Koľkí sudcovia naberú odvahu a postavia sa proti predsedovi Súdnej rady Mazákovi?

Koľkí sudcovia naberú odvahu a postavia sa proti predsedovi Súdnej rady Mazákovi?

Bratislava 18. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Jaroslav Novák)

 

Niektorí sudcovia už toho majú dosť: podpisuje sa petícia za odvolanie Jána Mazáka z pozície predsedu Súdnej rady SR, ktorý sa tam dostal po nástupe tejto vlády. Vyčítajú mu svojvoľnosť, neodbornosť, pasivitu, zaujatosť a najmä silnú politickú angažovanosť

Ján Mazák
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák

Medzi sudcami sa začala podpisová akcia pod výzvou na odstúpenie predsedu Súdnej rady Jána Mazáka. Informuje o tom sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková na svojom blogu (viď TU). Sudcovia vytýkajú Mazákovi najmä nasledovné porušenia zákona a svojich povinností:

Reklama
  1. Opakovane prekračoval svoju právomoc predsedu Súdnej rady SR, keď vykonal viaceré úkony prináležiace tejto funkcii bez prerokovania a súhlasu Súdnej rady SR. Konal bez mandátu napríklad vtedy, keď 15. 12. 2020 napísal škandalózny arogantný list prezidentke Poradnej rady európskych sudcov CCJE. Bola to jeho odpoveď na kritiku CCJE toho, ako slovenská vládna junta „zmasakrovala“ Ústavu SR. Alebo v prípade jeho vyhlásení a účasti na zasadnutí politickej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, či v prípade jeho vyjadrenia k hodnotiacim komisiám dňa 7. 12. 2021.
  1. Bol pasívny a nevykonal úkony na návrat k európskym štandardom a na odstránenie nedostatkov justičnej reformy (legislatívne zmeny v roku 2020) vytýkaných v Rezolúcii Európskej asociácie sudcov zo dňa 2. 9. 2021 a v Správe o právnom štáte Európskej komisie za rok 2021.
  1. Organizoval a zvolával neverejné stretnutia členov Súdnej rady SR za účelom prerokovania bodov programu zasadnutí Súdnej rady, čím porušil zákon a princíp transparentnosti, keďže znemožnil výkon verejnej kontroly.
  1. Nezvolal zasadnutia Súdnej rady SR prezenčne ani v čase, keď to pandemické opatrenia umožňovali a ostatné orgány štátu rokovali a rozhodovali prezenčne. Tým znemožnil výkon mandátov členov Súdnej rady SR riadnym prezenčným spôsobom.
  2. Nevhodne sa politicky angažuje a má verejné politické komentáre z pozície predsedu Súdnej rady SR, čo je neprípustné.
  1. Pri komentovaní súdnych rozhodnutí či pri posudzovaní návrhov na disciplinárne konania používa dvojitý meter a porušuje prezumpciu neviny verejnými vyhláseniami.

Petícia konštatuje, že z uvedených dôvodov Ján Mazák vážne ohrozuje dôveryhodnosť a dobrú povesť súdnictva a preto ho vo verejnom záujme vyzýva verejným otvoreným listom na odstúpenie z funkcie predsedu Súdnej rady.

 

Reklama
Kto je Ján Mazák?

Ján Mazák je profesorom občianskeho a európskeho práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde aj študoval. Pôsobil ako sudca, po roku 1989 sa vzdal členstva v Komunistickej strane a stal sa predsedom mestského súdu v Košiciach. Pôsobil aj ako advokát, bol poradcom Ústavného súdu SR, v roku 1998 bol menovaný za štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR za stranu SOP a stal sa podpredsedom Legislatívnej rady Vlády SR. Bol predsedom Ústavného súdu SR v rokoch 2000 až 2006. V tom čase si urobil aj profesúru. Bol nominovaný aj do medzinárodných organizácií, do tzv. Benátskej komisie a na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu. Bol tiež poradcom bývalého prezidenta Andreja Kisku. Do súdnej rady ho v roku 2020 zvolil parlament na základe nominácie poslanca Alojza Baránika (SaS).

Ján Mazák
Na snímke Ján Mazák

Dá sa povedať, že jeho odborné pôsobenie je akosi často prepletené s politikou a jeho zjavnú politickú predpojatosť mnohí kritizujú. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) o ňom hovorí: „Mazák je nominantom Matoviča v Súdnej rade, rovnako ako Lipšic je Matovičovým pusipajtášom na prokuratúre. Sú tam iba preto, aby plnili pokyny vlády a likvidovali opozíciu.”

Mazáka však kritizujú najmä jeho kolegovia. Sudca a publicista Patrik Števík o ňom vo svojom článku (viď TU) napríklad píše: „Človek ohurujúci titulmi a funkciami, ktorý však ako predseda súdnej rady úplne zlyhal. Je obrovskou hanbou a nebezpečenstvom pre právny štát na Slovensku. Svojou suterénovou morálkou a nekompetentnosťou spôsobuje súdnej moci jeden úder za druhým. Flagrantným spôsobom porušuje Ústavu SR a zákernými politickými ťahmi zbavuje justíciu nezávislosti a dôveryhodnosti.“

 

Škandalózna neodbornosť

Števík odsudzuje Mazákovo stanovisko k porušovaniu ľudských práv výkonnou mocou počas koronakrízy ako vrcholne nepatričné a neodborné a výhrady voči jeho odbornosti má aj v iných prípadoch.

Reklama

Napríklad v prípade rozhodnutia istého sudcu okresného súdu v mediálne známej trestnej veci, kde Mazák vyslovil názor, že sa treba pozrieť na to, či sa tento sudca nedá potrestať, keďže odvolací súd sa s rozhodnutím okresného súdu nestotožnil. Števík nad tým krúti hlavou: „Často mám pocit, akoby Ján Mazák nevyštudoval pravnickú fakultu, ale učňovku a k právu, titulom a funkciám sa dostal iba zhodou okolností. Mohol by vedieť, že viacinštančný systém súdnej moci predpokladá preskúmavanie súdnych rozhodnutí vyššími inštanciami. Ak by mali byť trestaní všetci sudcovia, ktorých rozhodnutie bolo niekedy zrušené súdom vyššieho stupňa, nemal by už kto súdiť.

Sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková zase hovorí o Mazákovom liste Európskej asociácii sudcov, v ktorom svoje subjektívne stanovisko vydával za stanovisko kolektívneho orgánu, a v ktorom hrubo osočil sudcu Slovenskej republiky. Keď sa zúčastnila konferencie tejto medzinárodnej asociácie, dozvedela sa od zahraničných kolegov, že Mazákov list bol „veľmi neslušný“: „Kto pozná jazyk európskych inštitúcií, vie dekódovať, že nešlo o nedorozumenie, či nedopatrenie, išlo o faux pas. Išlo o obraz slovenskej justície v zahraničí. Hanba na sto zím.“

 

Politická predpojatosť

Ešte viac kritiky však Mazák schytáva za svoj politický aktivizmus. Najnovšie mnohých občanov pobúril jeho neuveriteľne servilný a alibistický komentár na tému vazalskej zmluvy s USA o obsadení našich vojenských letísk (viď TU).

Tam, kde je žiaduce, aby právne a morálne autority bili na poplach, profesor práva Mazák povie, že sa necíti byť odborníkom na danú oblasť práva – ale naopak, v iných prípadoch je až príliš aktivistický. Števík píše: „Ján Mazák, podobne ako celá vláda, má rád dvojaký meter. Pamätáme si ako pompézne na tlačovke oznámil, prečo podal disciplinárny návrh na sudcu JUDr. Michala Trubana a ako je potrebné ho potrestať. Lebo bol podľa neho zaujatý, hoci túto skutočnosť doteraz nekonštatoval žiadny príslušný orgán, iba niektoré mainstreamové médiá.“

Reklama

Podobne nepatrične Mazák kritizoval aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku a jeho využívanie povestného paragrafu 363 Trestného zákona. Žilinka si nebral servítku pred ústa, keď mu odpovedal: „Je mi veľmi ľúto, že niektoré názory a tvrdenia prezentované predsedom Súdnej rady SR Mazákom, týkajúce sa postavenia prokuratúry a oprávnení generálneho prokurátora, kritérium objektívnosti a najmä odbornosti nielenže nespĺňajú, ale nemožno ich vnímať inak, ako zavádzajúce,” uviedol. A ešte ostrejšie sa k tomu vyjadril Juraj Sopoliga, člen Súdnej rady SR zvolený sudcami (2002 – 2012) a čestný prezident Združenia sudcov Slovenska: „Uvedený (Mazákov) názor je obsahovo jednoznačne dezinformáciou občanov ústavným činiteľom.“

Podobných kritických vyjadrení na adresu predsedu Súdnej rady je celý rad a preto si niektorí sudcovia už povedali, že stačilo. Iniciovali medzi sudcami petíciu za Mazákovo odvolanie. Otázka však je, či sa ich nájde dosť, ktorí petíciu podpíšu, aby to presvedčilo členov Súdnej rady, aby svojho predsedu odvolali.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali