Komentár: Západ už drancuje aj Východ

Komentár: Západ už drancuje aj Východ

Bratislava 16. novembra 2015 (HSP/Foto:Eva Zelenayová)

 

V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži môžeme badať porušovanie jazykového zákona Slovenskou televíziou viac než inokedy. Prečo Slovenská televízia musí za každú cenu vyrušovať koncesionárov? Nielenže nijaká relácia sa nezaobíde bez hosťa z Česka, z obrazovky v nedeľu počas diskusnej relácie za prítomnosti premiéra svietil nápis PRAY FOR PARIS. Prečo nie MODLITBA ZA PARÍŽ? Slovenčina nie je pre RTVS dosť dobrá?

 

Reklama
Na snímke Eva Zelenayová
Na snímke Eva Zelenayová

Krvavé udalosti v Paríži poskytli príležitosť zamyslieť sa nad ich príčinami. No zdá sa, akoby ich zodpovední nechceli vidieť. Dokonca predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker bezprostredne po incidente povedal, že Európska únia kvôli útokom v Paríži nesmie začať odmietať utečencov. Že za to nemôžu. Trochu sa poponáhľal so svojím tvrdením, lebo niektoré výsledky vyšetrovania naznačujú, že by mohlo ísť aj o utečencov.

Európsky kontinent je chorý. Práve vo Francúzsku osvietenstvo odhodilo korene svojej civilizácie a dalo sa na cestu experimentovania. Samozrejme bez Boha. Zmienku o Bohu neobsahuje ani európska ústava. Európa vedome búra svoje civilizačné základy a namiesto jednoduchého desatora vymýšľa nové ľudské práva. Ba dotkla sa vlastnej biologickej podstaty, keď zrušila rody. Západné štáty nezabudli na časy kolonializmu a obslužný personál si priviedli priamo do svojich domovov. V Nemecku turecká komunita dosiahla do roku 2013  tri milióny a ustavične rastie. Francúzsko má svojich Alžírčanov, Taliansko, Holandsko a ďalšie štáty najmä migrantov z Ázie. Turci sa v Nemecku ani po päťdesiatich rokoch vraj necítia ako doma.

Reklama

Lídri EÚ a Afriky sa na Malte minulý týždeň dohodli, že Európa poskytne miliardy eur na zastavenie migračnej vlny z Afriky. Ďalšie miliardy EÚ ponúka Turecku. Peniaze, peniaze, bez akejkoľvek záruky. Európa platí za kolonializmus a bude platiť aj chudobné Slovensko, kam nijaký imigrant nemá namierené a ktoré nikdy nikoho neobralo o jeho bohatstvo. Čo to urobí s ekonomikou štátu sa nedá ani pomyslieť.

Keď Brusel začal laškovať s prideľovaním kvót migrantov do jednotlivých štátov Únie, Slovensko prejavilo zvyšky zdravého rozumu. V Bratislave sa uskutočnilo vyše desaťtisícové protestné zhromaždenie proti islamizácii Európy. No zorganizovali ho mimoparlamentné strany. Národné pochody za život s akcentom na rodinu ocenil aj pápež František. Ale pre relevantné politické strany to boli fašisti, extrémisti, neonacisti…

Premiér Robert Fico však odhadol situáciu a prevzal utečeneckú agendu do svojho politického programu. Oficiálne odmietol kvóty a dokonca oznámil, že Slovensko kvôli kvótam podá žalobu na Európsky súd. Táto pozícia sa ukázala správna a v súčasnosti rovnako zmýšľa aj Maďarsko. A aj Poľsko po útokoch v Paríži zmenilo rétoriku. Zaskočené sú len niektoré domáce politické strany zvyknuté na opozičnú rétoriku. Nedošlo im, že na utečeneckej agende sa dajú získať politické body len vtedy, keď presvedčia občanov, že im predovšetkým ide o ich bezpečnosť. Zatiaľ má v tom z parlamentných strán jasno len Smer-SD.

Diskusie okolo utečeneckej explózie sa vedú rozličným smerom, ale východiská skôr vzbudzujú obavy, než uspokojenie. Najmä preto, že Brusel namiesto dôsledného dodržiavania migračnej politiky hľadá nezmyselné riešenia. Nalievať peniaze do celého sveta a ožobračovať európske národy je prejavom absolútnej straty súdnosti. Riešením sú len bezpečné schengenské hranice, alebo rezignácia. V Bruseli sa však tvária, akoby sa nič nedialo. Akoby sa dalo všetko kúpiť. Ak si však Európa svoj životný priestor neubráni, skončí európska civilizácia.

Ona sa začala rúcať už veľmi dávno. V roku 1789 Veľkou francúzskou revolúciou. Pokračovala násilným zavádzaním multikulturalizmu a gender ideológie až po brutálne nastoľovanie demokracie s odstraňovaním domácich autorít, predovšetkým v severnej Afrike a na Blízkom východe. To spôsobilo mobilizáciu islamského fanatizmu a uviedlo do pohybu masy ľudí. Prichádzajú do hodnotovo vyprázdnenej Európy so svojou kultúrou, civilizáciou.

Reklama

Ak to dovolíme.

Eva Zelenayová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali