Konšpiračné teórie – čo v skutočnosti toto zaklínadlo označuje a na aký účel ho jeho majitelia používajú?

Konšpiračné teórie – čo v skutočnosti toto zaklínadlo označuje a na aký účel ho jeho majitelia používajú?

Bratislava 3. mája 2020 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ako je to vlastne s konšpiračnými teóriami? Sú to všetko len samé hlúposti, alebo je to tak, ako hovorievajú ich priaznivci, že konšpiračná teória je pravda prezradená o dva roky skôr?

Ilustračné foto

Je mesiac po voľbách a nová moc sa začína rozbiehať. Čo sľubovali, to teraz budú chcieť uviesť do praxe. Hovorí sa o tom aj v programovom vyhlásení vlády, kde sa píše napríklad: „Šírenie dezinformácií a hoaxov ohrozuje rozvoj vedomostnej spoločnosti. Vláda SR pripraví akčný plán na koordináciu boja proti hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií a vybuduje adekvátne centrálne kapacity pre jeho realizáciu.“

Reklama

Dezinformácie, hoaxy, hybridné hrozby, konšpiračné teórie… čo to vlastne je? Už roky o tom najmä „slniečkari“ rozprávajú, ale ktoré konkrétne to sú, a ktoré sú také nebezpečné, a prečo?

Predovšetkým treba zdôrazniť, že to, čo liberálne médiá, slniečkoví politici a zahraničím podporované mimovládky hádžu veľmi dôsledne, usilovne a zámerne do jedného vreca, je v skutočnosti zmesou niekoľkých zásadne rozdielnych druhov správ.

Reklama

Áno, existujú aj naozaj idiotské bludy typu, že Zem je plochá, že pyramídy postavili dinosaury, alebo že mesiac je kozmická loď mimozemšťanov. Toto je kategória správ, ktoré je škoda aj komentovať. A žiaľ, na veľkú ľútosť úprimných hľadačov pravdy, aj takéto somariny sú do toho spoločného vreca primiešavané niektorými veľmi naivnými, prípadne až postihnutými dušami – a žiaľ, zrejme nielen nimi.

Druhou kategóriou sú viac alebo menej fantastické, avšak často veľmi logicky zdôvodnené domnienky, ktoré sú síce nedokázateľné, ale zároveň nevyvrátiteľné. A keďže sa nedajú vyvrátiť ani dokázať, človek im môže buď veriť alebo neveriť. Môže buď pripustiť ich čiastočnú alebo úplnú pravdivosť, alebo inokedy sa rozhodnúť, že sú nedôveryhodné, pretože má pocit, že sú príliš fantastické, alebo jednoducho mu príliš zaváňajú primitívnym antropocentrizmom či účelovou manipuláciou.

Môže existovať tajné spoločenstvo ľudí, ktorí majú rozhodujúci vplyv na dianie v spoločnosti? Môže byť očkovanie nebezpečné? Taja nám vlády pravdu o svete?

A žiaľ, veľmi neférovo, cielene a zlomyseľne je „travičmi studní“ do jedného vreca s týmito druhmi správ primiešavaná aj tretia kategória správ – odlišné verzie politických udalostí. Tu sú zámerne miešané jablká s hotdogmi, pretože v porovnaní s predošlými, toto je z viacerých hľadísk celkom odlišný druh správ. Ich spoločným znakom je spravidla to, že politruci prozápadnej liberalistickej ideológie ich označujú ako konšpiračné teórie, pretože prinášajú opačné pohľady na konkrétne politické udalosti, ktoré sú v rozpore s oficiálnou prozápadnou mainstreamovou propagandou.

Počuli ste inú verziu pravdy o Kryme, než je tá oficiálna mainstreamová? Inú verziu pravdy o Majdane? Inú verziu pravdy o Bašárovi Asadovi a vojne v Sýrii? Podľa našich bojovníkov proti dezinformáciám to bola iste „konšpiračná teória“ či hoax šírený agentmi cudzej moci v rámci hybridnej vojny.

Reklama

Podľa nich občania nemajú nárok dostať aj iný pohľad, iné hodnotenie situácie, lebo by mohli mať potom nesprávne názory a nesprávne volebné preferencie – a to by mohlo ohroziť celkové smerovanie „tejtokrajiny“. A preto to vnímajú ako súčasť „hybridnej vojny“.

Z výrazu „konšpiračná teória“ sa stal účinný fašizoidný nástroj na likvidáciu legitímnych opozičných politických názorov, pomocou ktorého sa oponent zosmiešni, stigmatizuje a jeho názor je zhanobený a odvrhnutý bez kritického skúmania, pretože veď patrí do toho jedného vreca s úplnými hlúposťami. Je to intelektuálne nepoctivé a najmä podlé – práve od tých, ktorí tak radi zdôrazňujú intelektuálnu poctivosť a používanie kritického rozumu.

Mimochodom, výraz konšpiračná teória sa zvykne ľudovo (logicky nesprávne, ale tak to už so živým jazykom chodí) skracovať ako „konšpirácia“. Lenže slovo konšpirácia má pôvodne trochu iný význam: znamená sprisahanie, čiže skutočnú tajnú dohodu nejakých osôb za nekalým účelom. Konšpirácia je označenie reálneho stavu, kým pod „konšpiračnou teóriou“ sa rozumie bludná hypotéza, ktorá nemá reálny základ.

Isteže zďaleka nie všetko, čo tvrdí opačná, moskovská či pekingská propaganda, je pravda. Treba však vidieť geopolitickú situáciu reálne: kto má doma glóbus, ľahko príde na to, ktorá strana sa bráni, a ktorá sa snaží útočiť a svoje agresívne počínanie maskovať a zdôvodňovať všakovakými klamstvami a výhovorkami. A verte, naozaj nie je ľahké pred „ovečkami“ zdôvodňovať snahu o hegemóniu a „obranu“ všade na Zemeguli v prípade ríše, ktorá ovláda všetky oceány a má svoje základne vo všetkých kútoch sveta okrem niekoľkých málo skutočne nezávislých krajín, a ktorej súhrnný vojenský rozpočet je neporovnateľne vyšší, než má celý zvyšok sveta dohromady.

Mimochodom, poznáte nejaký naratív o ruskej či čínskej hrozbe, a ktorý by zároveň bol oficiálnymi miestami označený ako „konšpiračná teória“? Pravdaže nie, lebo veď dezinformácie a „konšpirácie“ sú výhradnou doménou zákerných zloduchov z druhej strany geopolitickej barikády, všakže?

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali