Komisia pre národnú bezpečnosť a obranu parlamentu Litvy obvinila Litovské železnice zo spolupráce s Ruskom v období sankcií

Komisia pre národnú bezpečnosť a obranu parlamentu Litvy obvinila Litovské železnice zo spolupráce s Ruskom v období sankcií

Riga, 18. decembra 2016 (HSP/Foto: Facebook)

 

„Spoločnosť Litovské železnice /Lietuvos gelezinkeliai/ spolupracujúc s ruským koncernom spojeným s vojenským priemyslom realizuje vlastnú „zahraničnú“ politiku,“ vyhlásili členovia Komisie pre národnú bezpečnosť a obranu parlamentu Litvy

lotysske-zeleznice

Reklama

Vo svojom vyhlásení uviedli, že slabá kontrola štátom riadených litovských podnikov je veľkým problémom, ktorý treba bezodkladne riešiť. Komisia pre národnú bezpečnosť a obranu parlamentu Litvy obvinila štátnu spoločnosť Litovské železnice v tom, že v období, keď je celá Európska únia a USA v stave sankčnej vojny s Ruskom, táto litovským štátom riadená spoločnosť spolupracuje s Ruskom a predáva mu svoju produkciu.

V rozhovore pre litovské média člen Komisie pre národnú bezpečnosť a obranu parlamentu Litvy Arvydas Anuškauskas prízvukoval, že je to škandál: „To svedčí o tom, že vláda doposiaľ nedokázala kontrolovať spoločnosť a chýbajúca kontrola je veľkým problémom. Litovské železnice pred niekoľkými rokmi, ešte pred pripojením Krymu podpísala dohodu o spolupráci s ruským koncernom Transmašholding, jedným z akcionárov ktorého je Andrej Bočkarev, ktorý zároveň je aj akcionárom koncernu Kalašnikov, na ktorý sú uvalené sankcie,“ pripomenul Arvydas Anuškauskas.

Reklama

„Je to zle v prvom rade preto, že štátna spoločnosť si dovoľuje používať voľnú interpretáciu sankčnej politiky vo vzťahu k Rusku. Tieto sankcie neuvalené len tak, ale preto, aby znížili ruskú agresivitu. Ako je známe, viaceré štáty sveta zrušili finančnú a inú spoluprácu s ruskými vojenskými podnikmi. Preto daná situácia s Litovskými železnicami je dosť smutná,“ prízvukoval Arvydas Anuškauskas.

Predseda Komisie pre národnú bezpečnosť a obranu parlamentu Litvy Vitautas Bakas tiež toto partnerstvo s ruským podnikom považuje za „čudné“ a tvrdí, že by Litovské železnice nemali spolupracovať s ruským podnikom, aby „pomohli odvrátiť ruskú hrozbu“. Zdôraznil: „Nie náhodou preto Litovské železnice budú prvým štátnym podnikom, ktorý budúca vláda mieni reorganizovať.“

Zástupca generálneho riaditeľa Litovských železníc Albertas Šimenas oponoval, že sú to nezmysly a pre média odpovedal, že nemá podrobnú informáciu o tom, že jeho podnik spolupracuje s ruským Transmašholdingom, ale vie, že podobnú spoluprácu nadviazala dcérska spoločnosť Litovských železníc a táto spolupráca prináša spoločnosti veľký zisk.

„Poznám iba konečné výsledky. Vyrobili sa moderné rušne. Podobné rušne úspešne pracujú na našich a na zahraničných tratiach. Viem, že dcérska spoločnosť predala 10 rušňov a zarobila si 1,25 milióna eur. Mám informácie, že sa rokuje o predaji ďalších 9 rušňov. Nič neviem o spojení Transmašholdingu s vojenským priemyslom Ruska. Prečo by sme sa s tým zaoberali? Nie je to v našej kompetencie. Prečo by to zisťovali Litovské železnice? Nech to zisťujú tajné služby,“ zdôraznil  Albertas Šimenas.

V tejto súvislosti litovské média oslovili aj vyše spomínanú stranu a potom uviedli, že „litovské tajné služby túto situáciu nekomentujú…“ Podrobne si spomínajú celú sankčnú genézu – kedy, prečo a kto uvalil sankcie na ruské podniky a jednotlivcov. Niektoré litovské média zistili, že na ruský koncern Transmašholding uvalila sankcie iba Ukrajina a preto sa pýtajú, prečo by Litva nemohla spolupracovať s touto ruskou spoločnosťou, ak nie je ani na európskom, ani na americkom sankčnom zozname? Litovské novinári urobili vlastné vyšetrovanie a tvrdia, že Ukrajina na Transmašholding uvalila sankcie iba preto, že podnik má filiálku aj v Luhansku.

Reklama

Na druhej strane litovské média prevzali informáciu z Forbes o tom, že Transmašholding vyrába samohybné systémy protivzdušnej obrany – Buk, Top a Tunguska, dieselové motory pre ponorky, železničné vagóny pre dopravu raketových komplexov a kontajnery pre rakety. Pripomínajú, že jeden z akcionárov Transmašholdingu – francúzska spoločnosť Alstom je spojená s výrobou dvoch vojenských lodí Mistral, ktoré sa pôvodne vyrábali pre Rusko. A pripomínajú aj to, že dohoda o spolupráci medzi Lietuvos gelezinkeliai – Litovskými železnicami a Transmašholdingom bola podpísaná ešte v r. 2013.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali