Kollár odzbrojil Hanzelovú. Nenašla žiadny argument v prospech „reforiem“

Kollár odzbrojil Hanzelovú. Nenašla žiadny argument v prospech „reforiem“

Bratislava 14. novembra 2021 (HSP/Foto:Screenshot,TASR-Martin Baumann)

 

relácií Zuzany Kovačič Hanzelovej bol hosťom predseda parlamentu Boris Kollár. Hlavnou témou bolo „prečo kazí reformy“. Hanzelová v úvode uviedla, že Sme rodina nechce podporiť žiadnu z troch reforiem, súdnu mapu, stratifikáciu nemocníc ani prechod národných parkov pod ministerstvo životného prostredia. Podľa nej sa niektorí poslanci pýtajú načo je taká koalícia. Zopakovala názor Richarda Sulíka, že načo je koaličný partner, ktorý nepodporí žiadne reformy a naopak žiada podporiť hlúpe návrhy ako nájomne byty. „Načo ste teda v tej koalícií?“

Zuzana Kovačič Hanzelová Boris Kollár
Na snímke Zuzana Kovačič Hanzelová a Boris Kollár

Kollár odpovedal, že nie je proti reformám, ale je proti reformám v takom znení, keď idú proti ľuďom. Opýtal sa, kto chce súdnu mapu a dodal že už asi len pani Kolíková, keďže ju odmietajú sudcovia, sudcovské odbory aj samosprávy.

Reklama

Hanzelová kontrovala tým, že to hovorí aj Róbert Fico. Kollár reagoval, že to nie je jeho výmysel. „Chodia  za mnou sudcovia, predstavitelia samospráv. Nikto to nechce. Najprv sa malo rušiť 20 sudov, teraz 4, odvolací súd pre Rožňavu má byť v Žiline…“

Nechoďme do detailov, zastavila ho Hanzelová, „poďme tak všeobecne načo je občanovi vláda ktorá odsúva hlasovania a nevie sa na ničom dohodnúť?“

Reklama

Kollár na vysvetlenie pripomenul, že keď oni priniesli reformu zákona o verejnom obstarávaní, bolo tam 300 pripomienok a pán Holý trpezlivo rokoval s každým a odstraňoval jeden problém za druhým až kým to neprešlo. Kollár neodmieta reformu zdravotníctva, ale požaduje aby tí úradníci čo ju pripravujú, si ju išli odkomunikovať s tými ľuďmi ktorých sa to dotýka. „Ja som v tých regiónoch nebol huckať ľudí proti reforme, ja som si ich bol len vypočuť a sľúbil som im, že sa s nimi o tom bude komunikovať, aby sa to upravilo v prospech tých ľudí v regiónoch.“

Hanzelová skonštatovala, že pri národných parkoch Sme rodina ukázala, že nebude uľahčovať prijatie reforiem…

Kollár nesúhlasí s formou v akej to má prejsť, pretože dochádza k obmedzeniu vlastníckeho práva a súkromné vlastníctvo je chránene ústavou.

„Tomu rozumiem, ale vy ste mohli odísť zo sály, znížiť poslanecké kvórum a uľahčili by ste prijatie toho zákona,“ navrhla Hanzelová.

Kollár sa jej opýtal, či mal oklamať tých ľudí čo protestovali pred parlamentom proti prijatiu toho zákona, pretože potom mohol rovno zahlasovať za to.

Reklama

Hanzelová sklamane skonštatovala, že to asi bude rovnaké aj pri hlasovaní o ďalších reformách, že Sme rodina zostanete v sále a nezníži tak kvórum pri hlasovaní.

Kollár to potvrdil s tým, že keď sa predkladatelia tých reforiem s dotknutými regiónmi dohodnú, tak za to zahlasuje.

Hanzelová znovu cituje SaS, ktorá vyzýva hnutie Sme rodina, aby prestali s populizmom a podieľali sa na reformách. Sme rodina sa podľa SaS musí rozhodnúť, či bude stáť na strane zmeny, alebo populizmu. „Vy ste povedali, že reformy v dnešnej podobe by znamenali vyľudnenie okresov. Akoby sa teda podľa vás mali vyľudniť okresy reformou nemocníc?“ Opýtala sa Hanzelová.

Ak z nemocnice napríklad vo Vranove, ktorá ma 600 zamestnancov urobíte doliečovák, tak už tam nebude môcť byť zamestnaných toľko ľudí, hovorí Kollár a pokračuje, že aj ich deti ktoré študujú na medicíne sa nebudú mať kam vrátiť, keďže tam už nebude možnosť sa ako lekár zamestnať. To isté platí pri zrušení súdov, takže tie regióny sa začnú vyľudňovať.

Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár (Sme rodina)

Podľa Hanzelovej, ale aj ľudia z tých regiónov cestujú za zdravotnou starostlivosťou do lepších nemocníc. Kollár odpovedal, že pokiaľ ste zo Sniny alebo Oravskej Polhory a mate onkologický problém, tak samozrejme idete do Národného onkologického ústavu, rovnako si pôjdete vymeniť bedrový kĺb niekde, kde s tým majú najväčšie skúsenosti, ale keď idete rodiť, tak nemáte čas tri hodiny cestovať do nemocnice.

Reklama

Hanzelovej sa to nezdá ako poctivá argumentácia, lebo žiadna nemocnica nebude vzdialená tri hodiny od miesta bydliska. Kollár vysvetľuje, že keď pôjdete z Oravskej Polhory v zime kde sú kalamity do Kubína, tak to potrvá vyše hodiny, načo Hanzelová kontruje, že z troch hodín to už je len hodina.

Kollár sa ohradil, že dostupná zdravotná starostlivosť by nemala byť vzdialená ani vyše hodiny,  nehovoriac o tom ak by ste mala ísť z Novej sedlice do Bardejova. Hanzelová mu začala vyčítať, že v programovom vyhlásení vlády je aj reforma nemocníc aj súdnictva, tak čo si pod tým predstavovali, keď to tam dávali.

Kollár uviedol, že reformu treba urobiť ale nie touto formou. Spomenul, že keď robili reformu verejného obstarávania, tak zohľadnili všetky pripomienky, opravili  to, a až potom to bolo prijate. Preto nebudú hlasovať za reformu ktorú im hodia hotovú na stôl, kým nebudú zohľadnené pripomienky ktoré majú ľudia v dotknutých regiónoch. „Ak by to nerobili od stola v Bratislave a nebolo to to isté čo urobili pre pani ministerku Káľavsku a Smer a len zmenili názov stratifikácia na reprofilizácia, lebo je to stále to isté a robia to stále tí istí úradníci, keby počúvali pripomienky z regiónov, tak tu ten problém nemusel byť a vedeli by sme to schváliť.“

Podľa Hanzelovej ale nemôže byť reforma, s ktorou by všetci súhlasili.

Kollár súhlasí, ale nemôže to byť tak, že s tými ktorých sa to najviac týka, sa nekomunikuje.

Hanzelová vyťahuje ďalšiu reformu vysokých škôl. Kollár upozorňuje, že keď už aj štrajkujú študenti aj rektori, tak asi sa niekde robí chyba a pokiaľ niečo nie je správne, tak  prečo by za to mali zahlasovať a byť ticho, len preto, že sú v koalícií. Podľa neho svojím postojom skôr koalíciu zachraňujú vzhľadom k tomu ako je už spoločnosť veľmi polarizovaná.

Hanzelová zmenila tému na vyšetrovateľa Čurillu, ktorý na Kollára podal žalobu a  žiada od neho ospravedlnenie. „Nehodláte sa ospravedlniť?“

Kollár odpovedá, že ak bude zbavený obvinenia potom sa ospravedlní. Podľa Hanzelovej je proti Kollárovi aj rozsudok krajského súdu, ktorý pustil vyšetrovateľov z väzby. Kollár ju opravil, že rozsudok nie je proti nemu, pretože vyšetrovatelia sú stále obvinení, akurát sú stíhaní na slobode.

Hanzelová ale dôvodí, že sudkyňa nevidela dôvod na trestné stíhanie a dokonca aj zdržanlivá prezidentka Čaputová sa postavila po rozhodnutí za vyšetrovateľov.

Kollár je odpovedal, že tejto téme nemieni venovať pol hodiny, keďže súd nerozhodoval meritórne o tejto veci, ale o väzbe a mohol si povedať čo chcel, keďže nevidel všetky dôkazy. Tému ukončil tým, že keď Čurillu oslobodia, tak sa mu ospravedlní.

Reklama

Hanzelová sa na záver opýtala, za akých okolnosti by odišli z vlády sami. „Ak príjmu bez vás tie reformy, tak vystúpite z koalície?“

„Tie reformy máme v programovom vyhlásení vlády a tým pádom ich nemôžeme vetovať, ale nemáme formu v akej to má prebiehať. Mohla tam byť reforma že zbúrajme všetky nemocnice a postavme ich znova. Nemohol by som to vetovať, ale môžem s tým nesúhlasiť, nehlasovať za to. Nie je to dôvod na vystúpenie z koalície, ale môžem sa snažiť primať svojich kolegov, aby sa nad tým zamysleli a vylepšili to, povedal na záver predseda parlamentu Boris Kollár.

Martin Urban

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali