierezových kontrolných akcií. Príslušný výbor bude povinný správy prerokovať nielen za prítomnosti zástupcu kontrolného úradu, ktorý bude informovať o zásadných zisteniach či kľúčových odporúčaniach, ale aj za účasti ministra či vedúceho predstaviteľa štátnej, verejnej inštitúcie. Rozšírením pôsobnosti úradu sa posilňuje aktívna kontrolná úloha parlamentu voči vláde.

Reklama

Nové pravidlá využije kontrolný úrad v roku 2020, v ktorom plánujú vykonať 32 kontrolných akcií. Kontrolné akcie budú zamerané na témy udržateľného rozvoja spoločnosti, kde sa kontrolóri pozrú napríklad na tému kvality vody a na odstraňovanie nebezpečných skládok odpadu. Téme odpadov budú venované aj dve medzinárodné kontrolné akcie zamerané na to, ako je Slovensko pripravené na nakladanie s plastovým či elektronickým odpadom. Ďalšou budúcoročnou témou je dopravná infraštruktúra, kde úrad dlhodobo upozorňuje, že do tejto oblasti ide málo finančných prostriedkov, resp. že verejné prostriedky sú využívané neefektívne. Výrazne sa to prejavuje na kvalite ciest II. a III. triedy, preto sa kontrolóri zamerajú na kvalitu mostov na regionálnych cestách.

Pod drobnohľadom úradu budú tiež projekty, ktoré mali prispieť z modernizácii železničnej infraštruktúry.

Treťou dôležitou oblasťou je sociálna problematika. V nej sa kontroly zamerajú na oblasť školstva, zamestnanosti a sociálnych služieb. V oblasti školstva bude témou to, ako sú miestne samosprávy pripravené na rozširovanie kapacít predškolských zariadení, ale aj to, ako funguje systém prideľovania asistentov učiteľov pre žiakov so špeciálnymi potrebami. Kontrolóri preveria, ako sa darí napĺňať kľúčové ukazovatele a ciele pri podpore najmenej rozvinutých regiónov. Fungovanie sociálnych služieb na lokálnej úrovni bude preverené na segmente domácej opatrovateľskej služby a taktiež na fungovaní komunitných centier pre marginalizované komunity. Národní kontrolóri sa tretí rok venujú fungovaniu štátnych podnikov a akciových spoločností. Na základe analýzy rizík sa v budúcom roku pozrú na hospodárenie Slovenskej pošty, na jej zmluvné vzťahy s externými spoločnosťami.

Plán kontrol NKÚ SR vychádza zo strednodobého strategického zamerania kontrolnej činnosti. Táto stratégia je postavená na analýzach jednotlivých verejných politík a prioritách nielen z pohľadu objemov verejných či európskych financií, ale aj záväzkov Slovenska k medzinárodným inštitúciám. Nositeľom tejto agendy je analytická jednotka, ktorá pôsobí na základe rozhodnutia predsedu NKÚ Karola Mitríka od roku 2016.

Hovorca Najvyššieho kontrolného úradu SR Marek Papajčík.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali