Koalícia má o svojej budúcnosti rozhodnúť, keď prídu závery z pracovnej skupiny. “Nemám nič proti očiste, ale nechcem, aby sa nadužíval zákon, aby si malá skupinka povedala, že ona je vlastníkom pravdy,” povedal Kollár

Koalícia má o svojej budúcnosti rozhodnúť, keď prídu závery z pracovnej skupiny. “Nemám nič proti očiste, ale nechcem, aby sa nadužíval zákon, aby si malá skupinka povedala, že ona je vlastníkom pravdy,” povedal Kollár

Bratislava 21. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, SITA-Branislav Bibel, TASR-Pavol Zachar)

 

O ďalšej budúcnosti koalície sa bude rozhodovať zrejme až po tom, čo pracovná skupina pripraví legislatívne návrhy. Hovoria o tom koaliční predstavitelia. Pracovná skupina má riešiť obnovu dôvery v právny štát, zasadať má od pondelka (20. 9.) nepretržite. Pre Sme rodina je červenou čiarou zrušenie sporného paragrafu 363 Trestného poriadku, prípadne také zmeny paragrafu, s ktorými by hnutie nesúhlasilo. Prioritou pre koalíciu je riešenie v bezpečnostných zložkách, nateraz nerieši otváranie koaličnej zmluvy a nové prerozdelenie pomerov

Boris Kollár
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina)

Lídri na koaličnej rade neriešili prípadný odchod Sme rodina. Napäté vzťahy budú podľa predsedu Sme rodina a parlamentu Borisa Kollára riešiť, “keď dôjde na lámanie chleba”, čiže keď sa ukážu závery pracovnej skupiny.

Reklama

“Niektoré body z toho sme ochotní podporiť, ale pri paragrafe 363 neuhneme. Na konci sa to vyvŕbi a zlomí,” povedal v utorok novinárom.

Zopakoval, že Sme rodina nebude súčasťou skupiny. Niektoré návrhy pracovnej skupiny Kollár už videl v pondelok a nemá s nimi problém. Dodal, že na konci sa bude musieť rozhodnúť líder OĽANO a expremiér Igor Matovič. Kollár narážal na víkendové vyhlásenia Matoviča, ktorý pripustil koalíciu bez Sme rodina, ak bude blokovať očistný proces.

Reklama

Zlomový bod na odchod z koalície je pre Kollára paragraf 363.

“Nemám nič proti očiste, ale nechcem, aby sa nadužíval zákon, aby si malá skupinka povedala, že ona je vlastníkom pravdy,” dodal.

 

Remišová nechcela vyhlásenia Kollára komentovať

Koaličná rada riešila podľa predsedníčky Za ľudí a vicepremiérky Veroniky Remišovej čiastočne aj návrhy z pracovnej skupiny. Vyhlásenia Kollára nechcela komentovať.

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová

“Budem veľmi rada, ak sa čo najviac poslancov v koalícii postaví na správnu stranu a podporí tie správne zmeny,” povedala s tým, že koalícia získala protikorupčný mandát, pričom úpravu paragrafu 363 aj zmeny v policajnej inšpekcii majú aj v programovom vyhlásení vlády.

Reklama

“Diskusia bude prebiehať pri konkrétnych legislatívnych zmenách, tam sa už bude treba rozhodnúť, či zmeny klub Sme rodina podporí alebo nepodporí,” povedala Remišová.

 

Paragraf 363

Koalícia má podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša počkať na závery pracovnej skupiny.

Michal Šipoš
Na snímke predseda poslaneckého klubu a poslanec NRSR za OĽaNO Michal Šipoš

“Každý koaličný partner si musí povedať, na ktorej strane stojí, či na strane spravodlivosti, poriadku a zmien, alebo budeme zatĺkať a brániť sa, že všetko je okej,” povedal novinárom.

“Paragraf 363 by sa mal využívať vtedy, keď niekto chce vyšetrovania zastavovať alebo zametať pod koberec, vtedy si myslím, že by mal byť použitý. A nie na to, keď vyšetrovanie beží a zahatať to pred súdom. Myslím si, že najlepšie je, keď o tom rozhoduje súd,” doplnil Šipoš, ktorý by bol najradšej, keby boli závery pracovnej skupiny známe do týždňa alebo dvoch.

Reklama

“Urobím všetko preto, aby sa vrátili na cestu, ktorú sme s našimi ďalšími koaličnými partnermi začali. Ak sa pridajú, budem veľmi rád, ak nie, bude to ich voľba,” povedal Šipoš na margo postoja Sme rodina.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová hovorí, že na koaličnej rade to nevyzeralo na koaličnú krízu.

“Všetko má zmysel, pevne verím, že nás spája oveľa silnejší cieľ ako vnútorné konflikty,” odpovedala na otázku, či by mala koalícia bez Sme rodina zmysel.

 

Sulík: SaS zvýšila stabilitu vlády a pravdepodobnosť, že dovládneme

Rozhodnutie SaS umožniť prestup šestice poslancov z hnutia Za ľudí do svojho poslaneckého klubu zvýšilo stabilitu vlády, ako aj pravdepodobnosť, že dovládne do konca riadneho volebného obdobia. V diskusii na TASR TV to povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

„Týmto prestupom sa situácia výrazne ukľudnila, hádky v strane Za ľudí boli na dennom poriadku. Teraz je to už bezpredmetné,“ uviedol Sulík.

Dodal, že nová mocenská situácia v parlamente si nemusí nevyhnutne vyžiadať ďalšie zmeny na úrovni vlády.

„Pre mňa je relevantný postoj premiéra, celý náš 19-členný poslanecký klub podporuje vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Premiéra som o prestupe vopred informoval a tieto veci sme si prešli,“ povedal Sulík s tým, že v tejto chvíli nemá dôvod robiť ďalšie kroky, keďže status quo je pre SaS akceptovateľný.

 

Podpora vlády aj bez Kollára

Hegerovu vládu bude celý klub SaS podporovať aj v prípade, že by sa hnutie Sme rodina rozhodlo odísť z koalície, alebo by sa spoluprácu s Borisom Kollárom rozhodlo ukončiť OĽANO ako dominantný koaličný partner.

Reklama
Richard Sulík
Na snímke vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík

„Nezaradený poslanec Miroslav Kollár sa už vyjadril, že si vie predstaviť takúto vládu podporovať. Samozrejme, treba s ním spraviť korektnú dohodu. Tým pádom by poslancov bolo 76 a bola by to parlamentná väčšina,“ naznačil predseda SaS.

Pre Sulíka sú programové priority hnutia Sme rodina akceptovateľné a tvrdí, že jeho ministerstvo pristupuje z pozitívneho uhla pohľadu aj k projektu výstavby nájomných bytov.

„Máme odborné výhrady technického charakteru, trvá to chvíľu, kým sa to sprace zo sveta. Sme tomuto otvorení a podporujeme to,“ skonštatoval s tým, že jeho tím zasa od začiatku roka pripravuje nový diel „podnikateľského kilečka“.

„Ale dôležitý bod nášho programu je očista spoločnosti od korupcie. Netvárme sa, že také niečo ako vojna v polícii neexistuje. Dúfajme, že vrcholí a nie je to predzvesť niečoho ešte horšieho. Nastal čas, treba s tým naozaj niečo robiť,“ doplnil.

Aj keby sa ukázalo, že obvinení vyšetrovatelia NAKA v niečom pochybili, podľa predsedu SaS nie je korektné hovoriť o vzniku novej „mafie“ v orgánoch činných v trestnom konaní.

Reklama

Ku konkrétnym opatreniam na riešenie situácie sa vyjadrovať nechcel. Poznamenal len, že napríklad on už pred voľbami podporoval návrat k pôvodnej kompetencii ministra vnútra samostatne vyberať policajného prezidenta.

„Keď raz má byť minister vnútra zodpovedný za chod svojho ministerstva, a do toho patrí aj činnosť polície, tak mu nemôžeme zároveň zviazať ruky. Musí mať možnosť odvolať a menovať policajného prezidenta,“ podčiarkol predseda SaS.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali